« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2008-12-07 17:45:15
Temat: Re: Zakwas buraczany
"yapann" <y...@o...pl> wrote in message
news:ghgqje$okf$1@achot.icm.edu.pl...
> czy bąbelki wychodzące z zakwasu to dobry znak?
Pachnie kwaśnym mlekiem?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2008-12-07 18:02:43
Temat: Re: Zakwas buraczanyyapann pisze:
> czy bąbelki wychodzące z zakwasu to dobry znak?
Bardzo dobry ;)
Pozdrawiam
MAX
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2008-12-07 20:53:29
Temat: Re: Zakwas buraczanyUżytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:qgspio2xu17b.8enibd2fkqoh.dlg@40tude.net...
>> czy bąbelki wychodzące z zakwasu to dobry znak?
> Jak ładnie pachnie, to dobry :-)
W ramch nie mania praktyki (i dla eksperymentu) obstawiłam się w dwie różne
konstelacje:
- jedna, z żurkiem białym na start, i startym czosnkiem - ten ruszył ładnie,
szybko zabąbelkował i pachhnie git (prócz czosnku z lekka podobnie do
kiszonych ogórków)
- druga, z sokiem z kiszonych górków z paczki (i nie wiem, czy to nie był
błąd), a czosnek w kawałkach - ten zapachniał mi z lekka fermentem! (wywalić
od razu?) Jeśli te ogórki z paczki typu 'biedronka' naprawdę są jałowe, to
niefajnie (chociaż po fakcie jakby pokazują się bąbelki.... ), no chyba, że
to czosnek ma tak duże znaczenie tu i zapobiega fermentacji czy też innym
niepożądanym akcjom? Skoro ta sama woda, to samo stężenie soli, oba nowe
naczynia ze sklepu (wyparzne wrzątkiem) etc) - to któryś z tych dwóch
czynników musi być winowajcą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2008-12-07 20:56:53
Temat: Re: Zakwas buraczany
"yapann" <y...@o...pl> wrote in message
news:ghhd47$jms$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:qgspio2xu17b.8enibd2fkqoh.dlg@40tude.net...
Wlać trochę tego pierwszego do drugiego - może zdąży naprawić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2008-12-08 10:45:24
Temat: Re: Zakwas buraczany
Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ghhd47$jms$1@achot.icm.edu.pl...
> - jedna, z żurkiem białym na start, i startym czosnkiem - ten ruszył
> ładnie, szybko zabąbelkował i pachhnie git (prócz czosnku z lekka podobnie
> do kiszonych ogórków)
jakie proporcje? ile buraków, wody, zurku i czosnku....
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2008-12-08 11:56:20
Temat: Re: Zakwas buraczanyzbisa pisze:
> i czosnku....
>
oj zbisa, zbisa
czosnek nic nieda,
obetnij penisa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2008-12-08 22:38:37
Temat: Re: Zakwas buraczanyOn 8 Gru, 11:45, "zbisa" wrote:
> [...]
> jakie proporcje? ile buraków, wody, zurku i czosnku....
No ta ja kiedyś sobie przerysowałam;p
[quote]Kiszenie burakow na barszcz
1 kg burakow
1/2 czarnego razowego zytniego chleba
pol peczka suszonego kopru lub 1/2 torebki nasion kopru
glowka czosnku
2 gozdziki
korzen chrzanu
Dopoki pani Marysia Socha nie zawitala w moim domu, nie mialam
pojecia,
jak
rozne moga byc sposoby kiszenia burakow na barszcz. Pani Marysia z
Bieszczad miala swoja tajemnice kiszeniaburakow"nieslychanie
aromatyczna". Kisila je tak:
Obierala 1 kg burakow, dzielila kazdy na cztery czesci i wrzucala do
trzylitrowego sloja dobrze wyparzonego. Do tego dodawala 1/2 czarnego
razowego zytniego chleba "starej generacji" (to wazne, bo "nowe"
pieczywo nie jest robione na naturalnych zakwasach). Wkladala pol
peczka
suszonego kopru (taki jak do ogorkow kiszonych) lub 1/2 torebki nasion
kopru,
glowke czosnku podzielona na zabki, 2 gozdziki i korzen chrzanu.
Zalewala
letnia woda. Stawiala w cieplym (nie goracym) miejscu w kuchni. Po
trzech
dniach przestawiala sloj w chlodniejsze miejsce. Taki zakwas dolewala
do
barszczu.
Nie wyobrazam sobie lepszego kiszonego barszczu. Moje dzieci pija go
szklankami.Marta Gessler"[/quote]
Ja jeszcze dodałam listki laurowe. No, pyszności, pyszności...:)
[quote]POSTNY BARSZCZ
Składniki
2 kg buraków
czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
grzybowa woda pozostała z moczenia grzybów suszonych
Przygotowanie
Obrane, surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Zalać je zimną wodą, tak by były prawie przykryte, zagotować. Zdjąć z
gazu, odstawić do ostygnięcia. Schłodzone odcedzić, zachowując płyn i
osobno buraki. Buraki ponownie zalać zimną wodą, mniejszą ilością i
ponownie zagotować. Ostudzić, odcedzić. Wygotowane buraki wyrzucić.
Oba płyny połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem
z cytryny, wodą grzybową, ewentualnie czosnkiem i octem balsamico.
Barszcz nabiera smaku stojąc z przyprawami, uważać na ilość pieprzu i
czosnku. Doskonały podawany z ugotowaną fasolą jaś lub ścisłym białym
serem pokrojonym w kostkę.[/quote]
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2008-12-09 00:14:40
Temat: Re: Zakwas buraczany
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ymsartczgtwt.1lr3o8ir0wbqb.dlg@40tude.net...
> Co tu robisz, specjalisto? - czy ktoś tu pyta o czyszczenie szamba?
W sprawie czyszczenia swojej tzw. chaty, to NTG i NTO wiejski glupku.
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2008-12-09 10:15:50
Temat: Re: Zakwas buraczany
Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:acf13626-b0e1-4d42-bb8c-680aa98b7c97@w34g2000yq
m.googlegroups.com...
dzieki JaMyszko :-)
ten z Bieszczad to nowa_nowość - brzmi smakowicie, przetestuję, pozostałe
miałem w zbiorach...
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2008-12-09 11:37:04
Temat: Re: Zakwas buraczany
"zbisa" <z...@z...ita.pwr.wroc.pl> wrote in message
news:ghlggg$r8s$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
>
> Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał w wiadomości
> news:acf13626-b0e1-4d42-bb8c-680aa98b7c97@w34g2000yq
m.googlegroups.com...
>
> dzieki JaMyszko :-)
> ten z Bieszczad to nowa_nowość - brzmi smakowicie, przetestuję, pozostałe
> miałem w zbiorach...
Też z Beskidu Niskiego bo z Jasła - Koncentrat buraczany - jeżeli się nie
zepsuli to fatastyczny barszcz można zrobić wlewając go do gotowego wrzącego
rosołu:
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q=koncentraty_w
arzyw&menu=przetwory
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |