« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2011-06-20 11:07:49
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.W dniu 2011-06-20 10:55, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 20 Jun 2011 04:06:40 +0200, Marsjasz napisał(a):
>
>> sam jestem ciekaw rozmiarow tych zlowionych dorszy bo mi ktos kiedys co
>> sie zajmuje badaniem ryb baltyckich powiedzial ze z roku na rok srednie
>> wymiary im sie zmniejszaja...
>> ale z 15 lat temu pamietam ze i metrowe sie zdarzaly a zeszlej jesieni
>> kolega mi w prezencie z kutra do stolicy przywiozl dorsza - liliputa
>> (wygladal jak dorsz tylko mniejszy) wiec sie troszke przestraszylem ze
>> wszystkie takie...
>> pozdrawiam
>> M.
>
> Są bardzo różne - największy złowiony przez MŚK miał prawie 70 cm. Inne
> mniejsze i sporo mniejsze.
70cm to juz ladna sztuka!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2011-06-20 12:13:30
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.Dnia Mon, 20 Jun 2011 13:07:49 +0200, Marsjasz napisał(a):
> W dniu 2011-06-20 10:55, Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 20 Jun 2011 04:06:40 +0200, Marsjasz napisał(a):
>>
>>> sam jestem ciekaw rozmiarow tych zlowionych dorszy bo mi ktos kiedys co
>>> sie zajmuje badaniem ryb baltyckich powiedzial ze z roku na rok srednie
>>> wymiary im sie zmniejszaja...
>>> ale z 15 lat temu pamietam ze i metrowe sie zdarzaly a zeszlej jesieni
>>> kolega mi w prezencie z kutra do stolicy przywiozl dorsza - liliputa
>>> (wygladal jak dorsz tylko mniejszy) wiec sie troszke przestraszylem ze
>>> wszystkie takie...
>>> pozdrawiam
>>> M.
>>
>> Są bardzo różne - największy złowiony przez MŚK miał prawie 70 cm. Inne
>> mniejsze i sporo mniejsze.
>
> 70cm to juz ladna sztuka!
Owszem, parę podobnych, tj niewiele mniejszych też było - dlatego 3 miejsce
i puchar Memoriału :-)
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2011-06-20 16:53:20
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.W dniu 2011-06-16 23:45, Ikselka pisze:
> E no, nie przesadzaj. Ja nie mam już co robić z tymi płotkami, a nawet z
> leszczami, bo ościste toto. MŚK ma już zakaz na ich przynoszenie. W
> zamrażarce połowę miejsca mi już te ryby zajmują - koty mamy teraz dwa, to
> będzie dla nich...
Rany!
Miel to i rób obsmażane kulki rybne w kwaśnej zalewie!
--
Jura
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2011-06-20 18:08:34
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.Dnia Mon, 20 Jun 2011 18:53:20 +0200, Jura napisał(a):
> W dniu 2011-06-16 23:45, Ikselka pisze:
>
>> E no, nie przesadzaj. Ja nie mam już co robić z tymi płotkami, a nawet z
>> leszczami, bo ościste toto. MŚK ma już zakaz na ich przynoszenie. W
>> zamrażarce połowę miejsca mi już te ryby zajmują - koty mamy teraz dwa, to
>> będzie dla nich...
>
> Rany!
>
> Miel to i rób obsmażane kulki rybne w kwaśnej zalewie!
A masz gdzieś przepis? - chyba mój teść takie coś robił, było pyszne...
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2011-06-27 22:39:37
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.Dnia Thu, 16 Jun 2011 23:39:58 +0200, Ikselka napisał(a):
> Przepis dostałam (telefonicznie) od współtowarzysza wyprawy MŚK. Panowie
> wędkarze na kutrze ze ślinką wspominali degustację. Tak więc zaufałam tej
> opinii. Podsmażać ani nawet zbyt długo pasteryzować nie wolno, bo się cały
> tran wytopi i zostanie skwarek - tak byłam ostrzeżona. Ten "płyn" w
> słoikach pochodzi z samych wątróbek, to właśnie tran wraz z sosem własnym.
> Pół godziny pasteryzacji.
Degustacja w weekend wypadła cudownie - wątróbki smakowały wszystkim, po
prostu delicje!
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26280b2382d69958
.html
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2011-06-28 10:39:20
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.Ikselka wrote:
> Dnia Thu, 16 Jun 2011 23:39:58 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Przepis dostałam (telefonicznie) od współtowarzysza wyprawy MŚK. Panowie
>> wędkarze na kutrze ze ślinką wspominali degustację. Tak więc zaufałam tej
>> opinii. Podsmażać ani nawet zbyt długo pasteryzować nie wolno, bo się
>> cały tran wytopi i zostanie skwarek - tak byłam ostrzeżona. Ten "płyn" w
>> słoikach pochodzi z samych wątróbek, to właśnie tran wraz z sosem
>> własnym. Pół godziny pasteryzacji.
>
> Degustacja w weekend wypadła cudownie - wątróbki smakowały wszystkim, po
> prostu delicje!
