Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Właśnie teraz w Trójce

Grupy

Szukaj w grupach

 

Właśnie teraz w Trójce

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 47


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2007-11-05 14:58:22

Temat: Re: Wła?nie teraz w Trójce
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 05 Nov 2007 06:23:56 -0800, JaMyszka
<f...@g...com> wrote:

>On 5 Lis, 14:36, Krysia Thompson wrote:
>> [...]
>> Ostatnio placuszki wychodza mi bardzo plaskate i zakalcowato
>> ciezkie...znaczy ja takie lubie, ale niektorzy patrza z
>> podniesiona brwia ;P
>> ja lubie i pies lubi - to czego sie czepiaja?
>> [...]
>
>Ja też takie lubię;-)
>Ale ja na kwaśnym mleku przeważnie robiłam:]
>Teraz nie mam wiejskiego mleka, to robię na kefirze naturalnym - są
>lżejsze.
>I jak się pobawię z przesiewaniem mąki - to bardziej są lżejsze.
>Siostra to w mikserze jajka ubija i potem składniki dodaje -- ooo jej
>to są puszyste;p
>Ech, słyszała, że trochę proszku lub sody dobrze wpływa na puszystość
>placków (ja nie daję, bo wyczuwam sodę). A niektórzy to dają trochę
>drożdży.


zapomnialam o takim kefirze czy czyms (u mnie maslanka badz
jogurt), odrobinke proszku-sody tez czesto doaje, nie przesiewam
(z lenistwa) ale zawsze miksuje w maszynie....pewnie mi krasnale
nasikaly w sagan z maka alboco

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2007-11-05 14:59:44

Temat: Re: Wła?nie teraz w Trójce
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 05 Nov 2007 15:30:31 +0100, Krystyna Chiger
<k...@h...people.pl> wrote:

>Krysia Thompson wrote:
>
>>>>won z pluckami!
>>>
>>>Przyłączam się! Już sama nazwa to obrzydlistwo. ;-)
>
>> I nazwa i to, co widzialam daaawno temu u rzeznika - lezaly i
>> zwisaly. BRRRRRRRR
>>
>Bo to sie nazywa dutki, czyli letkie :) A żurek z dutkami nie jest
>zły.


byc moze jedzac niewiedzacy bym nie omdlala, ale swiadomie do
pyska nie wezme, jak i calej masy roznych innych rzeczy.

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2007-11-05 15:31:04

Temat: Re: Właśnie teraz w Trójce
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

BBjk wrote:
> Czy pierogi zasługują na miano ambasadora polskiej kuchni?
> (Zasługują)

Mam jedno pytania i mam nadzieje, ze nie bedzie zrozumiane jako
prowokacja. Czym sie roznia polskie pierogi od wloskich ravioli?

W polskiej Wikipedii sie mowi tylko o tym, ze maja mniej farszu (czy
naprawde?) i sa kwadratowego ksztaltu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ravioli

Natomiast w angielskiej i wloskiej Wikipedii jest zdjecie, ktore
pokazuje bardzo grube (napelnione) ravioli w ksztalcie polkolka.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ravioli
http://it.wikipedia.org/wiki/Ravioli

Czym sie wiec roznia? Moze czestoscia spozywania? (W Czechach tez mamy
taka potrawe, nazywamy ja "plněné taštičky" - doslownie "nadziewanie
torebki", ale potrawa ta nie nalezy do czestych, wiec nie zasluguje na
miano dania narodowego.)

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2007-11-05 15:56:32

Temat: Re: Właśnie teraz w Trójce
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta pisze:

> Mam jedno pytania i mam nadzieje, ze nie bedzie zrozumiane jako
> prowokacja.

Ludek-prowokator! :-D

Czym sie roznia polskie pierogi od wloskich ravioli?

A to zadałeś bobu (znasz takie powiedzonko?).
Tak sobie myślę, że na pewno ilością/popularnością zjadania i jakością
subiektywną, czyli stosunkiem emocjonalnym. Może wypływającym z tradycji
(Wigilia np.)?
Dziś w tym trójkowym programie słychać było, ze pierogi są dla ludzi
ważne, dawno nie słyszałam, by słuchacze dzwonili z takim zaangażowaniem
i ciepłem w głosie, jak w sprawie pierogów, z tyloma propozycjami i tak
pozytywnie, bez negacji i wykłócania się, jak to często bywa w "Za i
przeciw".

Jeśli tradycja, to w naszych są tradycyjne farsze: kapuściany, grzybowy,
ruski, mięsny, może z kaszą. Czy z bryndzą są tradycyjne?
Więc może od ravioli różnią się właśnie rodzajem farszu, poza różnicami
zewnętrznymi, o jakich wspominasz. To tylko intuicyjnie i na szybko, a
naukowego podsumowania może się doczekamy ;)

Może i różnią się ciastem?

