Data: 2011-04-24 13:19:25
Temat: Re: ZDROWYCH, WESOŁYCH, A PRZEDE WSZYSTKIM __SPOKOJNYCH__ ŚWIĄT...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Chiron" <c...@o...eu> wrote in message
news:ip166n$tlq$1@news.task.gda.pl...
> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:l5od79v9pyqd$.18d4tg3wsk3u1$.dlg@40tude
.net...
>
>> Byłoby miło, gdyby nikt nie próbował skopać tego wątku - tym czy
>> tamtym. ;)
>
> Nie skopie.
> ====================================================
> A ja w Świątecznym temacie...coś mi nie wychodzi: moi rodzice zawsze
> robili sami chrzan (tarli, przyrządzali)- i zawsze był bardzo, bardzo
> ostry. Niestety- już drugi rok ja sam przyrządzam- a przepisu rodziców nie
> znam. Szukałem więc po internecie- i tak mi już kolejny raz wyszedł bardzo
> łagodny chrzan.:-( Coś robię źle- ale co? Masz jakiś sposób- o ile też
> sama przygotowujesz ćwikłę?
Spoko. Sam oglądałem herezję - przelewanie tartego chrzanu wrzątkiem w
wykonaniu Ewy. Chrzan jest cudowną i leczniczą rośliną - nie powinno się
zabijać jej mocy. Utarty chrzan wystarczy zakonserwować kwasem octowym (4 -
6 %) lub cytrynowym i ugnieść w słoiczku, najlepiej z brązowego szkła.
Przechowywać w chłodzie i bez dostępu światła. Będzie ostry. Prócz czosnku i
selera fantastyczny środek na nadciśnienie.
Wspaniała jest surówka wiosenna z drobno posiekanej rzodkiewki, tartego
chrzanu wykopanego wiosną oraz gęstej śmietany.
|