Data: 2011-03-09 08:48:12
Temat: Re: Wody wysoko zmineralizowane, a zdrowie
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Kationy:
>>...
>> Aniony:
>> ...
>> CI- 975,08
>> ...
>>
>> Składniki niezdysocjowane
>> H_2SiO_3 24,7
>> HBO_2 8,92
> Pradopodobnie chodzi o zwiazki chloru - nie bardzo lubia sie ze zwiazkami
> organicznymi, a ich reakcja sieje THM-ami, ktore sa wysoko rakotworcze.
> Generalnie nie zaleca sie picia wody chlorowanej po spozyciu produktow
> organicznych, zwlaszcza nieprzetworzonych przemyslowo, wlasnie z powodu
> jak wyzej.
>
>...PS oczywiscie wody chlorowanej w kazdej postaci, takze przegotowanej w
>postaci herbaty czy kawy i wody surowej przepuszczonej przez filtry
>weglowe, poniewaz ani podgrzanie, ani filtracja na filtru aktywnym nie
>usuwa chloru.
Jesteś pewien? Ja się nie znam, ale mam nos i smak
i wiem, że kranuwa śmierdzi chlorem, a filtrowana nie śmierdzi.
Na opisie filtru (najzwyklejszy) też jest napisane, że chlor jest usuwany.
Nic nie piszesz o tym, że czym innym jest Cl-,
a czym innym cząstka chloru - nie jonu.
--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub
sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
|