Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Zgłaszam się w szeregi MM !!!
Date: Sun, 12 Jan 2003 11:25:47 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 73
Message-ID: <avrg34$h4v$1@news.tpi.pl>
References: <avrea7$nc9$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1042367396 17567 213.77.149.139 (12 Jan 2003 10:29:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Jan 2003 10:29:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:13805
Ukryj nagłówki
Hejeczka;-))))
Witaj i wkraczaj w szeregi MM;-))))) Poczytaj sobie archiwum, oraz zajrzyj
na parę stronek Monti:
www.montignac.com
http://www.montignac.prv.pl/
http://www.dieta.info.pl/indeks_glikemiczny.htm
Przeczytanie książki "Jeść aby schudnąć" rozwieje szereg Twoich wątpliwości,
więc polecam.
> 1. jak rozpoznać chleb pełnowartościowy, z pełnego przemiału? Są do
kupienia
> w naszych piekarniach?
Chlebek jest do kupienia, trzeba zwracać uwagę czy w składzie nie ma
karmelu, cukru czy skrobi, bo niestety w większości jest. W hipermarketach
można poszukać na półkach i na pewno coś się znajdzie. Jeżeli chodzi o
piekarnie, to ja po prostu pytam o skład mówiąc, że jestem uczulona na
szereg rzeczy i z reguły mówią wtedy pełny skład, więc też cosik tam się
znajdzie.
> 2. jakie wędliny można stosować, głównie tą szynkę parmeńską?
Wędliny można jeść, rzecz jasna nie z chlebem. Niestety też trzeba zwracać
uwagę na skład, bo w połowie wędlin jest np. cukier albo skrobia. Z moich
obserwacji wynika, że lepsze są wędliny wędzone lub pieczone, najlepiej
drobiowe.
> 3. jaki ryż i makaron stosować? Proszą o konkretne nazwy produktu i firmy.
Ryż brązowy lub dziki (to taki nie do końca ryż, jest to mieszanka różnych
rodzajów owsa), ale nie można łączyć go z tłuszczami. Makaron razowy lub
spaghetti, które powinno być gotowane al dente. Firm nie pamiętam, ale jest
tego sporo. Makaron razowy można dostać bez problemy w sklepach ze zdrową
żywnością.
> 4.czy jest jakiś podział na dzienne spożywanie posiłków np.: śniadanie -
> węglowodanowe, obiad - tłusty, kolacja - tłusta, czy to nie na znaczenia?
Ma znaczenie ilość posiłków tłuszczowych spożywanych w tygodniu to po
pierwsze, a po drugie nie powinno się jadać bardzo tłustych kolacji czyli
np. jajecznica raczej na śniadanie, a nie kolacje. Nie powinno się jadać
trzech posiłków opartych na tłuszczach, bo bardzo ważne jest zachowanie
odpowiednich proporcji pomiędzy białkami, tłuszczami i węglowodanami (cały
czas pamiętamy, że wolno nam jeść "dobre" węglowodany). Poczytaj sobie
przykładowe menu, które są w wątku "Taki tam pomysł MM", będzie Ci łatwiej
zrozumieć zasady. Ja jadam 5-6 śniadań opartych na węglach i białkach (musli
z mlekiem, warzywa), 1-2 w tygodniu jadam tłuste śniadania np. jajka. Obiady
na zmianę raz tłuste (mięso, ryby, warzywa) raz węglowodanowe (np. makaron
lub ryż z warzywami). Kolację raczej lekkie sałatki, owoce, czasem ryby.
> 5. jeść czy nie jeść owoc przed śniadaniem?
Możesz jeść owoce, ale nie musisz. Jeżeli lubisz to jedz, owoce nie powinno
się jadać zaraz po posiłku, tylko odczekać ok. 3 h, a pół godziny przed
następnym posiłkiem.
> 6. ile razy dziennie powinno się jeść?
3 razy
> Chyba nie obędzie się bez tej książki w której są opisane zasady diety, o
ile
> pamiętam to chyba jest to "Jeść aby schudnąć"?
Chyba się nie obejdzie;-)))))))))
Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz, jeżeli coś jest niejasne to
postaram się napisać konkretniej;-)
Pozdrawiam,
Kaliope
|