Teraz te pierogi powoli zaczynają się upodobniać, nadziewamy nasze
szpinakiem z fetą, dodajemy parmezan, farsze z ziemi włoskiej przybywają
do Polski. Dobrze to, czy źle?

> (W Czechach tez mamy
> taka potrawe, nazywamy ja "plněné taštičky" - doslownie "nadziewanie
> torebki", ale potrawa ta nie nalezy do czestych, wiec nie zasluguje na
> miano dania narodowego.)

Czym je nadziewacie?
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2007-11-05 16:24:10

Temat: Re: Wła?nie teraz w Trójce
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson pisze:

> One sa okropnie drapiezne i zdaje sie jedza co (po)padnie, to ja
> wole tez nie patrzec i zamykam oczy-uszy

I nos.
--
Bbjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2007-11-05 17:30:07

Temat: Re: Wła nie teraz w Trójce
Od: "bazyli4" <b...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:1194271517.653877.315600@50g2000hsm.googlegroup
s.com...
On 5 Lis, 14:38, Krysia Thompson wrote:

> Ha! A otwierałaś kiedyś taką puszkę? Pytam się, bo kiedyś w Sojuzie
> sprzedawano mleko już skarmelizowane (hehehee... jajka waronnyje
> też... hehehee...). Może już masz w środku karmel?

Jak czasami zajadę na Ukrainę, to kupuję sobie takie w słoiku... dobre...

Pzdr
Paweł





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2007-11-05 17:30:45

Temat: Re: Właśnie teraz w Trójce
Od: "ula" <b...@s...zmyl> szukaj wiadomości tego autora

A Ludek Vasta napisał/a:

> Mam jedno pytania i mam nadzieje, ze nie bedzie zrozumiane jako
> prowokacja. Czym sie roznia polskie pierogi od wloskich ravioli?

Było też to dziś w Trójce poruszane (luuudzie, jak mi w pracy narobili
głoda).
Różnica miała polegac na mące - u Włochów mąka z pszenicy durum, u nas nasza
miękka, co wpływa na miękkość, a raczej twardość ciasta.

--
ahoj

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2007-11-05 17:36:23

Temat: Re: Właśnie teraz w Trójce
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

BBjk wrote:
>> (W Czechach tez mamy taka potrawe, nazywamy ja "plněné taštičky" -
>> doslownie "nadziewanie torebki", ale potrawa ta nie nalezy do
>> czestych, wiec nie zasluguje na miano dania narodowego.)
>
> Czym je nadziewacie?

Mieso, ser bialy, owoce (krakowskimi borowkami lub ogolnopolskimi
czarnymi jagodami), powidla, marmolada, mak.

Nie wiem, czy polskie pierogi na sloko sypie sie tylko cukrem, czy tez
cynamonem (cynamon z cukrem polecam).

Przepis http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=7318

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2007-11-05 17:46:12

Temat: Re: Właśnie teraz w Trójce
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta pisze:

> Mieso, ser bialy, owoce (krakowskimi borowkami lub ogolnopolskimi
> czarnymi jagodami), powidla, marmolada, mak.
>
> Nie wiem, czy polskie pierogi na sloko sypie sie tylko cukrem, czy tez
> cynamonem (cynamon z cukrem polecam).

Nie ma reguły, jedni dają cynamon, inni nie.

Teraz idealna pora dla cynamonu i wanilii, goździków i cytryn, te
szybkie wieczory i wilgotne szare dni, tak trochę dryfując.
--
Bbjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2007-11-05 19:11:04

Temat: Re: Właśnie teraz w Trójce
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <fgmtp7$k4$2@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
wrote:

> "Nie kiełbasa, bigos, kapuśniak czy oscypki, lecz pierogi mogą się stać
> naszym dniem narodowym. I to takim, które podbije świat.
> Czy pierogi zasługują na miano ambasadora polskiej kuchni?
> Za a nawet przeciw - zapraszam do smakowitej dyskusji - Kuba Strzyczkowski".
>
> http://www.polskieradio.pl/trojka/zaprzeciw/?d=20071
1051200
>
> (Zasługują)

Raczej nie bardzo. rozmaite pierogi zna cały wschód i pól Europy. Nie są
więc chyba typowo polskie. Właśnie przecież dyskutujemy o pielmieniach.

Władysław

--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

KANAPKI
KIDNAPERZY
wczorajsze puree
pomysl na kanapki do pracy
jak mieszacie zupe?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »