Data: 2012-12-08 21:19:37
Temat: Re: W kwestii uboju rytualnego.
Od: ???????????? <r...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 8 Gru, 22:13, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Sat, 8 Dec 2012 13:12:07 -0800 (PST), ???????????? napisał(a):
>
> > zwierzęta nie cierpią podczas
> > uboju
>
> W lecie działacze Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Zwierząt "Animals",
> używając podstępu, weszli do kilku rzeźni i sfilmowali zabijanie świń.
> Powstał pierwszy tego rodzaju film w Polsce. - To, co zostało
> udokumentowane, to barbarzyństwo, jaskrawe naruszenie prawa. Zgłoszę sprawę
> prokuraturze - zapowiada Katarzyna Piekarska (SLD), szefowa sejmowej
> komisji sprawiedliwości. Piekarska chce pokazać kasetę w Sejmie
>
> Co widać na filmie
>
> REKLAMY GOOGLE
>
> Studium Bezpieczeństwa IT
> Zarządzaj skutecznie ochroną danych Dofinansowanie 80% ze środków UE
> Studia.CompLearn.pl
> PermanonShop.pl
> Nanopwołoki dla samochodów, jachtów samolotów, domów i basenów.
> www.permanonshop.pl
> Szukasz dobrych serwerów?
> SLA ponad 99%, serwery bez limitów, 18 miesięcy w abonamencie - zobacz!
> www.iq.pl
>
> Rzeźnia w Żelistrzewie k. Pucka. Pracownik trzyma głowę leżącej na ziemi
> świni w kleszczach rażących prądem - to ogłuszanie. Zwierzę ma drgawki, co
> widzą inne świnie. Ogłuszona świnia podwieszana jest za nogę na specjalnej
> szynie. Pracownik wbija jej nóż w gardło. Krew płynie strumieniem, co też
> obserwują pozostałe świnie, czekające na rzeź. Jedna z wiszących świń macha
> przednimi nogami, jakby chciała zejść, inna głową, bo krew zalewa jej pysk.
> Większość nadal ma drgawki. Na końcu linii jest oparzarka - duży pojemnik z
> wrzątkiem. Wkłada się tam kolejne świnie. Jedna ze świń ładowana do
> oparzarki rusza się. Kamera pokazuje dalszy ciąg linii ubojowej - oparzone
> świnie goli się i podwieszone idą do wypatroszenia. Nagle słychać
> przeraźliwy kwik - za plecami pracowników widać, jak wrzucona do oparzarki
> świnia usiłuje się z niej wydostać. Wychyla poparzoną głowę, łomocze w
> ściany. Pracownicy nie reagują.
>
> Zakłady Mięsne Prime Food w Przechylewie (powiat Człuchów). Kolejka świń do
> ogłuszania czeka w tunelu, z którego wchodzą pojedynczo do kojca, gdzie są
> ogłuszane. Potem podwieszane i wykrwawiane. Także tu większość wiszących
> zwierząt się rusza.
>
> Powinny być nieżywe
>
> Obrońcy zwierząt mówią, że mieli wiele sygnałów o częstych przypadkach
> maltretowania zwierząt w rzeźniach. Do tej pory nie mieli jednak na to
> dowodów, a inspekcja weterynaryjna raczej nie interesowała się sposobami
> uboju.
>
> - Najtrudniej było nam zachować spokój, gdy w Żelistrzewie świnia wrzucona
> do wrzątku zaczęła przeraźliwie kwiczeć i kopać - mówi Paweł, działacz OTOZ
> Animals, który uczestniczył w nagraniu. - Cała oparzarka "chodziła". Na
> pracownikach nie robiło to wrażenia. Powiedzieli, że "tak się zdarza". Nie
> reagował też obecny tam weterynarz.
>
> Nie udało się nam skontaktować z tym weterynarzem. Rozmawialiśmy natomiast
> ze Zbigniewem Ordyńskim, weterynarzem nadzorującym Zakłady Mięsne w
> Przechylewie. - To bardzo nowoczesny zakład, nie mam do niego zastrzeżeń -
> powiedział.
>
> Przyznał, że nie kontroluje się, czy zwierzę przed wsadzeniem do oparzarki
> jest martwe. - Ono musi być nieżywe, bo linia produkcyjna jest tak
> zorganizowana, że od przebicia tętnicy do oparzenia mija 5-7 minut, a wtedy
> zwierzę musi się całkowicie wykrwawić. To samo z ogłuszaniem - jeśli
> zwierzę nie jest ogłuszone, pracownicy to widzą i dogłuszają.
>
> W Głównym Inspektoracie Weterynarii nie zbiera się danych o kontroli
> warunków uboju. - Tego nie wymaga rozporządzenie ministra rolnictwa -
> tłumaczy Jan Śmiechowicz z GIW. - Lekarze weterynarii badają to, ale
> wyrywkowo, jest ich za mało. Zresztą oni żyją w tym środowisku i jeśli są
> zbyt drobiazgowi, mogą mieć ciężkie życie... Ale zapewniam, że dziś
> przepisy są dużo ostrzejsze niż dawniej. - Może dobrze byłoby, żeby
> dopuścić społeczną kontrolę? - spytaliśmy - Może. Niech ją sobie ekolodzy w
> ustawie wywalczą.
>
> Fragmenty filmu nakręconego przez OTOZ Animals pokazane zostaną 13
> listopada o 22.15 w ogólnopolskim paśmie III programu TVP
>
> Cały tekst:http://wyborcza.pl/1,75248,1772784.html#ixzz2E
UsAMOKZ
>
> --
> XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
> takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
> (by XL)
To jest pizdo łamanie prawa a nie realia.
|