« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-30 06:48:10
Temat: Wirtualna kuchnia nie działa:(Witam
Chciałem podpatrzeć kilka możliwości "obróbki" karkówki na pyszny obiadek,
lecz niestety Wirtualna kuchnia nie działa. Czy oprócz kotletów są jakieś
pyszne i do wykonania dość szybko przepisy?
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-30 06:56:22
Temat: Re: Wirtualna kuchnia nie działa:(
Użytkownik "Jacek VHF" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:an8s3j$68n$1@szmaragd.futuro.pl...
> Witam
> Chciałem podpatrzeć kilka możliwości "obróbki" karkówki na pyszny obiadek,
> lecz niestety Wirtualna kuchnia nie działa. Czy oprócz kotletów są jakieś
> pyszne i do wykonania dość szybko przepisy?
ja lubie pieczona w prodizu ,uprzednio posypana vegeta i
majerankiem.Znakomita na goraco do ziemniakow polanych sosem z pieczenia jak
i na zimno- do chleba.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-30 07:08:53
Temat: Re: Wirtualna kuchnia nie działa:(
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:an8sem$qm8$1@news2.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Jacek VHF" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:an8s3j$68n$1@szmaragd.futuro.pl...
> > Witam
> > Chciałem podpatrzeć kilka możliwości "obróbki" karkówki na pyszny
obiadek,
> > lecz niestety Wirtualna kuchnia nie działa. Czy oprócz kotletów są
jakieś
> > pyszne i do wykonania dość szybko przepisy?
>
> ja lubie pieczona w prodizu ,uprzednio posypana vegeta i
> majerankiem.Znakomita na goraco do ziemniakow polanych sosem z pieczenia
jak
> i na zimno- do chleba.
Przyprawy w/g gustu. Dobrze by poleżała kilka godzin posypana przyprawami
pod przykryciem - zafoliowana folią do żywności wtedy ładnie przejdzie
przyprawami...
Ja lubię z solą pieprzem papryką czosnkiem i kminkiem. Można nadziać ząbkami
czosnku, lub natrzeć wyciśniętym, lub posypać granulowanym.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-30 08:08:26
Temat: Re: Wirtualna kuchnia nie działa:(
Użytkownik "Jacek VHF" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:an8s3j$68n$1@szmaragd.futuro.pl...
> Witam
> Chciałem podpatrzeć kilka możliwości "obróbki" karkówki na pyszny obiadek,
> lecz niestety Wirtualna kuchnia nie działa. Czy oprócz kotletów są jakieś
> pyszne i do wykonania dość szybko przepisy?
>
> Pozdrawiam
>
>
mozesz zamarynowac w oliwie, musztardzie (albo odrobinie octu winnego
zamiast musztardy, albo wcale), soli, pieprzu, papryce i czosnku, na kilka
godzin toto w plastrach i w tej marynacie do lodowki, a potem smazysz na
patelni.
przedtem plastry chudej karkowki rozbij tluczkiem i posyp odrobina soli
zmiekczajacej, tak na wszelki wypadek :)
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-30 08:55:21
Temat: Re: Wirtualna kuchnia nie działa:("Jola L-L" <j...@i...pl> wrote in news:an8sem$qm8$1@news2.tpi.pl
(pl.rec.kuchnia):
[karkowka na obiad]
pieczona w prodizu ,uprzednio posypana vegeta i
> majerankiem.
Metoda troche bardziej pracochlonna, ale efekty... palce lizac :-)
1. Na glebszy spodeczek / talerz sypie przyprawy ("jak leci", tzn. ja to
robie na wech wg zasady, ze "tego jeszcze brakuje" ;-) i za kazdym razem
wychodzi inaczej, ale goscie sie jeszcze nie skarzyli, znaczy... pare razy
wyszlo ciut ostre ;-) ). Dwie uwagi: a) prosze nie zalowac przypraw (duzo
i rozne - od ziol prowansalskich przez koperek, oregano, lubczyk, czaber,
kminek, estragon, majeranek etc. po rozne gatunki pieprzu i papryki), b) o
soli mozna zapomniec - pozostale przyprawy zastepuja sol doskonale.
2. Mieszam te przyprawy (polecam drewniane nozyki dodawane "promocyjnie"
do margaryny)
3. Wyciskam do tego pare zabkow czosnku (w zaleznosci od upodoban, ale
bywa, ze i pol glowki).
4. Znowu wszystko mieszam :-)
5. Zalewam to sosem sojowym i mieszam, az cala "paćka" uzyska konsystencje
gestej zupy.
6. Karkowke kroje w plastry - grubosc zalezy od a) indywidualnych
upodoban, b) temperatury, w jakiej bedziemy to potem piec (jesli mamy
grilla lub podobne urzadzenie, ktore mozna wczesniej podgrzac, to moga byc
grubsze) i traktuje ja w miare delikatnie tluczkiem (za mocno zbita robi
sie potem sucha - przynajmniej dla mnie)
7. Ukladam w naczyniu smarujac w/w sosem kazdy plasterek, przykrywam i
odstawiam na jakis czas (np. 2 godz.)
8. Ciag dalszy w zaleznosci od okolicznosci i posiadanych warunkow: grill,
kombiwar, prodiz
Do tego lekka salatka (np. pomidory z cebula), musztarda, pieczywo i
napoje wg upodoban.
Smacznego :-)
PS. Wersja hard core: kroimy mieso w plasterki, lekko zbijamy tluczkiem i
smazymy na oliwie "smakowej" - mozna kupic takie gotowe, w ktorych plywaja
male papryczki lub przyprawy, albo zrobic cos takiego samemu (jak sie ma
tyle cierpliwosci...). Uwaga: lagodne to to nie bedzie!
--
(-) Leszek Król
Slowa bez kontekstu zyja wlasnym zyciem. (c) LK 2002
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-30 12:59:10
Temat: Re: Wirtualna kuchnia nie działa:("Jacek VHF" <s...@w...pl> wrote:
>Witam
>Chcia?em podpatrze? kilka mo?liwo?ci "obr?bki" kark?wki na pyszny obiadek,
>lecz niestety Wirtualna kuchnia nie dzia?a. Czy opr?cz kotlet?w s? jakie?
>pyszne i do wykonania do?? szybko przepisy?
>
>Pozdrawiam
>
Mirror
http://www.bytow.pl/kuchnia/index.htm
;-)
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-30 14:46:37
Temat: Re: Wirtualna kuchnia nie działa:(
> Chciałem podpatrzeć kilka możliwości "obróbki" karkówki na pyszny obiadek,
Witam...... moja mama będąca na diecie ugotowała karkówkę w wodzie z
dodatkiem cebuli, marchwi, selera, pietruszki. Do tego listek laurowy, sól,
pieprz, odrobina ziela angielskiego. Czas gotowania zależny od wielkości
karkówki i jej wieku. Średnio ok.1,5 godz na wolniutkim ogniu. Muszę
powiedzieć, że pomysł dobry. Po zastygnięciu okazało się, że mięso jest
pyszne i lekkostrawne mimo, że to wieprzowina. Można do tego różne sosy, lub
plasterki posmarowane chrzanem do chleba.
-pozdrowienia mirka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |