« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-06-14 08:40:27
Temat: Zupa wiosennaWitam!
Dawno sie nie "produkowalem" - pisalem.Dzisiaj po dlugim okresie czasu
wybralem sie na targowisko miejskie w Gdansku(tam mieszkam) i zrobilemdosc
spore zakupy ! Uf! 100 zl to drobne.Do tematu.Wlasnie gotoje wiosenna zupkie
na "mlodych"
warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?
Stanislaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-06-14 08:55:08
Temat: Re: Zupa wiosennaTreStan pisze:
> warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
> itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?
Tak, słodką śmietanką.
I dodać świeżo, a grubo zmielonego pieprzu.
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-06-14 09:00:00
Temat: Re: Zupa wiosennaW dniu 2007-06-14 10:40, TreStan napisał/a:
> warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
> itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?
Warto zabielić.
Ja pod koniec gotowania dodaje jeszcze jednego pomidora pokrojonego w
kostkę i posypuję dużą ilością koperku.
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-06-14 09:12:56
Temat: Re: Zupa wiosennaUżytkownik BBjk napisał:
> TreStan pisze:
>
>> warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
>> itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?
>
> Tak, słodką śmietanką.
^^^^^^^^^^
> I dodać świeżo, a grubo zmielonego pieprzu.
Witam,
wg mnie jednak śmietaną a nie śmietanką, znaczna różnica w smaku.
pozdrawiam
rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-06-14 09:14:15
Temat: Re: Zupa wiosennarafał pisze:
> wg mnie jednak śmietaną a nie śmietanką, znaczna różnica w smaku.
No właśnie, chodzi o tę różnicę.
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-06-14 09:21:09
Temat: Re: Zupa wiosenna
"Anka P." <t...@a...pl> wrote in message
news:f4r041$g54$1@atlantis.news.tpi.pl...
> W dniu 2007-06-14 10:40, TreStan napisał/a:
>
> > warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
> > itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?
>
> Warto zabielić.
> Ja pod koniec gotowania dodaje jeszcze jednego pomidora pokrojonego w
> kostkę i posypuję dużą ilością koperku.
>
> Pozdrawiam
> --
> Anka P.
I pietruszki. Prócz groszku można dodać fasolkę szparagową i bób. A
nawet ogórka gruntowego pokrojonego w kostkę czy też cukinie, kabaczki lub
patisony - nie za dużo, aby nie zdominowały smaku.
Dobrej śmietany ponad 30% - na 5l zupy 0,5 litra śmietany. Jeżeli
gotowana na rosole - posiekany liść lubczyku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-06-14 16:38:11
Temat: Re: Zupa wiosennaTreStan wrote:
> Witam!
> Dawno sie nie "produkowalem" - pisalem.Dzisiaj po dlugim okresie czasu
> wybralem sie na targowisko miejskie w Gdansku(tam mieszkam) i zrobilemdosc
> spore zakupy ! Uf! 100 zl to drobne.Do tematu.Wlasnie gotoje wiosenna zupkie
> na "mlodych"
> warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
> itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?
>
> Stanislaw
>
>
Sprobuj zamiast smietany zaciagnac zoltkiem. Smak bedzie delikatniejszy.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-06-15 10:43:32
Temat: Re: Zupa wiosenna> >
>
> Sprobuj zamiast smietany zaciagnac zoltkiem. Smak bedzie delikatniejszy.
> MB
Zostala zupka od wczoraj.Dzisiaj na Wasci odpowiedzialnosc "zageszcze"
zoltkiem. nie smietana!W Gdansku upaly..Pozdrawiam!
Stanislaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-06-15 11:03:57
Temat: Re: Zupa wiosennaPanslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> Dobrej śmietany ponad 30% - na 5l zupy 0,5 litra śmietany.
Taaa.... Moja teściowa też tak gotowała - do czasu, gdy teść zmarł 19 lat
temu z powodu zaawansowanej miażdżycy. Już teraz mamusia nie leje butelki
śmietany do zupy...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-06-15 11:26:30
Temat: Re: Zupa wiosenna> >
> > Sprobuj zamiast smietany zaciagnac zoltkiem. Smak bedzie delikatniejszy.
> > MB
>
> Zostala zupka od wczoraj.Dzisiaj na Wasci odpowiedzialnosc "zageszcze"
> zoltkiem. nie smietana!W Gdansku upaly..Pozdrawiam!
>
> Stanislaw
Wiesz Co!
Dzieki za porade!
Kluski w zupie mi wyszly a nie "zageszczenie:! Co zrobilem zle?
Zoltko rozbeltalem dodalem lyzkie zupki i wlalem do "gara".Zoltko sie scielo
i zolte grudki plywaja.Smietany musialem dodc zby zamaskowa to cos!
Stanilaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |