Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Joanna" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żurek - mój debiut
Date: Fri, 16 Jan 2004 11:09:59 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 42
Sender: m...@o...pl@xdsl-1026.lodz.dialog.net.pl
Message-ID: <bu8d9u$4rn$1@news.onet.pl>
References: <bu8bm0$7ud$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-1026.lodz.dialog.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1074247806 4983 81.168.181.2 (16 Jan 2004 10:10:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Jan 2004 10:10:06 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187045
Ukryj nagłówki
Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bu8bm0$7ud$1@nemesis.news.tpi.pl...
> a kto mi poda taki przepis ze nawet jak nigdy w życiu nie robiłam to mi
> wyjdzie?
> tak mi jakoś zapachniało a mama akurat nie ma weny na zrobienie i
> poczęstowanie mnie.
> a l e mam smaka - jak kobieta w ciąży ;)
> ===== pozdrawiam Aneczka ======
>
>
Coś co na pewno wyjdzie to właśnie żurek!!! Daje Ci mój przepis jest to tym
samym debiut na grupie kulinarnej
Co potrzebujesz?
1 pętko białej surowej kiełbaski lub innej najlepiej podwędzanej np.
zwyczajna jarmarczna
kilka ziemniaków
1 butelka barszczu białego
wegeta (lub cos podobnego)
sól pieprz majeranek natka pietruszki
jajko na twardo
boczek wędzony cebula
W garnek wlewasz wode i wrzucasz kiełbaske, doprawiasz wegeta, sola,
gotujesz, w tym czasie na patelni robisz skwaki z boczku pokrojonego w
kostke i podsmazasz tez cebulke a własciwie szklisz ja na tych skwarkach.
Kiedy kiełbasa jest ugotowana wrzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki i
czekasz az beda miekkie. Dolewasz barszcz z butelki im wiecej wlejesz tym
bedzie kwasniejszy, sypiesz majeranek. Na koniec zostawiasz az sie zagotuje
z barszczem i zgęstnieje. Na koniec dorzucasz pokrojone w cwiartki jajko i
skwarki z cebulką. posypujesz natką pietruszki i kroisz w plastry kiełbase i
podajesz .
Ten przpis mozesz dowolnie modyfikowac, bez skwarkówi cebuli, mozesz uzyć
jarzyn takich jak na rosół (ja osobiscie b. nielubie jarzyn w barszczu czy
zurku).
Barszcz z butelki mozesz zastapic takim kupowanym w piekarni, na litry tyle
ze jest gestrzy z reguły i dodaje sie go mniej.
Pozdrawiam
Joanna
|