From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wielkanoc
Date: Sat, 01 Mar 2003 13:42:05 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <4...@4...com>
References: <b3qaf0$mce$1@news.telbank.pl> <b3qat9$f38$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 49
X-Authenticated-User: $$0z_m-i-
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com - http://www.newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@N...com>
Organization: Posted Via Newsfeeds.com = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.newsfeeds.com
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!fu-b
erlin.de!nf3.bellglobal.com!snoopy.risq.qc.ca!news-in-sterling.newsfeed.com!cor
p-goliath.newsgroups.com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:143690
Ukryj nagłówki
>
>nam bardzo smakuje pascha z takiego przepisu:
>
>1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
>10 dag masła
>pół szkanki śmietanki kremówki
>6 żółtek
>40 dag cukru pudru
>cukier waniliowy
>2 łyżki żelatyny
>30 dag bakalii
>owoce i bakalie do dekoracji
>
>Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w ćwierć szklanki
>wody (zależnie od przepisu na opakowaniu zagotowac lub nie). Masło utrzeć do
>białości, stopniowo dodawać twaróg ubite żółtka z cukrem, śmietankę i cukier
>waniliowy. Na końcu masę wymieszać z koniecznie przestudzoną żelatyną i
>przełożyć do tortownicy. Paschę wstawić do lodówki, żeby zastygła. Potem
>delikatnie zdjąć bok tortownicy i udekorować.
>
>
>
>pozdrawiam
>
>wkn
>
w tych bakaliach to zdecydowanie pierwsze skrzypce naleza do
skorki pomaranczowej domowej roboty...ja do takiej paschy dodaje
nawet syrop z tej skorki.
ja robie bez zelatyny, za to juz wymieszana wkladam do gazy, a
gaze upycham do nowej, wyparzonej...doniczki glinianej, stawiam
na czyms, gdzie "sok" z sera moze swobodnie wyciekac- stawiam na
drucianej podstawce na gorace gary, a to na talarzu - wycieka
diurka w spodzie doniczki oraz gora - bo koncowki gazy maja
wustawac poza doniczke, wierzch sie przyciska talerzykiem i np
glazem narzutowym mikro ;)) postoi ze 24 godziny, przegryzie sie,
sok ucieknie (odlewac go pare razu) i voila!
Mama Borsuka
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|