Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupa wiosenna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zupa wiosenna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 28


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-06-14 08:40:27

Temat: Zupa wiosenna
Od: "TreStan" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Dawno sie nie "produkowalem" - pisalem.Dzisiaj po dlugim okresie czasu
wybralem sie na targowisko miejskie w Gdansku(tam mieszkam) i zrobilemdosc
spore zakupy ! Uf! 100 zl to drobne.Do tematu.Wlasnie gotoje wiosenna zupkie
na "mlodych"
warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?

Stanislaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-06-14 08:55:08

Temat: Re: Zupa wiosenna
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

TreStan pisze:

> warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
> itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?

Tak, słodką śmietanką.
I dodać świeżo, a grubo zmielonego pieprzu.
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-06-14 09:00:00

Temat: Re: Zupa wiosenna
Od: "Anka P." <t...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2007-06-14 10:40, TreStan napisał/a:

> warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
> itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?

Warto zabielić.
Ja pod koniec gotowania dodaje jeszcze jednego pomidora pokrojonego w
kostkę i posypuję dużą ilością koperku.

Pozdrawiam
--
Anka P.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-06-14 09:12:56

Temat: Re: Zupa wiosenna
Od: rafał <i...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik BBjk napisał:
> TreStan pisze:
>
>> warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
>> itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?
>
> Tak, słodką śmietanką.
^^^^^^^^^^
> I dodać świeżo, a grubo zmielonego pieprzu.

Witam,
wg mnie jednak śmietaną a nie śmietanką, znaczna różnica w smaku.

pozdrawiam
rafał

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-06-14 09:14:15

Temat: Re: Zupa wiosenna
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

rafał pisze:

> wg mnie jednak śmietaną a nie śmietanką, znaczna różnica w smaku.

No właśnie, chodzi o tę różnicę.
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-06-14 09:21:09

Temat: Re: Zupa wiosenna
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Anka P." <t...@a...pl> wrote in message
news:f4r041$g54$1@atlantis.news.tpi.pl...
> W dniu 2007-06-14 10:40, TreStan napisał/a:
>
> > warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
> > itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?
>
> Warto zabielić.
> Ja pod koniec gotowania dodaje jeszcze jednego pomidora pokrojonego w
> kostkę i posypuję dużą ilością koperku.
>
> Pozdrawiam
> --
> Anka P.

I pietruszki. Prócz groszku można dodać fasolkę szparagową i bób. A
nawet ogórka gruntowego pokrojonego w kostkę czy też cukinie, kabaczki lub
patisony - nie za dużo, aby nie zdominowały smaku.
Dobrej śmietany ponad 30% - na 5l zupy 0,5 litra śmietany. Jeżeli
gotowana na rosole - posiekany liść lubczyku.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-06-14 16:38:11

Temat: Re: Zupa wiosenna
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

TreStan wrote:

> Witam!
> Dawno sie nie "produkowalem" - pisalem.Dzisiaj po dlugim okresie czasu
> wybralem sie na targowisko miejskie w Gdansku(tam mieszkam) i zrobilemdosc
> spore zakupy ! Uf! 100 zl to drobne.Do tematu.Wlasnie gotoje wiosenna zupkie
> na "mlodych"
> warzywach:kalafior.kapusta,kalarepa.groszek,fasolka.
marchewka,por,seler
> itp.No i pytanie? Czy warto to to zabielic smietana?
>
> Stanislaw
>
>

Sprobuj zamiast smietany zaciagnac zoltkiem. Smak bedzie delikatniejszy.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-06-15 10:43:32

Temat: Re: Zupa wiosenna
Od: "TreStan" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> >
>
> Sprobuj zamiast smietany zaciagnac zoltkiem. Smak bedzie delikatniejszy.
> MB

Zostala zupka od wczoraj.Dzisiaj na Wasci odpowiedzialnosc "zageszcze"
zoltkiem. nie smietana!W Gdansku upaly..Pozdrawiam!

Stanislaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-06-15 11:03:57

Temat: Re: Zupa wiosenna
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):

> Dobrej śmietany ponad 30% - na 5l zupy 0,5 litra śmietany.

Taaa.... Moja teściowa też tak gotowała - do czasu, gdy teść zmarł 19 lat
temu z powodu zaawansowanej miażdżycy. Już teraz mamusia nie leje butelki
śmietany do zupy...

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-06-15 11:26:30

Temat: Re: Zupa wiosenna
Od: "TreStan" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> >
> > Sprobuj zamiast smietany zaciagnac zoltkiem. Smak bedzie delikatniejszy.
> > MB
>
> Zostala zupka od wczoraj.Dzisiaj na Wasci odpowiedzialnosc "zageszcze"
> zoltkiem. nie smietana!W Gdansku upaly..Pozdrawiam!
>
> Stanislaw

Wiesz Co!
Dzieki za porade!
Kluski w zupie mi wyszly a nie "zageszczenie:! Co zrobilem zle?
Zoltko rozbeltalem dodalem lyzkie zupki i wlalem do "gara".Zoltko sie scielo
i zolte grudki plywaja.Smietany musialem dodc zby zamaskowa to cos!

Stanilaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pytania do Jamiego Olivera
TO CIEKAWE...
Profanacja!
Lody rozmrożone i zamrożone ponownie
Mrożony drób

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »