Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.g
azeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Date: Sat, 18 Jan 2003 01:16:38 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 35
Message-ID: <b0a9tm$3ph$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 172.20.6.32
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.gazeta.pl 1042852598 3889 172.20.26.232 (18 Jan 2003 01:16:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Jan 2003 01:16:38 +0000 (UTC)
X-User: slodka_cytrynka
X-Forwarded-For: as1-180.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Remote-IP: 172.20.6.32
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142034
Ukryj nagłówki
Witam, podaję przepis na zapiekankę (SWÓJ, brrr)
Mam nadzieję, że wam posmakuje, choć w połowie, jak mojej rodzince
ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Składniki:
2 kg ziemniaków, ok. 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 20 dag wędzonki
w plastrach, 1,20 kg kwaszonej kapusty, cebule- wg smaku, olej, kminek,
chilli w proszku, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz
Sos do zapiekanki:
2 jajka, ¾ szkl. śmietany, mleko
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, następnie zalać
osolonym wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Odcedzić, ale jeszcze chwilkę
trzymać w przykrytym garnku.
Cebulę obrać, część pokroić w talarki, część zetrzeć na tarce. Kapustę
poszatkować, podlać niewielką ilością wody. Razem z cebulą w plastrach
gotować 20 minut.
Cebulę startą podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć razem ok. 15 minut.
Doprawić solą i chilli, bazylią, majerankiem – i dodatkowo wg gustu.
Jajka wymieszać ze śmietaną, odrobiną mleka.
W naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć warstwę ziemniaków, mięso wymieszane
z kapustą doprawione wg smaku solą, pieprzem i kminkiem i znów ziemniaki,
znów mięso i ziemniaki.
Każdą warstwę skrapić mieszaniną jajek i śmietany, ziemniaki jeszcze posypać
kminkiem, majerankiem (co by nie rozdymało), ew. jeszcze posypać cebulą w
plastrach. Na wierzchu ułożyć wędzonkę. Piec 40-60 min. w 240 st. C.
***
P.S. Tak naprawdę, to te składniki pisze tak na oko. Zawsze robię tej
zapiekanki całą dużą gęsiarkę – bo inaczej by mnie z domu wygonili, jeśli nie
byłoby co na 2-gi dzień odgrzać.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|