« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-02-08 20:56:47
Temat: Re: Wykrawacze/foremki do wykrawania ciastek"Kresowiec" <> wrote in message news:hkp2s2$7gi$00$1@news.t-online.com...
> Czolem,
>
> czy ktos z Was slyszal o firmie/rzemieslniku, w ktorej/u ktorego mozna
> zlozyc zamowienie na wykrawacze czy foremki do wykrawania wlasnego
> pomyslu? Taka manufakture znalazlem w Niemczech ale do konca lipca nie
> przyjmuja zamowien.
>
> Irek
Irku, ja co prawda nie slyszalam, ale moze w okolicy jest jakis slusarz
"zlota raczka"? W koncu taka foremka-wykrawacz to nic innego jak kawalek
blachy z odpowiednio zeszlifowanymi brzegami, zeby sie nie pozacinac, czyli
w sumie zaden tam cud techniki... No chyba, ze to nie o takie zwykle Ci
chodzi.
Bozenka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-02-08 22:36:38
Temat: Re: Wykrawacze/foremki do wykrawania ciastekDnia Mon, 8 Feb 2010 21:56:47 +0100, Bozena napisał(a):
> W koncu taka foremka-wykrawacz to nic innego jak kawalek
> blachy z odpowiednio zeszlifowanymi brzegami, zeby sie nie pozacinac, czyli
> w sumie zaden tam cud techniki.
W szkole podstawowej robiliśmy sobie takie na zajęciach
praktyczno-technicznych :-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-02-09 04:17:44
Temat: Re: Wykrawacze/foremki do wykrawania ciastek
"Bozena" <n...@g...com> wrote in message
news:hkptqd$fcr$1@news.onet.pl...
> "Kresowiec" <> wrote in message news:hkp2s2$7gi$00$1@news.t-online.com...
> > Czolem,
> >
> > czy ktos z Was slyszal o firmie/rzemieslniku, w ktorej/u ktorego mozna
> > zlozyc zamowienie na wykrawacze czy foremki do wykrawania wlasnego
> > pomyslu? Taka manufakture znalazlem w Niemczech ale do konca lipca nie
> > przyjmuja zamowien.
> >
> > Irek
>
> Irku, ja co prawda nie slyszalam, ale moze w okolicy jest jakis slusarz
> "zlota raczka"? W koncu taka foremka-wykrawacz to nic innego jak kawalek
> blachy z odpowiednio zeszlifowanymi brzegami, zeby sie nie pozacinac,
czyli
> w sumie zaden tam cud techniki... No chyba, ze to nie o takie zwykle Ci
> chodzi.
>
> Bozenka.
Każdy blacharz może zrobić takie wykrojniki z blachy białej czyli
cynowanej. Z nierdzewki też.
W ostateczności można samemu wyciąć z blachy konserwowej nielakierowanej i
zlutować cyną lub lutem srebrowym (nie powinien to byc lut z dodatkiem
ołowiu) (luty dopuszczone do kontaktu z żywnością). Ze względu na to, że
kontakt z żywnoscią jest bardzo krótki na własne ryzyko mozna zastosować
zwykłą cynę 60. A nawet czarną blachę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-02-09 06:27:44
Temat: Re: Wykrawacze/foremki do wykrawania ciastekOn 2010-02-08 23:36, XL wrote:
> Dnia Mon, 8 Feb 2010 21:56:47 +0100, Bozena napisał(a):
>
>> W koncu taka foremka-wykrawacz to nic innego jak kawalek
>> blachy z odpowiednio zeszlifowanymi brzegami, zeby sie nie pozacinac, czyli
>> w sumie zaden tam cud techniki.
>
> W szkole podstawowej robiliśmy sobie takie na zajęciach
> praktyczno-technicznych :-)
A jestes w stanie zapewnic powtarzalnosc fikusnego ksztaltu *) serduszka
dla partii 4 sztuk wyrobu *) i cena konkurowac z Chinczykami? - jezeli
tak, to wystartuj w przetargu ogloszonym przez watkotworce...
Pozdro
Maseł
*) - ida WaleWTynki
**) watkotworca to czlowiek czynu i ma aktualnie 4 wybranki serca, ktore
jednakowo kocha...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-02-09 08:35:03
Temat: Re: Wykrawacze/foremki do wykrawania ciastekBozena pisze:
>> czy ktos z Was slyszal o firmie/rzemieslniku, w ktorej/u ktorego mozna
>> zlozyc zamowienie na wykrawacze czy foremki do wykrawania wlasnego
>> pomyslu? Taka manufakture znalazlem w Niemczech ale do konca lipca nie
>> przyjmuja zamowien.
