Data: 2004-01-20 08:35:54
Temat: Re: Żurek - google pokazuje 4000 odpowiedzi
Od: "Joanna" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> In article <1...@n...onet.pl>,
> "Joanna" <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> > > a kto mi poda taki przepis ze nawet jak nigdy w życiu nie robiłam to mi
> > > wyjdzie?
> >
> > A to mój żurek - kujawski (babcia na kujawach taki robiła):
>
A może ktoś inny potwierdzi, że tak tam się robi lub robiło?
>
Skonsultowałąm z prawdziwymi kujawiakami (chociaż to rodzina i wszyscy tak
jemy) i potwierdzili, dodając: cebulę usmażoną na smalcu wieprzowym dodaje się
koniecznie dopiero na talerzu, można dodać śmietanę i można podać z chlebem??
(ta wersja zawsze mnie dziwiła). Żur podawało się na śniadanie, raczej
sporadycznie na obiad.Tak podawano go u babć mojej mamy i u mojej babci też.
Nigdy nie dodawaliśmy jajka jak to podaje się w różnych miejscach.
Joanna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|