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26280b2382d69958
.html
Raczej nie skusiłabym się na tak wyglądające danie.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2011-06-28 13:37:29
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.Dnia Tue, 28 Jun 2011 12:39:20 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Thu, 16 Jun 2011 23:39:58 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Przepis dostałam (telefonicznie) od współtowarzysza wyprawy MŚK. Panowie
>>> wędkarze na kutrze ze ślinką wspominali degustację. Tak więc zaufałam tej
>>> opinii. Podsmażać ani nawet zbyt długo pasteryzować nie wolno, bo się
>>> cały tran wytopi i zostanie skwarek - tak byłam ostrzeżona. Ten "płyn" w
>>> słoikach pochodzi z samych wątróbek, to właśnie tran wraz z sosem
>>> własnym. Pół godziny pasteryzacji.
>>
>> Degustacja w weekend wypadła cudownie - wątróbki smakowały wszystkim, po
>> prostu delicje!
>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26280b2382d69958
.html
>
> Raczej nie skusiłabym się na tak wyglądające danie.
Na tatara też się nie skusisz, jak sądzę, albo na jajecznicę lub puree z
grochu czy inne... Ale moi goście się skusili - 5 minut i półmisek był
pusty, przy ogólnych ochach i achach 3-)
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2011-06-28 15:16:21
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.Ikselka wrote:
> Dnia Tue, 28 Jun 2011 12:39:20 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Thu, 16 Jun 2011 23:39:58 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Przepis dostałam (telefonicznie) od współtowarzysza wyprawy MŚK.
>>>> Panowie wędkarze na kutrze ze ślinką wspominali degustację. Tak więc
>>>> zaufałam tej opinii. Podsmażać ani nawet zbyt długo pasteryzować nie
>>>> wolno, bo się cały tran wytopi i zostanie skwarek - tak byłam
>>>> ostrzeżona. Ten "płyn" w słoikach pochodzi z samych wątróbek, to
>>>> właśnie tran wraz z sosem własnym. Pół godziny pasteryzacji.
>>>
>>> Degustacja w weekend wypadła cudownie - wątróbki smakowały wszystkim, po
>>> prostu delicje!
>>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26280b2382d69958
.html
>>
>> Raczej nie skusiłabym się na tak wyglądające danie.
>
> Na tatara też się nie skusisz, jak sądzę, albo na jajecznicę lub puree z
> grochu czy inne...
I tu się mylisz. Te wątróbki po prostu wygladają, jakby już były używane.
Nic na to nie poradzę, że wyglądają, jak wygladają.
> Ale moi goście się skusili - 5 minut i półmisek był
> pusty, przy ogólnych ochach i achach 3-)
A co mieli zrobić, kurtuazja wymaga zachwytów ;-P
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2011-06-28 15:21:51
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.Dnia Tue, 28 Jun 2011 17:16:21 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Tue, 28 Jun 2011 12:39:20 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Thu, 16 Jun 2011 23:39:58 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>> Przepis dostałam (telefonicznie) od współtowarzysza wyprawy MŚK.
>>>>> Panowie wędkarze na kutrze ze ślinką wspominali degustację. Tak więc
>>>>> zaufałam tej opinii. Podsmażać ani nawet zbyt długo pasteryzować nie
>>>>> wolno, bo się cały tran wytopi i zostanie skwarek - tak byłam
>>>>> ostrzeżona. Ten "płyn" w słoikach pochodzi z samych wątróbek, to
>>>>> właśnie tran wraz z sosem własnym. Pół godziny pasteryzacji.
>>>>
>>>> Degustacja w weekend wypadła cudownie - wątróbki smakowały wszystkim, po
>>>> prostu delicje!
>>>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26280b2382d69958
.html
>>>
>>> Raczej nie skusiłabym się na tak wyglądające danie.
>>
>> Na tatara też się nie skusisz, jak sądzę, albo na jajecznicę lub puree z
>> grochu czy inne...
>
> I tu się mylisz. Te wątróbki po prostu wygladają, jakby już były używane.
> Nic na to nie poradzę, że wyglądają, jak wygladają.
No, były używane - ryby ich jakiś czas używały 3-)
>
>> Ale moi goście się skusili - 5 minut i półmisek był
>> pusty, przy ogólnych ochach i achach 3-)
>
> A co mieli zrobić, kurtuazja wymaga zachwytów ;-P
>
He he - przyszli SPECJALNIE na te wątróbki, nie mogli się doczekać :-)
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2011-07-19 13:41:51
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.W dniu 2011-06-28 12:39, krys pisze:
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Thu, 16 Jun 2011 23:39:58 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Przepis dostałam (telefonicznie) od współtowarzysza wyprawy MŚK. Panowie
>>> wędkarze na kutrze ze ślinką wspominali degustację. Tak więc zaufałam tej
>>> opinii. Podsmażać ani nawet zbyt długo pasteryzować nie wolno, bo się
>>> cały tran wytopi i zostanie skwarek - tak byłam ostrzeżona. Ten "płyn" w
>>> słoikach pochodzi z samych wątróbek, to właśnie tran wraz z sosem
>>> własnym. Pół godziny pasteryzacji.
>> Degustacja w weekend wypadła cudownie - wątróbki smakowały wszystkim, po
>> prostu delicje!
>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26280b2382d69958
.html
> Raczej nie skusiłabym się na tak wyglądające danie.
> J.
>
Czyli raczej nie jesteś smakoszką korzystająca z kubków smakowych a
wzrokowcem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |