| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-07-06 12:55:23
Temat: Re: Zasada?Dnia Tue, 5 Jul 2011 19:04:16 +0000 (UTC), l...@n...pl napisał(a):
> Dnia 05.07.2011 Alek <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał/a:
>> Mamy w kuchni do dyspozycji różne kwasy, więc gdy chcemy dokwasić
>> potrawę to nie ma problemu. A co w przypadku przeciwnym, gdy mamy coś
>> zbyt kwaśnego i chcielibyśmy tę kwaśność zmniejszyć? Jak to zrobić?
>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>
> Soda.
Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej - wodorotlenku
sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-07-06 13:00:27
Temat: Re: Zasada?W dniu 2011-07-06 14:55, Ikselka pisze:
>>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>>
>> Soda.
>
> Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej - wodorotlenku
> sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
"Zwykła" tak, ale "spożywcza" to wodorowęglan sodu.
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-07-06 13:27:17
Temat: Re: Zasada?Dnia Wed, 06 Jul 2011 15:00:27 +0200, Aicha napisał(a):
> W dniu 2011-07-06 14:55, Ikselka pisze:
>
>>>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>>>
>>> Soda.
>>
>> Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej - wodorotlenku
>> sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
>
> "Zwykła" tak, ale "spożywcza" to wodorowęglan sodu.
Czyli nadal SÓL, a nie zasada.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-07-06 23:28:29
Temat: Re: Zasada?Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Wed, 06 Jul 2011 15:00:27 +0200, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2011-07-06 14:55, Ikselka pisze:
>>
>>>>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>>>>
>>>> Soda.
>>>
>>> Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej - wodorotlenku
>>> sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
>>
>> "Zwykła" tak, ale "spożywcza" to wodorowęglan sodu.
>
> Czyli nadal SÓL, a nie zasada.
Ale ze zdecydowanym odczynem zasadowym - sól słabego kwasu i silnej
zasady...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-07-06 23:49:10
Temat: Re: Zasada?W dniu 2011-07-07 01:28, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
>>>>>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>>>>>
>>>>> Soda.
>>>>
>>>> Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej -
>>>> wodorotlenku
>>>> sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
>>>
>>> "Zwykła" tak, ale "spożywcza" to wodorowęglan sodu.
>>
>> Czyli nadal SÓL, a nie zasada.
>
> Ale ze zdecydowanym odczynem zasadowym - sól słabego kwasu i silnej
> zasady...
Mimo mylącej nazwy - kwaśny węglan sodu.
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-07-08 19:41:31
Temat: Re: Zasada?Użytkownik Aicha napisał:
> W dniu 2011-07-07 01:28, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
>
>>>>>>> Czy jest jakaś zasada spożywcza którą można kwas zredukować?
>>>>>>
>>>>>> Soda.
>>>>>
>>>>> Wypadałoby uściślić, bo chyba nie polecasz tu sody żrącej -
>>>>> wodorotlenku
>>>>> sodu. A soda "zwykła" to nie zasada, tylko węglan sodu.
>>>>
>>>> "Zwykła" tak, ale "spożywcza" to wodorowęglan sodu.
>>>
>>> Czyli nadal SÓL, a nie zasada.
>>
>> Ale ze zdecydowanym odczynem zasadowym - sól słabego kwasu i silnej
>> zasady...
>
> Mimo mylącej nazwy - kwaśny węglan sodu.
I właśnie z powodu własności tegoż związku już kilkadziesiąt lat temu w
nomenklaturze chemicznej zniknęły "kwaśne" sole - zastąpiono to
określenie wodorosolami - nie jest mylące.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |