Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "ffiona" <f...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Wegetarianizm a wielkosc mozgu...
Date: Mon, 22 Sep 2008 19:32:43 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 38
Message-ID: <gb8kua$387$1@news.onet.pl>
References: <s...@g...mierzwiak.com>
<gb82b9$2t$1@atlantis.news.neostrada.pl> <gb86q2$cv5$4@inews.gazeta.pl>
<gb88sq$rvb$1@news.onet.pl> <gb8cqp$f1p$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: "ffiona" <f...@d...pl>
NNTP-Posting-Host: acrb93.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1222104843 3335 83.11.3.93 (22 Sep 2008 17:34:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Sep 2008 17:34:03 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-Sender: Cy0aHKsUDD8OLpocud/zSAcogj2IY7cL
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:61263
Ukryj nagłówki
Użytkownik "tomek w" <t...@w...pl> napisał w wiadomości >>
>
> nie zawierają z prostego powodu - nie mają w swojej pożywce kobaltu,
> niezbędnego do wytworzenia tej witaminy. Czy po dodaniu kobaltu do pożywki
> zaczęłyby produkować - nie pamiętam teraz, nie ma to zresztą znaczenia.
> Wszystkie drożdże na rynku są tej witaminy pozbawione, wszystkie chyba
> witaminy w aptekach są produkowane na bazie pożywki bakteryjnej.
>
> Suplementów nie produkuje się z drożdży tylko z pewnego określonego
> szczepu
> bakterii, zdolnego produkować tą witaminę. Dodaje się drożdże, które są
> bogatym źródłem innych witamin z grupy B, a to z tego powodu, że w
> obecności tych innych witamin znacznie lepiej wchłania się B12.
>
> To jest zresztą powód, dla którego w społeczeństwie mamy tak dramatyczne
> niedobory B12, mówi się czasami wręcz o zagrożeniu dla czystości
> genetycznej - niedobory B12 prowadzą do uszkodzenia genów przekazywanych
> potomstwu. Po prostu nie ma już kobaltu w glebach uprawianych
> współczesnymi
> metodami, bakterie tam występujące nie mają jej z czego robić, w efekcie
> zaczyna być wesoło.
Ja znalazłam taki skład drożdży:
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,650,przyprawy__
drozdze_piekarskie__prasowane.html
Wprawdzie niewiele, ale jest B12.
> ps. zamiast słuchać bełkotu krystyny, lepiej poproś ją o jakieś wyniki
> eksperymentów typu - 100 osób na diecie zwykłej, 100 osób na diecie takiej
> jaką ona zaleca, po roku sprawdzenie poziomu zapchania tętnic wieńcowych
> za
> pomocą dowolnej metody uznawanej przez medycynę. Bardzo łatwo powiedzieć
> że
> to a to wywołuje miażdżycę, w końcu słowa nic nie kosztują. Gorzej, gdy
> trzeba to poprzeć wynikami badań.
A po co? Przecież Ty mi podałeś te wyniki? ;-)
Pozdr.
A.
|