Data: 2001-09-21 20:04:09
Temat: Re: Za duzo soli?
Od: "Sark" <s...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Rafal Neumann" <n...@s...pl> napisał w wiadomości
news:9ofvbl$893$1@news.tpi.pl...
> Mam zwyczaj robienia sobie czesto kanapek z posolonymi lekko do smaku
> pomidorami - czy moze to jakos wyplynac na moje zdrowie? Jaka powinna byc
> dzienna "dawka soli"?
W soli groźny jest sód, w znacznej ilości występuje w pomidorach ( a w
miejszej i w innych produktach - wedliny, konserwy, wędliny podrobowe,
kiełbasy, sery żółte, produkty wędzone, ryby solone, zupy w proszku, chipsy,
chrupki, hamburgery ---> 50-70% sodu zawartego w diecie pochodzi z
przetworzonych produktów spożywczych). Ile tej soli, nie więcej niż 3 g soli
na dobę (trudno ztego zrezygnować i kontrolować :)). W praktyce nie powinno
ich się dosalać wielu produktów, przykre ale prawdziwe --->pomidory. Ktoś
chyba nazwał sóll i cukier "białą smiercią".
Sark
|