Potrzebowaliśmy foremek w kształcie konkretnego modelu zabytkowego
samochodu. Znajomy mechanik precyzyjny zrobił kilka takich idealnie,
bardzo precyzyjnie oddają szczegóły i są solidniejsze, niż ze sklepu.
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-02-09 11:12:43
Temat: Re: Wykrawacze/foremki do wykrawania ciastek"Kresowiec" <> wrote in message news:hkr849$mnh$03$1@news.t-online.com...
>
> Cud techniki to nie jest ale czy w ogole slusarz bedzie chcial ze mna
> rozmawiac? I nie kazda "zlota raczka" ma zaciecie artystyczne...
A to niestety wylacznie osobiscie mozna sprawdzic. Co do zaciecia
artystycznego, to chyba jak sie da szablon i powie, ze _tak_ ma byc, to do
odtworzenia juz raczej nie potrzeba super artysty, wystarczy dokladny i
staranny rzemieslnik :)
> Inna rzecz, ze boje sie ceny, bo kiedys za kawalek blachy z CV do grilla
> zaplacilem 15 Euro i to po przyjacielsku. Zadzwonilem do innej firmy ale
> tam sa gotowi to robic od 5000 tys szt.
Moze ten mechanik od Basi pomoze. Trzymam kciuki :)
Bozenka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-02-16 20:32:41
Temat: Re: Wykrawacze/foremki do wykrawania ciastekW dniu 2010-02-09 05:17, Prawusek pisze:
>
>
> Każdy blacharz może zrobić takie wykrojniki z blachy białej czyli
> cynowanej. Z nierdzewki też.
> W ostateczności można samemu wyciąć z blachy konserwowej nielakierowanej i
> zlutować cyną lub lutem srebrowym (nie powinien to byc lut z dodatkiem
> ołowiu) (luty dopuszczone do kontaktu z żywnością). Ze względu na to, że
> kontakt z żywnoscią jest bardzo krótki na własne ryzyko mozna zastosować
> zwykłą cynę 60. A nawet czarną blachę.
Witam
prościej kupić dużą blachę do ciast i z tego wycinać.
a tak zapytam co to jest blacha konserwowa?
busek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-02-16 22:04:20
Temat: Re: Wykrawacze/foremki do wykrawania ciastek
Użytkownik "PIOTR SP5FCI" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:hlevf5$p87$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2010-02-09 05:17, Prawusek pisze:
>>
>>
>> Każdy blacharz może zrobić takie wykrojniki z blachy białej czyli
>> cynowanej. Z nierdzewki też.
>> W ostateczności można samemu wyciąć z blachy konserwowej nielakierowanej
>> i
>> zlutować cyną lub lutem srebrowym (nie powinien to byc lut z dodatkiem
>> ołowiu) (luty dopuszczone do kontaktu z żywnością). Ze względu na to, że
>> kontakt z żywnoscią jest bardzo krótki na własne ryzyko mozna zastosować
>> zwykłą cynę 60. A nawet czarną blachę.
>
> Witam
>
> prościej kupić dużą blachę do ciast i z tego wycinać.
>
> a tak zapytam co to jest blacha konserwowa?
Blacha stalowa z puszki konserw?
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-02-17 00:40:21
Temat: Re: Wykrawacze/foremki do wykrawania ciastek
"PIOTR SP5FCI" <s...@g...pl> wrote in message
news:hlevf5$p87$1@inews.gazeta.pl...
> W dniu 2010-02-09 05:17, Prawusek pisze:
> >
> >
> > Każdy blacharz może zrobić takie wykrojniki z blachy białej czyli
> > cynowanej. Z nierdzewki też.
> > W ostateczności można samemu wyciąć z blachy konserwowej nielakierowanej
i
> > zlutować cyną lub lutem srebrowym (nie powinien to byc lut z dodatkiem
> > ołowiu) (luty dopuszczone do kontaktu z żywnością). Ze względu na to, że
> > kontakt z żywnoscią jest bardzo krótki na własne ryzyko mozna zastosować
> > zwykłą cynę 60. A nawet czarną blachę.
>
> Witam
>
> prościej kupić dużą blachę do ciast i z tego wycinać.
>
> a tak zapytam co to jest blacha konserwowa?
>
> busek
Blacha uzyskana z puszki po jej opróżnieniu... i rozcięciu wzdłu jednego
boku. :-))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |