Data: 2004-01-16 10:11:38
Temat: Re: Żurek - google pokazuje 4000 odpowiedzi
Od: "batory" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Ogranicz pytanie do naszej grupy. dowiesz sie o zurku wszystkiego.
>
> Wladyslaw
>
> --
No, tak, zwłaszcza jak doprawić ten z torebki.
Ale ja nie będę taka zasadnicza i napiszę jak ja robię żurek.
Białą kiełbasę (2 - kawałki na osobę) wkładam do wody, gęsto nakłówam i gotuję
do miękkości. Wody początkowo nie solę, dopiero jak się trochę pogotuje to
dosalam albo nie (to zależy od kiełbasy). Acha, do tej wody daję 2-3 ząbki
czosnku. Jak się ugotuje, kiełbasę wyjmuję, wywar przecedzam, dodaję doń nieco
majeranku, zagotowuję. W żurku ze sklepu (tak na oko 3/4 kubka) rozrabiam
łyżeczkę czubatą mąki żytniej (ostatecznie może być pszenna) wlewam zagotowuję.
Kiełbasę kroję w plasterki, wkładam do środka. Jakby było za mało kwaśne można
dolać więcej żurku.
Pozdrawiam - Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|