Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wielkanoc

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wielkanoc

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-01 12:54:42

Temat: Wielkanoc
Od: "Kochatek" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Grupowiczów :)

Zbliżają się wielkimi krokami następne święta i w związku z tym mam pytanie
czy ktoś z Was zna przepis na tradycyjną Paschę Wielkanocną (chyba tak sie
to nazywa) lub przepis na jakiś inne danie typowo wielkanocne (oprócz jajek
i mazurków).

PS. Moja cała (2-osobowa) rodzina nie zajada mięska, więc z przepisów na
potrawy z jego dodatkiem nie skorzystam :(




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-01 12:57:16

Temat: Re: Wielkanoc
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kochatek" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:b3qaf0$mce$1@news.telbank.pl...
> Witam Grupowiczów :)
>
> Zbliżają się wielkimi krokami następne święta i w związku z tym mam
pytanie
> czy ktoś z Was zna przepis na tradycyjną Paschę Wielkanocną (chyba tak sie
> to nazywa) lub przepis na jakiś inne danie typowo wielkanocne (oprócz
jajek
> i mazurków).
>

nam bardzo smakuje pascha z takiego przepisu:

1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
10 dag masła
pół szkanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny
30 dag bakalii
owoce i bakalie do dekoracji

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w ćwierć szklanki
wody (zależnie od przepisu na opakowaniu zagotowac lub nie). Masło utrzeć do
białości, stopniowo dodawać twaróg ubite żółtka z cukrem, śmietankę i cukier
waniliowy. Na końcu masę wymieszać z koniecznie przestudzoną żelatyną i
przełożyć do tortownicy. Paschę wstawić do lodówki, żeby zastygła. Potem
delikatnie zdjąć bok tortownicy i udekorować.



pozdrawiam

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-01 13:42:05

Temat: Re: Wielkanoc
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>nam bardzo smakuje pascha z takiego przepisu:
>
>1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
>10 dag masła
>pół szkanki śmietanki kremówki
>6 żółtek
>40 dag cukru pudru
>cukier waniliowy
>2 łyżki żelatyny
>30 dag bakalii
>owoce i bakalie do dekoracji
>
>Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w ćwierć szklanki
>wody (zależnie od przepisu na opakowaniu zagotowac lub nie). Masło utrzeć do
>białości, stopniowo dodawać twaróg ubite żółtka z cukrem, śmietankę i cukier
>waniliowy. Na końcu masę wymieszać z koniecznie przestudzoną żelatyną i
>przełożyć do tortownicy. Paschę wstawić do lodówki, żeby zastygła. Potem
>delikatnie zdjąć bok tortownicy i udekorować.
>
>
>
>pozdrawiam
>
>wkn
>

w tych bakaliach to zdecydowanie pierwsze skrzypce naleza do
skorki pomaranczowej domowej roboty...ja do takiej paschy dodaje
nawet syrop z tej skorki.

ja robie bez zelatyny, za to juz wymieszana wkladam do gazy, a
gaze upycham do nowej, wyparzonej...doniczki glinianej, stawiam
na czyms, gdzie "sok" z sera moze swobodnie wyciekac- stawiam na
drucianej podstawce na gorace gary, a to na talarzu - wycieka
diurka w spodzie doniczki oraz gora - bo koncowki gazy maja
wustawac poza doniczke, wierzch sie przyciska talerzykiem i np
glazem narzutowym mikro ;)) postoi ze 24 godziny, przegryzie sie,
sok ucieknie (odlewac go pare razu) i voila!

Mama Borsuka

K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-01 14:15:53

Temat: Re: Wielkanocna baba
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:4vd16vo2u6qpe3a5a6kmmoku4qhpejqthl@4ax.com...
>
> w tych bakaliach to zdecydowanie pierwsze skrzypce naleza do
> skorki pomaranczowej domowej roboty...ja do takiej paschy dodaje
> nawet syrop z tej skorki.
>


rozmarzylam sie :)
Na wielkanoc zawsze kroluja serniki i baby. Pychota :) I te lukry wszelakie,
ojeju!
A moze zna ktos dobry przepis na babe drozdzowa nasaczana - ponczowa znaczy
sie


wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-02 13:03:29

Temat: Re: Wielkanocna baba
Od: "Kochatek" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Dziękuję za przepisy na pasche, wypróbuję na 100 %.
Juz mi ślinka cieknie :)

Pozdrowienia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-02 19:52:24

Temat: Re: Wielkanocna baba
Od: Dorota Szuba <d...@l...desy.de> szukaj wiadomości tego autora

Wkn wrote:

> Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
> wiadomosci news:4vd16vo2u6qpe3a5a6kmmoku4qhpejqthl@4ax.com...
> >
> > w tych bakaliach to zdecydowanie pierwsze skrzypce naleza do
> > skorki pomaranczowej domowej roboty...ja do takiej paschy dodaje
> > nawet syrop z tej skorki.
> >
>
> rozmarzylam sie :)
> Na wielkanoc zawsze kroluja serniki i baby. Pychota :) I te lukry wszelakie,
> ojeju!

a mazurki?? mniam, mniam...
zawsze bylam przekonana, ze to swietosc wielkanocna, a potem dowiedzialam sie,
ze w okolicach
Rzeszowa np. tego nie jadaja... prawda li to , czy sa tereny w Polsce gdzie
mazurki na Wielkanoc nie wystepuja...

pozdrawiam
Dorka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

maniok, tapioka kasawa....gdzie?
Biała pieczeń
Umarl krol, niech zyje krol!
Wladyslaw?
Re: Zupa pieczarkowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »