« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-11-05 11:12:34
Temat: Właśnie teraz w Trójce"Nie kiełbasa, bigos, kapuśniak czy oscypki, lecz pierogi mogą się stać
naszym dniem narodowym. I to takim, które podbije świat.
Czy pierogi zasługują na miano ambasadora polskiej kuchni?
Za a nawet przeciw - zapraszam do smakowitej dyskusji - Kuba Strzyczkowski".
http://www.polskieradio.pl/trojka/zaprzeciw/?d=20071
1051200
(Zasługują)
--
BBjk sprawozdając
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-11-05 11:12:44
Temat: Re: Właśnie teraz w Trójce
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał
> "Nie kiełbasa, bigos, kapuśniak czy oscypki, lecz pierogi mogą się stać
> naszym dniem narodowym. I to takim, które podbije świat.
> Czy pierogi zasługują na miano ambasadora polskiej kuchni?
> Za a nawet przeciw - zapraszam do smakowitej dyskusji - Kuba
> Strzyczkowski".
Ale jakie pierogi? Ruskie?
To by było kuriozum ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-11-05 11:18:15
Temat: Re: Właśnie teraz w Trójcewolim pisze:
> Ale jakie pierogi? Ruskie?
>
> To by było kuriozum ;)
Ogólne? Włącz radio.
Imho z kapustą i grzybami.
A teraz pani mówi, że właśnie ruskie!
Ktoś znów proponuje pierogi z płuckami :|
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-11-05 11:25:34
Temat: Re: Właśnie teraz w Trójce
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał
> Ogólne? Włącz radio.
> Imho z kapustą i grzybami.
> A teraz pani mówi, że właśnie ruskie!
> Ktoś znów proponuje pierogi z płuckami :|
A ja proponuję pierogi z kaszanką. Ten przepis też zasłyszałem kiedyś w
Trójce.
Farsz:
Przesmażyć na smalcu kaszankę (z mojego doświadczenia wychodzi, że najlepiej
gryczaną) z cebulą i odrobiną cynamonu (tak, tak, cynamonu!).
Naprawdę dobra rzecz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-11-05 11:47:34
Temat: Re: Właśnie teraz w Trójce
"BBjk" <b...@q...pl> wrote in message
news:fgmu3u$63l$1@inews.gazeta.pl...
> wolim pisze:
>
>> Ale jakie pierogi? Ruskie?
>>
>> To by było kuriozum ;)
>
> Ogólne? Włącz radio.
> Imho z kapustą i grzybami.
> A teraz pani mówi, że właśnie ruskie!
> Ktoś znów proponuje pierogi z płuckami :|
> --
> BBjk
Bardzo dobre z "dudkami" czy jak kto woli z "lekkimi" (letkimi).
Ugotować płucka, pokroić w kawałki i zemleć w maszynce do mięsa razem z
podsmażoną cebulką, posolić dodać pieprzu, majeranku, wymieszać farsz.
Kto ma Zelmer Fenomen 880.5 niech założy malakser z nożami - posieka
cebulę i wrzuci na patelnię, po lekkim zrumienieniu doda do płucek pociętych
drobno w malakserze... Fenimenalnie szybko to się robi bez miażdzenia mięsa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-11-05 11:50:50
Temat: Re: Właśnie teraz w Trójcewolim pisze:
> Farsz:
> Przesmażyć na smalcu kaszankę (z mojego doświadczenia wychodzi, że najlepiej
> gryczaną) z cebulą i odrobiną cynamonu (tak, tak, cynamonu!).
>
> Naprawdę dobra rzecz.
Czy Ty jesteś tym słuchaczem Markiem, który właśnie rozmawiał na antenie
o pierogach z kaszanką, bardzo je chwaląc?
--
BBjk, z kaszanką nie jadłam, a ten cynamon w niej brzmi intrygująco
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-11-05 11:58:39
Temat: Re: Właśnie teraz w TrójceOn Mon, 05 Nov 2007 12:18:15 +0100, BBjk <b...@q...pl>
wrote:
>wolim pisze:
>
>> Ale jakie pierogi? Ruskie?
>>
>> To by było kuriozum ;)
>
>Ogólne? Włącz radio.
>Imho z kapustą i grzybami.
>A teraz pani mówi, że właśnie ruskie!
>Ktoś znów proponuje pierogi z płuckami :|
won z pluckami!
glosuje na te z owocami!
I ruskie! i te z miesem! I z kapusta i grzybami!
trys, wielokierunkowy
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-11-05 12:01:26
Temat: Re: Właśnie teraz w TrójceOn Mon, 05 Nov 2007 12:50:50 +0100, BBjk <b...@q...pl>
wrote:
>wolim pisze:
>
>> Farsz:
>> Przesmażyć na smalcu kaszankę (z mojego doświadczenia wychodzi, że najlepiej
>> gryczaną) z cebulą i odrobiną cynamonu (tak, tak, cynamonu!).
>>
>> Naprawdę dobra rzecz.
>
>Czy Ty jesteś tym słuchaczem Markiem, który właśnie rozmawiał na antenie
>o pierogach z kaszanką, bardzo je chwaląc?
Ja to co i raz dosypuje cynamonu, najczesciej przez pomylke,
hehehe
moja Mama smazyla na sucho watrobke kurza, z cebula posiekana. na
koncu dorzucala garsc rodzynek/rodzynkow i posypywala cynamonem
(nie "zasypywala" a "posypywala".) cynamonu sie nie czulo tak
szczegolnie i bylo baaardzo ciekawe. Ale w sumie wszystko z
cynamonem jest dobre ;))
trys, co juz wie, ze na deser beda jablka pieczone. z jakas
konfitura, syropem, cynamonem i moze rodzynkami. a po lody
podskocze jak polece z psem...na razie sie obijam ;)
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-11-05 12:10:31
Temat: Re: Wła?nie teraz w TrójceKrysia Thompson pisze:
> won z pluckami!
Przyłączam się! Już sama nazwa to obrzydlistwo. ;-)
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-11-05 12:12:37
Temat: Re: Wła?nie teraz w TrójceKrysia Thompson pisze:
> Ja to co i raz dosypuje cynamonu, najczesciej przez pomylke,
> hehehe
> moja Mama smazyla na sucho watrobke kurza, z cebula posiekana. na
> koncu dorzucala garsc rodzynek/rodzynkow i posypywala cynamonem
> (nie "zasypywala" a "posypywala".) cynamonu sie nie czulo tak
> szczegolnie i bylo baaardzo ciekawe. Ale w sumie wszystko z
> cynamonem jest dobre ;))
No pewnie!
Z tego wszystkiego zamiast robić, co mam robić, kombinuję tu i myślę
prawie tylko o jedzeniu (placuszki(!!!) z jabłkami i z cynamonem? a może
z gruszkami i wanilią?), odruchy całkiem jak psa Pawłowa, szczególnie
przez ten wasz cynamon.
> trys, co juz wie, ze na deser beda jablka pieczone. z jakas
> konfitura, syropem, cynamonem i moze rodzynkami. a po lody
> podskocze jak polece z psem...na razie sie obijam ;)
:-D
Jak miło, że inni też tak mają (obijanie, musik latania z psem i ochota
na słodkie).
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |