Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW

Grupy

Szukaj w grupach

 

ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-18 01:16:38

Temat: ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam, podaję przepis na zapiekankę (SWÓJ, brrr)
Mam nadzieję, że wam posmakuje, choć w połowie, jak mojej rodzince


ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Składniki:
2 kg ziemniaków, ok. 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 20 dag wędzonki
w plastrach, 1,20 kg kwaszonej kapusty, cebule- wg smaku, olej, kminek,
chilli w proszku, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz
Sos do zapiekanki:
2 jajka, &frac34; szkl. śmietany, mleko

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, następnie zalać
osolonym wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Odcedzić, ale jeszcze chwilkę
trzymać w przykrytym garnku.
Cebulę obrać, część pokroić w talarki, część zetrzeć na tarce. Kapustę
poszatkować, podlać niewielką ilością wody. Razem z cebulą w plastrach
gotować 20 minut.
Cebulę startą podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć razem ok. 15 minut.
Doprawić solą i chilli, bazylią, majerankiem &#8211; i dodatkowo wg gustu.
Jajka wymieszać ze śmietaną, odrobiną mleka.
W naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć warstwę ziemniaków, mięso wymieszane
z kapustą doprawione wg smaku solą, pieprzem i kminkiem i znów ziemniaki,
znów mięso i ziemniaki.
Każdą warstwę skrapić mieszaniną jajek i śmietany, ziemniaki jeszcze posypać
kminkiem, majerankiem (co by nie rozdymało), ew. jeszcze posypać cebulą w
plastrach. Na wierzchu ułożyć wędzonkę. Piec 40-60 min. w 240 st. C.
***
P.S. Tak naprawdę, to te składniki pisze tak na oko. Zawsze robię tej
zapiekanki całą dużą gęsiarkę &#8211; bo inaczej by mnie z domu wygonili, jeśli nie
byłoby co na 2-gi dzień odgrzać.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-18 01:31:53

Temat: Re: ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Od: "Iris" <i...@f...tlen.pl> szukaj wiadomości tego autora

Akulka <s...@N...gazeta.pl> napisał(a):
> do zapiekanki: 2 jajka, &frac34; szkl. śmietany,
mleko
>
> majerankiem &#8211; i dodatkowo wg gustu.

> tej zapiekanki całą dużą gęsiarkę &#8211; bo inaczej
by


Akulka, bardzo prosze, zrob cos z tymi znaczkami
zamiast ilosci.. moze zamiast wklejac wpisz cyfry na
klawiaturze? Inaczej trudno skorzystac z jakiegokolwiek
podanego przez Ciebie przepisu, a szkoda.

Pozdrawiam
Iris

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-18 10:16:17

Temat: Re: ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora



Droga Iris, bardzo chętnie, gdybym wiedziała jak, wiadomości wysyłam prze
Gazeta.pl. I nie tylko zżera mi ułamki, ale tez myślniki



ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
> Sos do zapiekanki:
2 jajka, &frac34; szkl. śmietany, mleko


to, oczywiście: 2 jajka, 3\4 szkl. śmietany, mleko



>
> Cebulę startą podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć razem ok. 15 minut.
Doprawić solą i chilli, bazylią, majerankiem &#8211; i dodatkowo wg gustu.


Cebulę startą podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć razem ok. 15 minut.
Doprawić solą i chilli, bazylią, majerankiem (tu jest tylko myślnik)i
dodatkowo wg gustu.



> P.S. Tak naprawdę, to te składniki pisze tak na oko. Zawsze robię tej
zapiekanki całą dużą gęsiarkę &#8211; bo inaczej by mnie z domu wygonili,
jeśli nie
byłoby co na 2-gi dzień odgrzać.

> P.S. Tak naprawdę, to te składniki pisze tak na oko. Zawsze robię tej
> zapiekanki całą dużą gęsiarkę (tu jest też tylko myślnik )bo inaczej by
mnie z domu wygonili, jeśli nie byłoby co na 2-gi dzień odgrzać.

********
Ułamka zapomniałam zmienić, ale czy będę pamietać o nie stosowaniu myślników?
Jeśli jest jakiś inny sposób, by portal gazety.pl czytał to i wysyłał (ba on
czyta, tutaj czytając wszystko jest ok.. więc to może nie moja wina tylko
głupiego outlooka?), to chetnie posłucham. Ale proszę tłumaczyć dosadnie,
tzn. z dozą cierpliwości i bardzo dokładnie - inaczej moge coś hehe nie
skumać.

Pozdrowionka, za usterki przepraszamy

Akulka



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-18 10:51:28

Temat: RE: ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora

>
> Witam, podaję przepis na zapiekankę (SWÓJ, brrr)
> Mam nadzieję, że wam posmakuje, choć w połowie, jak mojej rodzince
>
>
> ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
ciach
Hej!
Brzmi niesamowicie i będę musiała wypróbować. Moja rodzinka lubi takie
zapiekanki a jak tam są ziemniaki i kapucha to hoho. Jak zrobię to zdam
relację.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
P.S. A tymi przepisami na żeberka to mnie trochę zastrzeliłaś ale się nie
martw ja też "wklejałam" przepisy bez podpisów no bo ile z tego jest nasze
na 100% i w urzędzie patentowym zapisane to chyba nie wie nikt. Dodasz 1
rzecz od siebie i już jest inny przepis czyli twój. No to pa.

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-18 11:31:31

Temat: Re: ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Akulka wrote:
>
> Droga Iris, bardzo chętnie, gdybym wiedziała jak, wiadomości wysyłam prze
> Gazeta.pl. I nie tylko zżera mi ułamki, ale tez myślniki

Chyba to jest tyo ze Ty wysylasz wiadomosci jako HTML i te wszystkie
nasze znaczniki jakis madry pewnie program zamienia na krzaki
odczytywalne tylko przez HTMLa. Poszukaj moze gdzies w opcjach.

--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-18 21:10:58

Temat: Re: ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Jeśli jest jakiś inny sposób, by portal gazety.pl czytał to i wysyłał (ba on
czyta, tutaj czytając wszystko jest ok.. więc to może nie moja wina tylko
głupiego outlooka?), to chetnie posłucham. Ale proszę tłumaczyć dosadnie,
tzn. z dozą cierpliwości i bardzo dokładnie - inaczej moge coś hehe nie
skumać.
Pozdrowionka, za usterki przepraszamy
Akulka
++++++++++++

Jesli to nie OE a MicrosoftO, to zapewne masz format Word'a.
Barbara





---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.443 / Virus Database: 248 - Release Date: 2003.01.10


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-19 13:00:48

Temat: Re: RE: ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

j...@s...pl (Joanna Michalska) napisał(a):

> Brzmi niesamowicie i będę musiała wypróbować. Moja rodzinka lubi takie
> zapiekanki a jak tam są ziemniaki i kapucha to hoho. Jak zrobię to zdam
> relację.

Hm -nie moge sie doczekać relacji, mam nadzieję, że nie zawiedzie
(zapiekanka) oczekiwań, radzę tylko uważać na kapustę niestety kwaśność jest
różna. Wiem to posobie czasami z takiej samej ilości kapusty (ja nie płukam,
tylko odcedzam po ugotowaniu)- wychodziła mi bardziej lub mniej z posmakiem
kwasowatości. Ogólnie, jak dla mnie pycha.

Pozdrawiam -Akulka


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Boczniaki raz jeszcze
Co z czosnku??
nieco późno, ale sympatycznie:-)
Rilettes
Ciastka fr. z nadzieniem...?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »