| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-29 19:02:56
Temat: Re: Witam...
>
>Użytkownik ostry <o...@b...eib.com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
>napisał:3...@b...eib.com.pl...
>>
>> A tak BTW - skromne pytanie statystyczne - może
>> odezwą się tylko czytacze ???
>> Tak z ciekawości chciałbym wiedzieć ile procent
>> pisze a ile tylko czyta ????
>>
Jakis czas temu co nieco pisalam, ale ostatnio mam coraz mniej czasu,
wiec glownie inspiruje sie przepisami :-).
Zreszta prawde mowiac, troche nie mam smialosci dzielic sie
moimi przepisami - bo nie sa specjalnie oryginalne.
Ostatnio na impreze zrobilam eksperyment, ktory sie powiodl
salatkeTabbulleh
-natka pietruszki - bardzo duzo ( ja 1,5 peczka) - listki drobno pokroic
-kuskus - 4 lyzki -zalac wrzatkiem w misce(wg.przepisu na opakowaniu)
- 1 duzy pomidor - pokroic w kostke
- kilka listkow miety i pol peczka szczypiorku - posiekac
Wszystkie powyzsze skladniki polaczyc i polac salatke sosem
z oliwy utartej z sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.
Odstawic na jakis czas, zeby sie przegryzla.
Podawac mozna zawinieta w lisc salaty,ew. laczyc z bialym serem
Przepis pochodzi ze starego Dobrego Wnetrza, teraz juz nie daja
przepisow.
Mysmy jedli ja samodzielnie do rizotta :)), tostow z pieczarkami i salatki
nicejskiej ( prawie ;))
I wbrew pozorom - przewaga zieleni - byla calkiem, calkiem - zniknela
w 5 minut.
Pozdrawiam - Ula
PS. To ja mam kotke.
--
Internetowe Forum Dyskusyjne - http://www.newsgate.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-01 10:57:08
Temat: Re: Witam...Witam,
sałatka o której piszesz (BTW - powinno się pisać taboulet) pochodzi z
okolic Nicei i tak się składa, że jest mi dobrze znana (jakiś czas gotowałam
do Francuzów i chcą nie chcąc nauczyli mnie kilku rzeczy, zwłaszcza z
południa Francji).
W oryginalnym przepisie nie ma natki pietruszki ani szczypiorku , tylko dużo
liści świerzej mięty i soku z cytryny, oraz niespodzianka : gotowana zielona
fasolka szparagowa.
Bardzo ją lubię i serwują do różnych mięs.
Pozdrawiam
Ula Dynowska wrote in message <9...@g...newsgate.pl>...
>
>
>>
>>Użytkownik ostry <o...@b...eib.com.pl> w wiadomości do grup
>dyskusyjnych
>>napisał:3...@b...eib.com.pl...
>>>
>>> A tak BTW - skromne pytanie statystyczne - może
>>> odezwą się tylko czytacze ???
>>> Tak z ciekawości chciałbym wiedzieć ile procent
>>> pisze a ile tylko czyta ????
>>>
>
>
>Jakis czas temu co nieco pisalam, ale ostatnio mam coraz mniej czasu,
>wiec glownie inspiruje sie przepisami :-).
>Zreszta prawde mowiac, troche nie mam smialosci dzielic sie
>moimi przepisami - bo nie sa specjalnie oryginalne.
>
>Ostatnio na impreze zrobilam eksperyment, ktory sie powiodl
>salatkeTabbulleh
>
>-natka pietruszki - bardzo duzo ( ja 1,5 peczka) - listki drobno pokroic
>-kuskus - 4 lyzki -zalac wrzatkiem w misce(wg.przepisu na opakowaniu)
>- 1 duzy pomidor - pokroic w kostke
>- kilka listkow miety i pol peczka szczypiorku - posiekac
>
>Wszystkie powyzsze skladniki polaczyc i polac salatke sosem
>z oliwy utartej z sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.
>Odstawic na jakis czas, zeby sie przegryzla.
>Podawac mozna zawinieta w lisc salaty,ew. laczyc z bialym serem
>Przepis pochodzi ze starego Dobrego Wnetrza, teraz juz nie daja
>przepisow.
>
>Mysmy jedli ja samodzielnie do rizotta :)), tostow z pieczarkami i salatki
>nicejskiej ( prawie ;))
>I wbrew pozorom - przewaga zieleni - byla calkiem, calkiem - zniknela
>w 5 minut.
>
>Pozdrawiam - Ula
>
>PS. To ja mam kotke.
>
>
>
>--
>Internetowe Forum Dyskusyjne - http://www.newsgate.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-01 15:28:30
Temat: Re: Witam...Magda Brus wrote:
> Witam,
> sałatka o której piszesz (BTW - powinno się pisać taboulet) pochodzi z
> okolic Nicei i tak się składa, że jest mi dobrze znana (jakiś czas gotowałam
> do Francuzów i chcą nie chcąc nauczyli mnie kilku rzeczy, zwłaszcza z
> południa Francji).
> W oryginalnym przepisie nie ma natki pietruszki ani szczypiorku , tylko dużo
> liści świerzej mięty i soku z cytryny, oraz niespodzianka : gotowana zielona
> fasolka szparagowa.
> Bardzo ją lubię i serwują do różnych mięs.
>
> Pozdrawiam
Salatka "Tabouli" to klasyczna potrawa z arabskiej kuchni, polecam website:
http://www.arabicnews.com/ansub/Daily/Recipes/Taboul
i.html
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |