Data: 2003-01-18 01:16:38
Temat: ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam, podaję przepis na zapiekankę (SWÓJ, brrr)
Mam nadzieję, że wam posmakuje, choć w połowie, jak mojej rodzince
ZAPIEKANKA Z MIĘSA, KAPUSTY KISZONEJ I ZIEMNIAKÓW
Składniki:
2 kg ziemniaków, ok. 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 20 dag wędzonki
w plastrach, 1,20 kg kwaszonej kapusty, cebule- wg smaku, olej, kminek,
chilli w proszku, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz
Sos do zapiekanki:
2 jajka, ¾ szkl. śmietany, mleko
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, następnie zalać
osolonym wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Odcedzić, ale jeszcze chwilkę
trzymać w przykrytym garnku.
Cebulę obrać, część pokroić w talarki, część zetrzeć na tarce. Kapustę
poszatkować, podlać niewielką ilością wody. Razem z cebulą w plastrach
gotować 20 minut.
Cebulę startą podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć razem ok. 15 minut.
Doprawić solą i chilli, bazylią, majerankiem – i dodatkowo wg gustu.
Jajka wymieszać ze śmietaną, odrobiną mleka.
W naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć warstwę ziemniaków, mięso wymieszane
z kapustą doprawione wg smaku solą, pieprzem i kminkiem i znów ziemniaki,
znów mięso i ziemniaki.
Każdą warstwę skrapić mieszaniną jajek i śmietany, ziemniaki jeszcze posypać
kminkiem, majerankiem (co by nie rozdymało), ew. jeszcze posypać cebulą w
plastrach. Na wierzchu ułożyć wędzonkę. Piec 40-60 min. w 240 st. C.
***
P.S. Tak naprawdę, to te składniki pisze tak na oko. Zawsze robię tej
zapiekanki całą dużą gęsiarkę – bo inaczej by mnie z domu wygonili, jeśli nie
byłoby co na 2-gi dzień odgrzać.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|