« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-28 08:13:54
Temat: Zupa cebulowa na sposób francuskiMam małe pytanko (laika) :)
Chciałbym ugotować zupę jak w topicu,
przepis posiadam z książki Kuchnia Polska (wydana za wczesnego Gierka)
jako składnik podane jest białe wino, tylko nie piszą jakie.
No i tu pytanie do szanownych grupowiczów.
Jakie wino dolać ?
słodkie, wytrawne, inne?
no i jeszcze jedno na koniec mam zabarwić karmelem ...
Czy ktoś może mi podać sposób na przygotowanie takowego ?
Serdecznie pozdrawiam
Bartosz Matyaszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-28 08:55:58
Temat: Re: Zupa cebulowa na sposób francuski
Użytkownik "Bartosz Matyaszek" <b...@m...com.pl> napisał w
wiadomości news:97ibqk$kch$1@news.tpi.pl...
> Mam małe pytanko (laika) :)
> Chciałbym ugotować zupę jak w topicu,
> przepis posiadam z książki Kuchnia Polska (wydana za wczesnego Gierka)
> jako składnik podane jest białe wino, tylko nie piszą jakie.
> No i tu pytanie do szanownych grupowiczów.
> Jakie wino dolać ?
> słodkie, wytrawne, inne?
>
> no i jeszcze jedno na koniec mam zabarwić karmelem ...
> Czy ktoś może mi podać sposób na przygotowanie takowego ?
>
> Serdecznie pozdrawiam
> Bartosz Matyaszek
>
> ja radziłabym ci dolać wina półwytrawnedo lu wytrawnego, a karmel to zdaje
się jest rozpuszczony na patelni cukier. ale może ktos poradzi ci lepiej
pozdrawiam
Irmina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 09:18:40
Temat: Re: Zupa cebulowa na sposób francuskiUżytkownik "Bartosz Matyaszek" <b...@m...com.pl> napisał w
wiadomości news:97ibqk$kch$1@news.tpi.pl...
> Mam małe pytanko (laika) :)
> Chciałbym ugotować zupę jak w topicu,
> przepis posiadam z książki Kuchnia Polska (wydana za wczesnego Gierka)
> jako składnik podane jest białe wino, tylko nie piszą jakie.
> No i tu pytanie do szanownych grupowiczów.
> Jakie wino dolać ?
> słodkie, wytrawne, inne?
Raczej wytrawne/polwytrawne, bo inaczej za bardzo zmieni skam zupy (cebula i
tak jest slodkawa).
> no i jeszcze jedno na koniec mam zabarwić karmelem ...
> Czy ktoś może mi podać sposób na przygotowanie takowego ?
Nigdy co prawda nie robilem, ale z tego co wiem to wystarczy podgrzac na
patelni cukier (z odrobina wody) az sie zeszkli i zbrazowieje. Ale poczekaj
na bardziej wiarygodna podpowiedz :)
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 09:36:59
Temat: Re: Zupa cebulowa...karmel
> no i jeszcze jedno na koniec mam zabarwić karmelem ...
> Czy ktoś może mi podać sposób na przygotowanie takowego ?
> Bartosz Matyaszek
Czysta, sucha patelnie rozgrzewamy, rozsypujemy 4-5 lyzeczek cukru, topimy
( robi sie piekny, brazowy kolor) i wlewamy do zupy. Przy zetknieciu z zupa
(lub inna potrawa) zamienia sie ten karmel w cialo stale ale tylko na
chwilke, zaraz sam sie rozpuszcza . I to juz....
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 09:51:15
Temat: Re: Zupa cebulowa...karmelUżytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:97ign8$bh4$1@news.tpi.pl...
>
> Czysta, sucha patelnie rozgrzewamy, rozsypujemy 4-5 lyzeczek cukru, topimy
> ( robi sie piekny, brazowy kolor) i wlewamy do zupy. Przy zetknieciu z
zupa
> (lub inna potrawa) zamienia sie ten karmel w cialo stale ale tylko na
> chwilke, zaraz sam sie rozpuszcza . I to juz....
>
A mozna go jeszcze wylac na lyzke (albo nabrac na ta lyzke), wetknac
wykalaczke i po zastygnieciu ofiarowac dzieciakowi jako lizaka.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 09:55:28
Temat: Re: Zupa cebulowa...karmelWSZYSTKIM GRUPOWICZĄ SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA POMOC.
Mam nadzieje że miło zaskoczę moją lubą zupą cebulową na sposób francuski.
:)
Pozdrawiam
Bartosz Matyaszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 19:38:11
Temat: Re: Zupa cebulowa na sposób francuskiBartosz Matyaszek <b...@m...com.pl> wrote:
> Mam ma"e pytanko (laika) :)
> Chcia"bym ugotować zupę jak w topicu,
> przepis posiadam z książki Kuchnia Polska (wydana za wczesnego Gierka)
> jako sk"adnik podane jest bia"e wino, tylko nie piszą jakie.
> No i tu pytanie do szanownych grupowiczów.
> Jakie wino dolać ?
> s"odkie, wytrawne, inne?
Biale wytrawne. Ja jednak nie zalecam wina do zupy cebulowej.
Doskonale sie wg. mnie bez niego obchodzi. A jak pisal wielki
francuski gastronom Robert Courtine do zrobienia zupy cebulowej potrzeba
wody i cebuli. Reszta wg. mozliwosci i gustu.
> no i jeszcze jedno na koniec mam zabarwić karmelem ...
To juz jednak raczej nieortodoksyjny pomysl.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-01 07:49:48
Temat: Re: Zupa cebulowa na sposób francuskiDzieki waszym cennym uwaga udalo mi sie wczoraj przygotowac zupe cebulowa na
sposób francuski tak dobra ze az sam sie zdziwilem (nigdy wczesniej nie
jadlem cebulowej). Mojej lubej tak zasmakowala iz stwierdzila ze musze ja
ugotowac w niedziele gdy bedziemy u jej rodziców .... :)
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
Bartosz Matyaszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-01 11:12:01
Temat: Re: Zupa cebulowa na sposób francuskiUżytkownik "Bartosz Matyaszek" <b...@m...com.pl> napisał w
wiadomości news:97kupe$bm7$1@news.tpi.pl...
...
> Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
> Bartosz Matyaszek
To rzuc chociaz jak to w koncu zrobiles.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-02 07:36:43
Temat: Re: Zupa cebulowa na sposób francuski
>
> To rzuc chociaz jak to w koncu zrobiles.
>
> Jader
>
>
Zupa cebulowa na sposób francuski
75dkg cebuli umyć, obrać pokroić w plastry, podsmażyć na maśle aż się
zezłoci.
Następnie całość wrzucić do 1,75l wrzącej wody i gotować przez 10 minut.
pod koniec gotowania dodać 2 kostki rosołowe.
Zdjąć z ognia dodać białego wina półwytrawnego, pieprzu, soli do smaku.
Zabarwić karmelem ...
Podawać z grzankami z bułki pszennej
Tyle ...
Pycha ..
Pozdrawiam
Bartosz Matyaszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |