Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Magda Brus" <M...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witam...
Date: Wed, 1 Mar 2000 11:57:08 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 62
Message-ID: <89it37$6mk$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <9...@g...newsgate.pl>
NNTP-Posting-Host: sekretariat.agsmedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 951908263 6868 195.205.87.47 (1 Mar 2000 10:57:43 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 1 Mar 2000 10:57:43 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.2106.4
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.2106.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23985
Ukryj nagłówki
Witam,
sałatka o której piszesz (BTW - powinno się pisać taboulet) pochodzi z
okolic Nicei i tak się składa, że jest mi dobrze znana (jakiś czas gotowałam
do Francuzów i chcą nie chcąc nauczyli mnie kilku rzeczy, zwłaszcza z
południa Francji).
W oryginalnym przepisie nie ma natki pietruszki ani szczypiorku , tylko dużo
liści świerzej mięty i soku z cytryny, oraz niespodzianka : gotowana zielona
fasolka szparagowa.
Bardzo ją lubię i serwują do różnych mięs.
Pozdrawiam
Ula Dynowska wrote in message <9...@g...newsgate.pl>...
>
>
>>
>>Użytkownik ostry <o...@b...eib.com.pl> w wiadomości do grup
>dyskusyjnych
>>napisał:3...@b...eib.com.pl...
>>>
>>> A tak BTW - skromne pytanie statystyczne - może
>>> odezwą się tylko czytacze ???
>>> Tak z ciekawości chciałbym wiedzieć ile procent
>>> pisze a ile tylko czyta ????
>>>
>
>
>Jakis czas temu co nieco pisalam, ale ostatnio mam coraz mniej czasu,
>wiec glownie inspiruje sie przepisami :-).
>Zreszta prawde mowiac, troche nie mam smialosci dzielic sie
>moimi przepisami - bo nie sa specjalnie oryginalne.
>
>Ostatnio na impreze zrobilam eksperyment, ktory sie powiodl
>salatkeTabbulleh
>
>-natka pietruszki - bardzo duzo ( ja 1,5 peczka) - listki drobno pokroic
>-kuskus - 4 lyzki -zalac wrzatkiem w misce(wg.przepisu na opakowaniu)
>- 1 duzy pomidor - pokroic w kostke
>- kilka listkow miety i pol peczka szczypiorku - posiekac
>
>Wszystkie powyzsze skladniki polaczyc i polac salatke sosem
>z oliwy utartej z sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.
>Odstawic na jakis czas, zeby sie przegryzla.
>Podawac mozna zawinieta w lisc salaty,ew. laczyc z bialym serem
>Przepis pochodzi ze starego Dobrego Wnetrza, teraz juz nie daja
>przepisow.
>
>Mysmy jedli ja samodzielnie do rizotta :)), tostow z pieczarkami i salatki
>nicejskiej ( prawie ;))
>I wbrew pozorom - przewaga zieleni - byla calkiem, calkiem - zniknela
>w 5 minut.
>
>Pozdrawiam - Ula
>
>PS. To ja mam kotke.
>
>
>
>--
>Internetowe Forum Dyskusyjne - http://www.newsgate.pl
|