Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
feed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wielkanoc
Date: Sat, 1 Mar 2003 13:57:16 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <b3qat9$f38$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b3qaf0$mce$1@news.telbank.pl>
NNTP-Posting-Host: qx254.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1046523626 15464 80.55.49.254 (1 Mar 2003 13:00:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Mar 2003 13:00:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:143681
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kochatek" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:b3qaf0$mce$1@news.telbank.pl...
> Witam Grupowiczów :)
>
> Zbliżają się wielkimi krokami następne święta i w związku z tym mam
pytanie
> czy ktoś z Was zna przepis na tradycyjną Paschę Wielkanocną (chyba tak sie
> to nazywa) lub przepis na jakiś inne danie typowo wielkanocne (oprócz
jajek
> i mazurków).
>
nam bardzo smakuje pascha z takiego przepisu:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
10 dag masła
pół szkanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny
30 dag bakalii
owoce i bakalie do dekoracji
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w ćwierć szklanki
wody (zależnie od przepisu na opakowaniu zagotowac lub nie). Masło utrzeć do
białości, stopniowo dodawać twaróg ubite żółtka z cukrem, śmietankę i cukier
waniliowy. Na końcu masę wymieszać z koniecznie przestudzoną żelatyną i
przełożyć do tortownicy. Paschę wstawić do lodówki, żeby zastygła. Potem
delikatnie zdjąć bok tortownicy i udekorować.
pozdrawiam
wkn
|