Data: 2004-01-16 10:09:59
Temat: Re: Żurek - mój debiut
Od: "Joanna" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bu8bm0$7ud$1@nemesis.news.tpi.pl...
> a kto mi poda taki przepis ze nawet jak nigdy w życiu nie robiłam to mi
> wyjdzie?
> tak mi jakoś zapachniało a mama akurat nie ma weny na zrobienie i
> poczęstowanie mnie.
> a l e mam smaka - jak kobieta w ciąży ;)
> ===== pozdrawiam Aneczka ======
>
>
Coś co na pewno wyjdzie to właśnie żurek!!! Daje Ci mój przepis jest to tym
samym debiut na grupie kulinarnej
Co potrzebujesz?
1 pętko białej surowej kiełbaski lub innej najlepiej podwędzanej np.
zwyczajna jarmarczna
kilka ziemniaków
1 butelka barszczu białego
wegeta (lub cos podobnego)
sól pieprz majeranek natka pietruszki
jajko na twardo
boczek wędzony cebula
W garnek wlewasz wode i wrzucasz kiełbaske, doprawiasz wegeta, sola,
gotujesz, w tym czasie na patelni robisz skwaki z boczku pokrojonego w
kostke i podsmazasz tez cebulke a własciwie szklisz ja na tych skwarkach.
Kiedy kiełbasa jest ugotowana wrzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki i
czekasz az beda miekkie. Dolewasz barszcz z butelki im wiecej wlejesz tym
bedzie kwasniejszy, sypiesz majeranek. Na koniec zostawiasz az sie zagotuje
z barszczem i zgęstnieje. Na koniec dorzucasz pokrojone w cwiartki jajko i
skwarki z cebulką. posypujesz natką pietruszki i kroisz w plastry kiełbase i
podajesz .
Ten przpis mozesz dowolnie modyfikowac, bez skwarkówi cebuli, mozesz uzyć
jarzyn takich jak na rosół (ja osobiscie b. nielubie jarzyn w barszczu czy
zurku).
Barszcz z butelki mozesz zastapic takim kupowanym w piekarni, na litry tyle
ze jest gestrzy z reguły i dodaje sie go mniej.
Pozdrawiam
Joanna
|