Data: 2004-01-16 14:59:18
Temat: Re: Żurek - mój debiut
Od: "Jarek" <a...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Żurek z ziemniakami ?
Rozumiem, kartofelki jako dodatek, do tego jeszcze podsmażane z wędzonką,
ale razem ?!
Czy to jeszcze żurek ;).
pozdrawiam
Użytkownik "Joanna" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bu8d9u$4rn$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bu8bm0$7ud$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > a kto mi poda taki przepis ze nawet jak nigdy w życiu nie robiłam to mi
> > wyjdzie?
> > tak mi jakoś zapachniało a mama akurat nie ma weny na zrobienie i
> > poczęstowanie mnie.
> > a l e mam smaka - jak kobieta w ciąży ;)
> > ===== pozdrawiam Aneczka ======
> >
> >
> Coś co na pewno wyjdzie to właśnie żurek!!! Daje Ci mój przepis jest to
tym
> samym debiut na grupie kulinarnej
> Co potrzebujesz?
> 1 pętko białej surowej kiełbaski lub innej najlepiej podwędzanej np.
> zwyczajna jarmarczna
> kilka ziemniaków
> 1 butelka barszczu białego
> wegeta (lub cos podobnego)
> sól pieprz majeranek natka pietruszki
> jajko na twardo
> boczek wędzony cebula
> W garnek wlewasz wode i wrzucasz kiełbaske, doprawiasz wegeta, sola,
> gotujesz, w tym czasie na patelni robisz skwaki z boczku pokrojonego w
> kostke i podsmazasz tez cebulke a własciwie szklisz ja na tych skwarkach.
> Kiedy kiełbasa jest ugotowana wrzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki i
> czekasz az beda miekkie. Dolewasz barszcz z butelki im wiecej wlejesz tym
> bedzie kwasniejszy, sypiesz majeranek. Na koniec zostawiasz az sie
zagotuje
> z barszczem i zgęstnieje. Na koniec dorzucasz pokrojone w cwiartki jajko i
> skwarki z cebulką. posypujesz natką pietruszki i kroisz w plastry kiełbase
i
> podajesz .
> Ten przpis mozesz dowolnie modyfikowac, bez skwarkówi cebuli, mozesz uzyć
> jarzyn takich jak na rosół (ja osobiscie b. nielubie jarzyn w barszczu czy
> zurku).
> Barszcz z butelki mozesz zastapic takim kupowanym w piekarni, na litry
tyle
> ze jest gestrzy z reguły i dodaje sie go mniej.
> Pozdrawiam
> Joanna
>
>
>
>
|