« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2005-07-27 11:36:49
Temat: Re: Z cyklu "Ucze sie gotowac": co do kurczaka ;)Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Ale wrzucanie produktow do ugotowania do zimnej wody sprawia ze w
> fazie podgrzewania witaminy, mineraly i inne soki zywotne przechodza
> do wody i sa stracone dla smakosza (i dietetyka).
> Jezeli wrzuca sie do wrzatku to dzieje sie to samo co befsztykiem na
> goracym oleju : wysoka temperatura scina powierzchnie produktu i
> ogranicza strate sokow.
Wydaje mi się, że nie masz racji z tym, że wysoka temperatura scina
powierzchnię warzywa, co jest prawdziwe w przypadku mięsa. Natomiast
prawdą jest, że wrzucenie warzyw do gorącej wody zmniejsza straty soków,
witamin itp., ale to z uwagi na krótszy czas gotowania.
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |