Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Zasada?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zasada?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-07-06 12:55:23

Temat: Re: Zasada?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 5 Jul 2011 19:04:16 +0000 (UTC), l...@n...pl napisał(a):

> Dnia 05.07.2011 Alek <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał/a:
>> Mamy w kuchni do dyspozycji różne kwasy, więc gdy chcemy dokwasić
>> potrawę to nie ma problemu. A co w przypadku przeciwnym, gdy mamy coś
>> zbyt kwaśnego i chcielibyśmy tę kwaśność zmniejszyć? Jak to zrobić?
>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>
> Soda.

Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej - wodorotlenku
sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-07-06 13:00:27

Temat: Re: Zasada?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-07-06 14:55, Ikselka pisze:

>>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>>
>> Soda.
>
> Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej - wodorotlenku
> sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.

"Zwykła" tak, ale "spożywcza" to wodorowęglan sodu.

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-07-06 13:27:17

Temat: Re: Zasada?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 06 Jul 2011 15:00:27 +0200, Aicha napisał(a):

> W dniu 2011-07-06 14:55, Ikselka pisze:
>
>>>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>>>
>>> Soda.
>>
>> Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej - wodorotlenku
>> sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
>
> "Zwykła" tak, ale "spożywcza" to wodorowęglan sodu.

Czyli nadal SÓL, a nie zasada.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-07-06 23:28:29

Temat: Re: Zasada?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Wed, 06 Jul 2011 15:00:27 +0200, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2011-07-06 14:55, Ikselka pisze:
>>
>>>>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>>>>
>>>> Soda.
>>>
>>> Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej - wodorotlenku
>>> sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
>>
>> "Zwykła" tak, ale "spożywcza" to wodorowęglan sodu.
>
> Czyli nadal SÓL, a nie zasada.

Ale ze zdecydowanym odczynem zasadowym - sól słabego kwasu i silnej
zasady...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2011-07-06 23:49:10

Temat: Re: Zasada?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-07-07 01:28, "Dariusz K. Ładziak" pisze:

>>>>>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>>>>>
>>>>> Soda.
>>>>
>>>> Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej -
>>>> wodorotlenku
>>>> sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
>>>
>>> "Zwykła" tak, ale "spożywcza" to wodorowęglan sodu.
>>
>> Czyli nadal SÓL, a nie zasada.
>
> Ale ze zdecydowanym odczynem zasadowym - sól słabego kwasu i silnej
> zasady...

Mimo mylącej nazwy - kwaśny węglan sodu.

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2011-07-08 19:41:31

Temat: Re: Zasada?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Aicha napisał:
> W dniu 2011-07-07 01:28, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
>
>>>>>>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>>>>>>
>>>>>> Soda.
>>>>>
>>>>> Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej -
>>>>> wodorotlenku
>>>>> sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
>>>>
>>>> "Zwykła" tak, ale "spożywcza" to wodorowęglan sodu.
>>>
>>> Czyli nadal SÓL, a nie zasada.
>>
>> Ale ze zdecydowanym odczynem zasadowym - sól słabego kwasu i silnej
>> zasady...
>
> Mimo mylącej nazwy - kwaśny węglan sodu.

I właśnie z powodu własności tegoż związku już kilkadziesiąt lat temu w
nomenklaturze chemicznej zniknęły "kwaśne" sole - zastąpiono to
określenie wodorosolami - nie jest mylące.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak dlugo można trzymać rybe w zamrażarce?
Software Testing Conference 2011(July 2nd, Bangalore)
Jaka patelnia?
Zbliża się sezon
bule głowy i truskawki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »