| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-03 10:21:24
Temat: aiwarnabylem w drodze kupna aiwar, czyli bulgarska paste pomidorowo-paprykowa
z mielona feta - swietna sprawa, na razie uzywam jej do kanapek, ale
mysle ze bylby to swietny dodatek do mies
moze ktos zna jakies przepisy z zastosowaniem tej pasty???
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-03 10:33:47
Temat: Re: aiwar
>nabylem w drodze kupna aiwar, czyli bulgarska paste pomidorowo-paprykowa z
>mielona feta - swietna sprawa, na razie uzywam jej do kanapek, ale mysle
>ze bylby to swietny dodatek do mies
>moze ktos zna jakies przepisy z zastosowaniem tej pasty???
>wiku
>
>--
Z mielona feta nie probowalam, ale sam aiwar jest dobry do:
Do dosmaczenia zup, pomidorowa nabiera ciekawego smaku, a do zupy rybnej na
losiosiu czy szczupaku to w ogole pasuje swietnie.
Do pasty z twarozku
Do jajek faszerowanych, ugotowanych na twardo, kiedy sie zoltko miesza z
roznosciami, wlasnie taka roznoscia moze byc aiwar
Do dosmaczania chili con carne
kto da wiecej?:)
agnieszka
DBDG
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-03 10:50:35
Temat: Re: aiwar
Agnieszka Szalewska wrote:
> Z mielona feta nie probowalam
firma rolnik wypuscila cos takiego
a za pomysly dziekuje, skorzystam (na pierwszy ogien pojdzie zupa rubna,
bo mialem ja w planach)
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-03 13:39:49
Temat: Re: aiwarAkurat dzis robie greckie stifado (gulasz wolowy z szalotkami - te male,
rozowawe cabulki, doprawiony min. cynamonem) i do tego oprocz zazikow i
surowki z bialej kapusty dodaje ryz wymieszany po ugotowaniu z ajwarem.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-03 14:53:20
Temat: Re: aiwarIn <bj4qee$jsg$01$1@news.t-online.com>, "Monika Biermann" <m...@g...de>
writes:
>Akurat dzis robie greckie stifado (gulasz wolowy z szalotkami - te male,
>rozowawe cabulki, doprawiony min. cynamonem) i do tego oprocz zazikow i
>surowki z bialej kapusty dodaje ryz wymieszany po ugotowaniu z ajwarem.
>
Pełny przepis proszę :)
Marek
--
Never go out, and, if you do,
you'll never come back
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-03 19:43:53
Temat: Re:(P) aiwarAIWAR
50 dkg papryki slodkiej
50 dkg bakłazanów
sól
4-5 zabków czosnku (dużych)
1 duza cebula
2 lyzki oliwy z oliwek lub oleju
1/2 lyzki octu
pieprz
Papryki i bakłażany umyć,włożyć do piekarnika i upiec.Zdjąć
skórke,posiekać.Dodać posiekane-czosnek,cebule.Doprawić
pieprzem,oliwą,octem,solą
Na zime wkladam goracy aiwar do wyparzonych sloików bez pasteryzacji
Fete potem daję świeza.W zeszlym roku przepis wypróbowany i teraz jest w
ulubionych.
Mam jeszcze aiwar bakłażanowy i paprykowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-03 20:19:07
Temat: Re: Re:(P) aiwar
Użytkownik "Ewik" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bj5gbo$ic1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> AIWAR
> Papryki i bakłażany umyć,włożyć do piekarnika i upiec.Zdjąć
> skórke,posiekać.Dodać posiekane-czosnek,cebule.Doprawić
> pieprzem,oliwą,octem,solą
>>
cebule i czosnek taki surowy czy jakoś to podusić i czy to może długo stać
Anet mocno zaiteresowana aiwarem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-04 06:07:44
Temat: Re: przepis na stifado
<m...@d...silesia.pik-net.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bj4v90$jd6$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Pełny przepis proszę :)
>
>
> Marek
>
Prosze bardzo:
Stifado
Przepis na 4 osoby
800g wolowiny
sol
swiezo mielony pieprz
800 g szalotek
1 cebula
1 zabek czosnku
5 lyzek oliwy
2 liscie laurowe
˝ lyzeczki cynymonu
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 cl cerwonego octu winnego
1/8 l rosolu
ź litra wina
Mieso pokroic jak na gulasz i posolic i popieprzyc. Szalotki, cebule i
czosnek obrac. Cebule i czosnek pokroic w kostke. Mieso podsmazyc na
rozgrzanej patelni z olejem i dodac cebule oraz czosnek - podsmazyc. Dodac
liscie laurowe, cynymon i przecier pomidorowy. Zalac octem i zagotowac a
natepnie rosolem i dusic pod przykryciem przez 45 min. Dodac szalotki i wino
i dusic przez nastepne 35 do 45 minut, tak aby szalotki byly miekkie a sos
zawiesisty.
Mozna to przygotowac zamias wolowiny z baranina.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-04 07:25:01
Temat: Re: przepis na stifadoIn <bj6kan$h68$07$1@news.t-online.com>, "Monika Biermann" <m...@g...de>
writes:
>
><m...@d...silesia.pik-net.pl> schrieb im Newsbeitrag
>news:bj4v90$jd6$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
>
>> Pełny przepis proszę :)
>>
>Prosze bardzo:
>Stifado
>
Dzieki !
>˝ lyzeczki cynymonu
>ź litra wina
Hmm tu tylko żuczki widze zamiast ilości - ile tego ma byc 1/2 , 1/3 ?
Marek
--
Never go out, and, if you do,
you'll never come back
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-04 08:04:23
Temat: Re: przepis na stifado
Użytkownik <mmarknapisał w wiadomości
news:bj6pcd$5rg$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
>
> >˝ lyzeczki cynymonu
> >ź litra wina
>
> Hmm tu tylko żuczki widze zamiast ilości - ile tego ma byc 1/2 , 1/3 ?
>
>
> Marek
>
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4litra wina
pzdr
yenn
--
jesli chcesz do mnie napisac usun nospam z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |