« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2008-12-06 13:49:53
Temat: Re: Zakwas buraczanyyapann pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1fnlwwcot5axa$.1w605nvehgbw4.dlg@40tude.net...
>
>> "żywotności" owego osadu - te kupne często są
>> przesolone lub bywają termizowane, co zabija bakterie. Najlepiej wlej
>> trochę tej wody do szklanki, wsyp nieco cukru, dolej ciepłej wody pół na
>> pół, przykryj spodeczkiem i postaw na noc w ciepłym miejscu. W ciągu doby
>> powinno się zacząć coś tam dziać (pianka, ruch pęcherzyków gazu w górę
>> i w
>> dół) - wtedy możesz użyć do buraków.
>
> brzmi rozsądnie
Ja dzisiaj zlałem zakwas do wygotowanych słoików wyszedł super i ma
konsystencje faktycznie soku zwłaszcza jak go przelewałem to na samym
dnie był naprawdę gesty.
Teraz jest w lodówce i dodam na święta do barszczu ;)
pozdrawiam
MAX
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2008-12-06 17:26:28
Temat: Re: Zakwas buraczanywłaśnie dziabam buraki na mój pierwszy zakwas i na chłopską logikę, to im
drobniej pokroi się buraki, tym gętszy będzie wynik - (?) - mniej wody w
efekcie potrzeba do ich przykrycia ..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2008-12-06 17:27:02
Temat: Re: Zakwas buraczanyczy trochę białego żurku kupnego (z napisem: 'niepasteryzowany') się nada
bez ryzyka jako 'starter'?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2008-12-06 18:06:00
Temat: Re: Zakwas buraczanyUżytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1uukkoa9q743t.oj7omb536wb9$.dlg@40tude.net...
> 4 1/2 szklanki wody
> ok. 1/2 łyżki soli
wynika, że koło 1/2 łyżki soli na litr
w innych przepisach jest łyżeczka (lubpłaska łyżeczka) na litr, co jest
jakby mniej
Czy mała ilość (płaska łyżeczka na litr) może to źle wpłynąć na proces?
Czy cukru dodajmey ze względu na proces kiszenia, czy tylko na walory
smakowe?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2008-12-06 18:57:32
Temat: Re: Zakwas buraczanyyapann pisze:
> właśnie dziabam buraki na mój pierwszy zakwas i na chłopską logikę, to
> im drobniej pokroi się buraki, tym gętszy będzie wynik - (?) - mniej
> wody w efekcie potrzeba do ich przykrycia ..
Dokładnie ... ;)
pozdrawiam
MAX
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2008-12-06 19:00:29
Temat: Re: Zakwas buraczanyyapann pisze:
> czy trochę białego żurku kupnego (z napisem: 'niepasteryzowany') się
> nada bez ryzyka jako 'starter'?
Nie używałem żurku zrobilem zakwas w dwoch słoikach litrowych
w jednym dalem wysuszony chleb razowy z mąki żytniej a w drugim nie
dalem zadnego dodatku i obydwa zakwasy sie zakisily ;)
pozdrawiam
MAX
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2008-12-06 19:04:51
Temat: Re: Zakwas buraczanyyapann pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1uukkoa9q743t.oj7omb536wb9$.dlg@40tude.net...
>
>> 4 1/2 szklanki wody
>> ok. 1/2 łyżki soli
>
> wynika, że koło 1/2 łyżki soli na litr
> w innych przepisach jest łyżeczka (lubpłaska łyżeczka) na litr, co jest
> jakby mniej
> Czy mała ilość (płaska łyżeczka na litr) może to źle wpłynąć na proces?
>
> Czy cukru dodajmey ze względu na proces kiszenia, czy tylko na walory
> smakowe?
Generalnie dodatkowe składniki typu sól czy cukier wg mnie sa to dodatki
do smaku ;)
pozdrawiam
MAX
P.S.
Ja ich nie daje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2008-12-06 19:16:11
Temat: Re: Zakwas buraczanyUżytkownik "Max" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:gheice$n72$1@news.onet.pl...
> Generalnie dodatkowe składniki typu sól czy cukier wg mnie sa to dodatki
> do smaku ;)
a według bakterii? z tego, com czytała zawczasu o kiszeniu kapuchy, to
środowisko ma być słone i że jest to istotne - toteż wnioskuję, że podobnie
tutaj (chociaż nie wiem /nie pamiętam, dlaczego).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2008-12-07 15:37:24
Temat: Re: Zakwas buraczanyczy bąbelki wychodzące z zakwasu to dobry znak?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2008-12-07 17:02:07
Temat: Re: Zakwas buraczanyDnia Sun, 7 Dec 2008 16:37:24 +0100, yapann napisał(a):
> czy bąbelki wychodzące z zakwasu to dobry znak?
Jak ładnie pachnie, to dobry :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |