« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-01 12:54:42
Temat: WielkanocWitam Grupowiczów :)
Zbliżają się wielkimi krokami następne święta i w związku z tym mam pytanie
czy ktoś z Was zna przepis na tradycyjną Paschę Wielkanocną (chyba tak sie
to nazywa) lub przepis na jakiś inne danie typowo wielkanocne (oprócz jajek
i mazurków).
PS. Moja cała (2-osobowa) rodzina nie zajada mięska, więc z przepisów na
potrawy z jego dodatkiem nie skorzystam :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-01 12:57:16
Temat: Re: Wielkanoc
Użytkownik "Kochatek" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:b3qaf0$mce$1@news.telbank.pl...
> Witam Grupowiczów :)
>
> Zbliżają się wielkimi krokami następne święta i w związku z tym mam
pytanie
> czy ktoś z Was zna przepis na tradycyjną Paschę Wielkanocną (chyba tak sie
> to nazywa) lub przepis na jakiś inne danie typowo wielkanocne (oprócz
jajek
> i mazurków).
>
nam bardzo smakuje pascha z takiego przepisu:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
10 dag masła
pół szkanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny
30 dag bakalii
owoce i bakalie do dekoracji
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w ćwierć szklanki
wody (zależnie od przepisu na opakowaniu zagotowac lub nie). Masło utrzeć do
białości, stopniowo dodawać twaróg ubite żółtka z cukrem, śmietankę i cukier
waniliowy. Na końcu masę wymieszać z koniecznie przestudzoną żelatyną i
przełożyć do tortownicy. Paschę wstawić do lodówki, żeby zastygła. Potem
delikatnie zdjąć bok tortownicy i udekorować.
pozdrawiam
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-01 13:42:05
Temat: Re: Wielkanoc
>
>nam bardzo smakuje pascha z takiego przepisu:
>
>1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
>10 dag masła
>pół szkanki śmietanki kremówki
>6 żółtek
>40 dag cukru pudru
>cukier waniliowy
>2 łyżki żelatyny
>30 dag bakalii
>owoce i bakalie do dekoracji
>
>Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w ćwierć szklanki
>wody (zależnie od przepisu na opakowaniu zagotowac lub nie). Masło utrzeć do
>białości, stopniowo dodawać twaróg ubite żółtka z cukrem, śmietankę i cukier
>waniliowy. Na końcu masę wymieszać z koniecznie przestudzoną żelatyną i
>przełożyć do tortownicy. Paschę wstawić do lodówki, żeby zastygła. Potem
>delikatnie zdjąć bok tortownicy i udekorować.
>
>
>
>pozdrawiam
>
>wkn
>
w tych bakaliach to zdecydowanie pierwsze skrzypce naleza do
skorki pomaranczowej domowej roboty...ja do takiej paschy dodaje
nawet syrop z tej skorki.
ja robie bez zelatyny, za to juz wymieszana wkladam do gazy, a
gaze upycham do nowej, wyparzonej...doniczki glinianej, stawiam
na czyms, gdzie "sok" z sera moze swobodnie wyciekac- stawiam na
drucianej podstawce na gorace gary, a to na talarzu - wycieka
diurka w spodzie doniczki oraz gora - bo koncowki gazy maja
wustawac poza doniczke, wierzch sie przyciska talerzykiem i np
glazem narzutowym mikro ;)) postoi ze 24 godziny, przegryzie sie,
sok ucieknie (odlewac go pare razu) i voila!
Mama Borsuka
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-01 14:15:53
Temat: Re: Wielkanocna baba
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:4vd16vo2u6qpe3a5a6kmmoku4qhpejqthl@4ax.com...
>
> w tych bakaliach to zdecydowanie pierwsze skrzypce naleza do
> skorki pomaranczowej domowej roboty...ja do takiej paschy dodaje
> nawet syrop z tej skorki.
>
rozmarzylam sie :)
Na wielkanoc zawsze kroluja serniki i baby. Pychota :) I te lukry wszelakie,
ojeju!
A moze zna ktos dobry przepis na babe drozdzowa nasaczana - ponczowa znaczy
sie
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-02 13:03:29
Temat: Re: Wielkanocna babaWitam,
Dziękuję za przepisy na pasche, wypróbuję na 100 %.
Juz mi ślinka cieknie :)
Pozdrowienia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-02 19:52:24
Temat: Re: Wielkanocna babaWkn wrote:
> Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
> wiadomosci news:4vd16vo2u6qpe3a5a6kmmoku4qhpejqthl@4ax.com...
> >
> > w tych bakaliach to zdecydowanie pierwsze skrzypce naleza do
> > skorki pomaranczowej domowej roboty...ja do takiej paschy dodaje
> > nawet syrop z tej skorki.
> >
>
> rozmarzylam sie :)
> Na wielkanoc zawsze kroluja serniki i baby. Pychota :) I te lukry wszelakie,
> ojeju!
a mazurki?? mniam, mniam...
zawsze bylam przekonana, ze to swietosc wielkanocna, a potem dowiedzialam sie,
ze w okolicach
Rzeszowa np. tego nie jadaja... prawda li to , czy sa tereny w Polsce gdzie
mazurki na Wielkanoc nie wystepuja...
pozdrawiam
Dorka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |