Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Jerzy Nowak" <w...@g...SKASUJ-TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Winogrona na wino
Date: Sat, 8 May 2004 13:25:12 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 30
Message-ID: <c7in3n$91j$1@inews.gazeta.pl>
References: <c7h0ca$a84$1@nemesis.news.tpi.pl>
<7...@n...onet.pl>
<c7i8ql$9nc$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212-87-9-113.noname.net.icm.edu.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1084022712 9267 172.20.26.239 (8 May 2004 13:25:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 8 May 2004 13:25:12 +0000 (UTC)
X-Subject-Notice: Subject line has been filtered
X-Forwarded-For: 194.149.231.52
X-Remote-IP: 212-87-9-113.noname.net.icm.edu.pl
X-Original-Subject: Re: Odp: Winogrona na wino
X-User: wstrzasniety
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:118834
Ukryj nagłówki
Janusz Czapski <j...@t...pl> napisał(a):
>
> Użytkownik mirzan <l...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:7...@n...onet.pl...
> > Do Janusza -ostatnio wino u mnie lapie myszke ,jak sie tego
> > paskudztwa pozbyc ?
>
> Popytałem mądrzejszych i oto odpowiedź:
>
> "Słabe wina sporządzone ze zbyt rozcieńczonych moszczów i pozostawione zbyt
> długo nad osadem, nabieraja niekiedy przykrego, drapiącego w gardle i
> wstrętnego posmaku oraz zapachu mysiego moczu. Jest to tzw. myszka
> powstająca pod wpływem pewnych bakteri, a polegająca na rozkładzie białka
> komórek drożdżowych, podczas którego wytwarzają się różne związki o
> nieprzyjemnym smaku i zapachu.
> Choroba ta występuje przy zbytnim rozcieńczeniu moszczów owocowych, ... , w
> których kwasowość i składniki ekstraktowe zostały zbytnio obniżone."
>
> Za dużo wody dolewasz, cienkusza produkujesz i masz efekt. :-(
Równie dobrze mysi efekt można uzyskać produkując wino w niedoczyszczonych i
nieodkażonych naczyniach.
Siarka, siarka i jeszcze raz siarka skutecznie temu przeciwdziała.
Oczywiście lepiej przed do odkażania niż po do siarkowania.
Pozdrawiam Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|