| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-16 09:39:17
Temat: Żurek - google pokazuje 4000 odpowiedzia kto mi poda taki przepis ze nawet jak nigdy w życiu nie robiłam to mi
wyjdzie?
tak mi jakoś zapachniało a mama akurat nie ma weny na zrobienie i
poczęstowanie mnie.
a l e mam smaka - jak kobieta w ciąży ;)
===== pozdrawiam Aneczka ======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-16 09:45:08
Temat: Re: Żurek - google pokazuje 4000 odpowiedzi> a kto mi poda taki przepis ze nawet jak nigdy w życiu nie robiłam to mi
> wyjdzie?
> tak mi jakoś zapachniało a mama akurat nie ma weny na zrobienie i
> poczęstowanie mnie.
Ogranicz pytanie do naszej grupy. dowiesz sie o zurku wszystkiego.
Wladyslaw
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 10:09:59
Temat: Re: Żurek - mój debiut
Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bu8bm0$7ud$1@nemesis.news.tpi.pl...
> a kto mi poda taki przepis ze nawet jak nigdy w życiu nie robiłam to mi
> wyjdzie?
> tak mi jakoś zapachniało a mama akurat nie ma weny na zrobienie i
> poczęstowanie mnie.
> a l e mam smaka - jak kobieta w ciąży ;)
> ===== pozdrawiam Aneczka ======
>
>
Coś co na pewno wyjdzie to właśnie żurek!!! Daje Ci mój przepis jest to tym
samym debiut na grupie kulinarnej
Co potrzebujesz?
1 pętko białej surowej kiełbaski lub innej najlepiej podwędzanej np.
zwyczajna jarmarczna
kilka ziemniaków
1 butelka barszczu białego
wegeta (lub cos podobnego)
sól pieprz majeranek natka pietruszki
jajko na twardo
boczek wędzony cebula
W garnek wlewasz wode i wrzucasz kiełbaske, doprawiasz wegeta, sola,
gotujesz, w tym czasie na patelni robisz skwaki z boczku pokrojonego w
kostke i podsmazasz tez cebulke a własciwie szklisz ja na tych skwarkach.
Kiedy kiełbasa jest ugotowana wrzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki i
czekasz az beda miekkie. Dolewasz barszcz z butelki im wiecej wlejesz tym
bedzie kwasniejszy, sypiesz majeranek. Na koniec zostawiasz az sie zagotuje
z barszczem i zgęstnieje. Na koniec dorzucasz pokrojone w cwiartki jajko i
skwarki z cebulką. posypujesz natką pietruszki i kroisz w plastry kiełbase i
podajesz .
Ten przpis mozesz dowolnie modyfikowac, bez skwarkówi cebuli, mozesz uzyć
jarzyn takich jak na rosół (ja osobiscie b. nielubie jarzyn w barszczu czy
zurku).
Barszcz z butelki mozesz zastapic takim kupowanym w piekarni, na litry tyle
ze jest gestrzy z reguły i dodaje sie go mniej.
Pozdrawiam
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 10:11:38
Temat: Re: Żurek - google pokazuje 4000 odpowiedzi
>
> Ogranicz pytanie do naszej grupy. dowiesz sie o zurku wszystkiego.
>
> Wladyslaw
>
> --
No, tak, zwłaszcza jak doprawić ten z torebki.
Ale ja nie będę taka zasadnicza i napiszę jak ja robię żurek.
Białą kiełbasę (2 - kawałki na osobę) wkładam do wody, gęsto nakłówam i gotuję
do miękkości. Wody początkowo nie solę, dopiero jak się trochę pogotuje to
dosalam albo nie (to zależy od kiełbasy). Acha, do tej wody daję 2-3 ząbki
czosnku. Jak się ugotuje, kiełbasę wyjmuję, wywar przecedzam, dodaję doń nieco
majeranku, zagotowuję. W żurku ze sklepu (tak na oko 3/4 kubka) rozrabiam
łyżeczkę czubatą mąki żytniej (ostatecznie może być pszenna) wlewam zagotowuję.
Kiełbasę kroję w plasterki, wkładam do środka. Jakby było za mało kwaśne można
dolać więcej żurku.
Pozdrawiam - Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 11:00:36
Temat: Re: Żurek - google pokazuje 4000 odpowiedzi====
Nie dajesz żadnych jarzyn!? Ani wędzonki? Ani ziemniaków?
Toż to sama kwaśna i tłusta woda wychodzi z tego.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 11:40:46
Temat: Re: Żurek - google pokazuje 4000 odpowiedzi
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bu8g88$qm8$1@inews.gazeta.pl...
> ====
> Nie dajesz żadnych jarzyn!? Ani wędzonki? Ani ziemniaków?
> Toż to sama kwaśna i tłusta woda wychodzi z tego.
>
> waldek
> ====
>
Wcale nie, wychodzi naprawdę dobry żurek. W moich stronach rodzinnych z tymi
różnymi dodatkami to się nazywało zalewajka
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 12:01:59
Temat: Re: Żurek - google pokazuje 4000 odpowiedzi> > ====
> > Nie dajesz żadnych jarzyn!? Ani wędzonki? Ani ziemniaków?
> > Toż to sama kwaśna i tłusta woda wychodzi z tego.
> >
> > waldek
> > ====
> >
> Wcale nie, wychodzi naprawdę dobry żurek. W moich stronach rodzinnych z
tymi
> różnymi dodatkami to się nazywało zalewajka
> Pozdrawiam - Agnieszka
====
To ja wolę zalewajkę :-} Nie daję też białej kiełbasy, tylko zwykłą, np.
głogowską albo jałowcową, aby smak puściły. Biała jest tak tłusta, że używam
ją do pieczenia albo smażenia, bo wtedy ten łój się wytapia.
A tak z ciekawości, gdzie są twoje rodzinne strony?
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 12:40:00
Temat: Re: Żurek - google pokazuje 4000 odpowiedzi> To ja wolę zalewajkę :-} Nie daję też białej kiełbasy, tylko zwykłą, np.
> głogowską albo jałowcową, aby smak puściły.
Mnie by w żurku jakoś przeszkadzał smak i zapach wędzonki i dlatego daję
białą
>Biała jest tak tłusta, że używam
> ją do pieczenia albo smażenia, bo wtedy ten łój się wytapia.
tam, gdzie ja kupuję wcale nie jest taka tłusta
> A tak z ciekawości, gdzie są twoje rodzinne strony?
>
kieleckie
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 12:50:26
Temat: Re: Żurek - google pokazuje 4000 odpowiedzi
Użytkownik "batory" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bu8m3l$7ap$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> tam, gdzie ja kupuję wcale nie jest taka tłusta
>
> > A tak z ciekawości, gdzie są twoje rodzinne strony?
> >
> kieleckie
>
Szkieletczyzna. Pamiętamy te konie ciągnace furmanki z wystającymi żebrami.
Rily - tam biała kiełbasa nie może być tłusta.
spadkobiercy Melchiora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 12:58:09
Temat: Re: Żurek - google pokazuje 4000 odpowiedzi
> furmanki z wystającymi żebrami.
O, rany, w życiu nie widziałam furmanki z wystającymi żebrami!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |