Data: 2003-03-01 13:42:05
Temat: Re: Wielkanoc
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
>nam bardzo smakuje pascha z takiego przepisu:
>
>1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
>10 dag masła
>pół szkanki śmietanki kremówki
>6 żółtek
>40 dag cukru pudru
>cukier waniliowy
>2 łyżki żelatyny
>30 dag bakalii
>owoce i bakalie do dekoracji
>
>Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w ćwierć szklanki
>wody (zależnie od przepisu na opakowaniu zagotowac lub nie). Masło utrzeć do
>białości, stopniowo dodawać twaróg ubite żółtka z cukrem, śmietankę i cukier
>waniliowy. Na końcu masę wymieszać z koniecznie przestudzoną żelatyną i
>przełożyć do tortownicy. Paschę wstawić do lodówki, żeby zastygła. Potem
>delikatnie zdjąć bok tortownicy i udekorować.
>
>
>
>pozdrawiam
>
>wkn
>
w tych bakaliach to zdecydowanie pierwsze skrzypce naleza do
skorki pomaranczowej domowej roboty...ja do takiej paschy dodaje
nawet syrop z tej skorki.
ja robie bez zelatyny, za to juz wymieszana wkladam do gazy, a
gaze upycham do nowej, wyparzonej...doniczki glinianej, stawiam
na czyms, gdzie "sok" z sera moze swobodnie wyciekac- stawiam na
drucianej podstawce na gorace gary, a to na talarzu - wycieka
diurka w spodzie doniczki oraz gora - bo koncowki gazy maja
wustawac poza doniczke, wierzch sie przyciska talerzykiem i np
glazem narzutowym mikro ;)) postoi ze 24 godziny, przegryzie sie,
sok ucieknie (odlewac go pare razu) i voila!
Mama Borsuka
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|