| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-11-03 11:03:49
Temat: Re: WasabiDirko napisał(a):
> Hejka. A skąd weźmiesz nieczynny wulkan? ;-)
> Pozdrawiam krystalicznie Ja...cki
Chciałeś powiedzieć nieczynny ale dymiący wulkan?
A gdzie są nieczynne w PL? Proszę:
http://edu.pgi.gov.pl/muzeum/wulkany/wstep.htm
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-11-03 11:36:21
Temat: Re: Wasabi
Użytkownik "Jacek Kos" <...@p...pl> napisał w wiadomości
news:dkcco1$s87$2@atena.e-wro.net...
> SIę je. w marketach jest w tubce, upiornie ostry, patrz fr. film
> "Wasabi" z J. Renoi (tak się go pisze? film słaby, chrzan występuje
> bodaj dwa razy na talerzu).
Film fajny ;)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-11-03 13:22:04
Temat: Re: WasabiCzesc!
Jacek Kos wrote:
> SIę je. w marketach jest w tubce, upiornie ostry
W sklepach "specjalistycznych" mozna tez kupic w proszku :)
Mniaaammm.....
Pozdrawiam,
robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-11-03 15:42:12
Temat: Re: Wasabi>
> > Hejka. A skąd weźmiesz nieczynny wulkan? ;-)
> > Pozdrawiam krystalicznie Ja...cki
> Mam wrazenie,że wulkan do uprawy wasabi, jest tak potrzebny,
> jak pies do wyrywania korzenia mandragory.
Aha, posiej rzeżuchę na ligninie i w ziemi i posmakuj efektów.
A wracając do wasabi: zdążyłam się doczytać, że fałszuje się tę przyprawę jak
ongiś szafran. Utarty chrzan, utarte nasiona gorczycy, barwnik, żeby całość
miała ładny zielony kolor. Możliwe, że to właśnie bywa w supermarketach.
Prawdziwe wasabi jest dość kosztowne:D
Pozdrawiam, Basia.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-11-03 17:09:46
Temat: Re: WasabiBasia Kulesz wrote:
> A wracając do wasabi: zdążyłam się doczytać, że fałszuje się tę przyprawę jak
> ongiś szafran. Utarty chrzan, utarte nasiona gorczycy, barwnik, żeby całość
> miała ładny zielony kolor. Możliwe, że to właśnie bywa w supermarketach.
> Prawdziwe wasabi jest dość kosztowne:D
Aż poszłam do lodówki i sprawdziłam. Mam 2 tubki tego specyfiku. Na
jednej są tylko japońskie napisy, więc niewiele się dowiedziałam.
Natomiast druga tubka jest jeszcze w papierowym pudełku, a nim nim
skład: proszek chrzanowy, woda, słodzik (E420), sól, olej roślinny,
przyprawy, kwasek cytrynowy, wit. C, barwnik (kurkuma). Faktycznie podróbka.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-11-03 18:20:08
Temat: Re: WasabiGrzegorz Sapijaszko wrote:
> Poproszono mnie o odpytanie szanownego grona o doświadczenie:
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, przekazałem zainteresowanej osobie. Rzeczony
korzeń wasabii jest oryginalny, przyleciał z kraju kwitnącej wiśni i klonów
palmowych.
Pozdrawiam,
Grzesiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-11-03 18:22:29
Temat: Re: Wasabimirzan wrote:
> Czy to się je?
Się je. Całkiem niezłe, szczególnie jako przyprawa :)
> Czy skorzystasz z pułapek?
Oczywiście, ino jeszcze krótką instrukcję poproszę. I numer konta, na który
przelać należność..
Pozdrawiam,
Grzesiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-11-03 20:34:44
Temat: Re: Wasabi
> Dzięki wszystkim za odpowiedzi, przekazałem zainteresowanej osobie. Rzeczony
> korzeń wasabii jest oryginalny, przyleciał z kraju kwitnącej wiśni i klonów
> palmowych.
Rósł w ogródku japońskim:))
Pozdrawiam, Lilka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-11-04 10:18:19
Temat: Re: WasabiBeata Mateuszczyk napisał(a):
[...]
> Natomiast druga tubka jest jeszcze w papierowym pudełku, a nim nim
> skład: proszek chrzanowy, [...]
> Faktycznie podróbka.
Niekoniecznie, pastę robi się z proszku, podaj producenta.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-11-04 11:38:19
Temat: Re: WasabiJerzyN wrote:
> Beata Mateuszczyk napisał(a):
> [...]
>
>> Natomiast druga tubka jest jeszcze w papierowym pudełku, a nim nim
>> skład: proszek chrzanowy, [...]
>> Faktycznie podróbka.
>
>
> Niekoniecznie, pastę robi się z proszku, podaj producenta.
> pozdr. Jerzy
Pod nalepką w języku polskim znajduje się skład produktu w języku
angielskim, a tam oprócz chrzanu jest też pozycja Wasabi Extract (0,4%)
więc chodziło jednak o chrzan.
A producent to: G Costa&CO Ltd Aylesford Kent UK
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |