Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jurek" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Zgaga
Date: Sat, 27 Jan 2007 10:52:45 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 59
Message-ID: <epf7e9$ajk$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <epbaiu$pol$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@4...net>
<1...@s...googlegroups.com>
<1xiyoa4vjpu8w$.pu9chb47gbjz$.dlg@40tude.net>
<epd3ve$6bu$1@atlantis.news.tpi.pl>
<oqo47pnulm4u$.u85ta4mqsndm$.dlg@40tude.net>
<epdhb3$m0c$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: dhc226.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1169891593 10868 83.23.184.226 (27 Jan 2007 09:53:13
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 27 Jan 2007 09:53:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:224485
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Trapez" <t...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:1ddqdpgy793da.9iwalcwkpq40.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 26 Jan 2007 19:26:17 +0100, Jurek napisał(a):
>
>> To dlaczego Francuzi są najzdrowszym narodem w Europie i II-gim na
>> świecie?
>> (po Japończykach)
>> Francuzi zjadają 160 g tłuszczu statystycznie na osobę/dziennie.
>> Zjadają ogromne ilości serów, które są i tłuste i mają dużą ilość białka.
>> Nie dopasowuj teorii do własnych potrzeb...:)))
>>
> Ja też zjadam tłuszcz ale nie łączę go ze wszystkim, bo prędzej czy
> później
> siły witalne organizmu się wyczerpują.
>
Absolutnie nie zgadzam się z tym. Węglowodany (czyli węgiel o symbolu C)
połączeniu z tlenem w organizmie powstaje CO2, czyli dwutlenek węgla. Przy
jedzeniu nadmiaru węglowodanów powstają też inne gazy: etan, metan, butan.
Organizm musi się ich pozbyć, potrzebuje na to bardzo dużo energii. Tym
bardziej, że energia u ludzi tradycyjnie odżywiających się jest wiadomo - z
glukozy. Organizm musi ten węgiel zamienić na procesy energetyczne. 1 g
węgla daje 7,8 kcal. A więc energia z glukozy jest bardzo krótkotrwała.
Natomiast osoby, które spożywają duże ilości tłuszczu zwierzęcego, a bardzo
mało węglowodanów, tłuszcz jest od razu gotową energią dla organizmu.
Energia ta jest właśnie bardzo długo w organizmie (wbrew temu co napisałeś
w powyższym poście), bo tłuszcze zwierzęce długo zalegają w organizmie. 1 g
wodoru (mam na myśli tłuszcze o najdłuższych łańcuchach) daje aż 34 kcal.
A wodór w połączeniu z tlenem - daje czystą wodę. Organizm nie ma co
utylizować.
Jak wygląda kwestia fizjologii produkcji energii u człowieka? Przede
wszystkim do jej wytwarzania nie są potrzebne węglowodany. A dla niektórych
narządów właśnie tłuszcz jest bardziej odpowiednim źródłem energii. Nauczono
nas uważać, że diety niskotłuszczowe są zdrowe dla serca. A to jest ostatnia
bzdura!!! Najlepszym źródłem energii dla serca jest tłuszcz nasycony
wodorem!!!
Węglowodany mają bardzo niewielki udział w procesach energetycznych
podtrzymujących czynności serca, a preferowanym przez nie źródłem energii
jest tłuszcz nasycony.
Mitochondria są tak zbudowane, by do produkcji energii wykorzystywać
tłuszcz!.
Cząsteczka tłuszczu daje więcej ATP, a więc i energii aniżeli cząsteczka
cukru. Aerobowe utlenianie wewnątrz mitochondrium da w wypadku
sześciowęglowej cząsteczki kwasu tłuszczowego 40 cząsteczek ATP. Daje to
wzrost do 8 cząsteczek ATP na jeden atom węgla cząsteczki tłuszczu. To jest
dowód, że tłuszcz w porównaniu z węglowodanami jest pokarmem o wiele
bardziej wydajnym energetycznie.
Obecność ketonów we krwi i moczu, określana mianem ketozy, zawsze była
uznawana za stan niepożądany, związany z głodem. Choć to prawda, że ketony
powstają w warunkach przegłodzenia, to jednak tworzą się także w innych
okolicznościach - jednak nie w razie spożywania nadmiaru węglowodanów!
Węglowodany hamują metabolizm tłuszczów, dlatego ketony się nie tworzą.
Powstają one z tłuszczów pod nieobecność węglowodanów i są materiałem
energetycznym dla komórek. Dzieje się tak również przy dużym spożyciu białek
i tłuszczów, a trudno takie warunki określić mianem głodu.
Pozdrawiam Jurek M.
|