Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jarek" <a...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żurek - mój debiut
Date: Fri, 16 Jan 2004 15:59:18 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 59
Message-ID: <bu8tt5$j8s$1@SunSITE.icm.edu.pl>
References: <bu8bm0$7ud$1@nemesis.news.tpi.pl> <bu8d9u$4rn$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: staticline636.toya.net.pl
X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1074264805 19740 217.113.228.61 (16 Jan 2004 14:53:25
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 16 Jan 2004 14:53:25 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187116
Ukryj nagłówki
Żurek z ziemniakami ?
Rozumiem, kartofelki jako dodatek, do tego jeszcze podsmażane z wędzonką,
ale razem ?!
Czy to jeszcze żurek ;).
pozdrawiam
Użytkownik "Joanna" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bu8d9u$4rn$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bu8bm0$7ud$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > a kto mi poda taki przepis ze nawet jak nigdy w życiu nie robiłam to mi
> > wyjdzie?
> > tak mi jakoś zapachniało a mama akurat nie ma weny na zrobienie i
> > poczęstowanie mnie.
> > a l e mam smaka - jak kobieta w ciąży ;)
> > ===== pozdrawiam Aneczka ======
> >
> >
> Coś co na pewno wyjdzie to właśnie żurek!!! Daje Ci mój przepis jest to
tym
> samym debiut na grupie kulinarnej
> Co potrzebujesz?
> 1 pętko białej surowej kiełbaski lub innej najlepiej podwędzanej np.
> zwyczajna jarmarczna
> kilka ziemniaków
> 1 butelka barszczu białego
> wegeta (lub cos podobnego)
> sól pieprz majeranek natka pietruszki
> jajko na twardo
> boczek wędzony cebula
> W garnek wlewasz wode i wrzucasz kiełbaske, doprawiasz wegeta, sola,
> gotujesz, w tym czasie na patelni robisz skwaki z boczku pokrojonego w
> kostke i podsmazasz tez cebulke a własciwie szklisz ja na tych skwarkach.
> Kiedy kiełbasa jest ugotowana wrzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki i
> czekasz az beda miekkie. Dolewasz barszcz z butelki im wiecej wlejesz tym
> bedzie kwasniejszy, sypiesz majeranek. Na koniec zostawiasz az sie
zagotuje
> z barszczem i zgęstnieje. Na koniec dorzucasz pokrojone w cwiartki jajko i
> skwarki z cebulką. posypujesz natką pietruszki i kroisz w plastry kiełbase
i
> podajesz .
> Ten przpis mozesz dowolnie modyfikowac, bez skwarkówi cebuli, mozesz uzyć
> jarzyn takich jak na rosół (ja osobiscie b. nielubie jarzyn w barszczu czy
> zurku).
> Barszcz z butelki mozesz zastapic takim kupowanym w piekarni, na litry
tyle
> ze jest gestrzy z reguły i dodaje sie go mniej.
> Pozdrawiam
> Joanna
>
>
>
>
|