Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia aiwar

Grupy

Szukaj w grupach

 

aiwar

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-03 10:21:24

Temat: aiwar
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

nabylem w drodze kupna aiwar, czyli bulgarska paste pomidorowo-paprykowa
z mielona feta - swietna sprawa, na razie uzywam jej do kanapek, ale
mysle ze bylby to swietny dodatek do mies
moze ktos zna jakies przepisy z zastosowaniem tej pasty???
wiku

--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-03 10:33:47

Temat: Re: aiwar
Od: A...@m...umu.se (Agnieszka Szalewska) szukaj wiadomości tego autora


>nabylem w drodze kupna aiwar, czyli bulgarska paste pomidorowo-paprykowa z
>mielona feta - swietna sprawa, na razie uzywam jej do kanapek, ale mysle
>ze bylby to swietny dodatek do mies
>moze ktos zna jakies przepisy z zastosowaniem tej pasty???
>wiku
>
>--
Z mielona feta nie probowalam, ale sam aiwar jest dobry do:

Do dosmaczenia zup, pomidorowa nabiera ciekawego smaku, a do zupy rybnej na
losiosiu czy szczupaku to w ogole pasuje swietnie.
Do pasty z twarozku
Do jajek faszerowanych, ugotowanych na twardo, kiedy sie zoltko miesza z
roznosciami, wlasnie taka roznoscia moze byc aiwar
Do dosmaczania chili con carne

kto da wiecej?:)

agnieszka
DBDG

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-03 10:50:35

Temat: Re: aiwar
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Agnieszka Szalewska wrote:


> Z mielona feta nie probowalam

firma rolnik wypuscila cos takiego
a za pomysly dziekuje, skorzystam (na pierwszy ogien pojdzie zupa rubna,
bo mialem ja w planach)
wiku


--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-03 13:39:49

Temat: Re: aiwar
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Akurat dzis robie greckie stifado (gulasz wolowy z szalotkami - te male,
rozowawe cabulki, doprawiony min. cynamonem) i do tego oprocz zazikow i
surowki z bialej kapusty dodaje ryz wymieszany po ugotowaniu z ajwarem.

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-03 14:53:20

Temat: Re: aiwar
Od: m...@d...silesia.pik-net.pl szukaj wiadomości tego autora

In <bj4qee$jsg$01$1@news.t-online.com>, "Monika Biermann" <m...@g...de>
writes:
>Akurat dzis robie greckie stifado (gulasz wolowy z szalotkami - te male,
>rozowawe cabulki, doprawiony min. cynamonem) i do tego oprocz zazikow i
>surowki z bialej kapusty dodaje ryz wymieszany po ugotowaniu z ajwarem.
>

Pełny przepis proszę :)


Marek

--
Never go out, and, if you do,
you'll never come back


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-03 19:43:53

Temat: Re:(P) aiwar
Od: "Ewik" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

AIWAR
50 dkg papryki slodkiej
50 dkg bakłazanów
sól
4-5 zabków czosnku (dużych)
1 duza cebula
2 lyzki oliwy z oliwek lub oleju
1/2 lyzki octu
pieprz
Papryki i bakłażany umyć,włożyć do piekarnika i upiec.Zdjąć
skórke,posiekać.Dodać posiekane-czosnek,cebule.Doprawić
pieprzem,oliwą,octem,solą
Na zime wkladam goracy aiwar do wyparzonych sloików bez pasteryzacji
Fete potem daję świeza.W zeszlym roku przepis wypróbowany i teraz jest w
ulubionych.
Mam jeszcze aiwar bakłażanowy i paprykowy.









› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-03 20:19:07

Temat: Re: Re:(P) aiwar
Od: "Anet" <a...@t...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewik" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bj5gbo$ic1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> AIWAR
> Papryki i bakłażany umyć,włożyć do piekarnika i upiec.Zdjąć
> skórke,posiekać.Dodać posiekane-czosnek,cebule.Doprawić
> pieprzem,oliwą,octem,solą
>>
cebule i czosnek taki surowy czy jakoś to podusić i czy to może długo stać

Anet mocno zaiteresowana aiwarem


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-04 06:07:44

Temat: Re: przepis na stifado
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


<m...@d...silesia.pik-net.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bj4v90$jd6$1@zeus.polsl.gliwice.pl...

> Pełny przepis proszę :)
>
>
> Marek
>

Prosze bardzo:
Stifado



Przepis na 4 osoby





800g wolowiny

sol

swiezo mielony pieprz

800 g szalotek

1 cebula

1 zabek czosnku

5 lyzek oliwy

2 liscie laurowe

˝ lyzeczki cynymonu

2 lyzki koncentratu pomidorowego

2 cl cerwonego octu winnego

1/8 l rosolu

ź litra wina



Mieso pokroic jak na gulasz i posolic i popieprzyc. Szalotki, cebule i
czosnek obrac. Cebule i czosnek pokroic w kostke. Mieso podsmazyc na
rozgrzanej patelni z olejem i dodac cebule oraz czosnek - podsmazyc. Dodac
liscie laurowe, cynymon i przecier pomidorowy. Zalac octem i zagotowac a
natepnie rosolem i dusic pod przykryciem przez 45 min. Dodac szalotki i wino
i dusic przez nastepne 35 do 45 minut, tak aby szalotki byly miekkie a sos
zawiesisty.



Mozna to przygotowac zamias wolowiny z baranina.



Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-04 07:25:01

Temat: Re: przepis na stifado
Od: m...@d...silesia.pik-net.pl szukaj wiadomości tego autora

In <bj6kan$h68$07$1@news.t-online.com>, "Monika Biermann" <m...@g...de>
writes:
>
><m...@d...silesia.pik-net.pl> schrieb im Newsbeitrag
>news:bj4v90$jd6$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
>
>> Pełny przepis proszę :)
>>
>Prosze bardzo:
>Stifado
>

Dzieki !


>˝ lyzeczki cynymonu
>ź litra wina

Hmm tu tylko żuczki widze zamiast ilości - ile tego ma byc 1/2 , 1/3 ?


Marek

--
Never go out, and, if you do,
you'll never come back


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-04 08:04:23

Temat: Re: przepis na stifado
Od: "yenulka" <a...@N...data.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <mmarknapisał w wiadomości
news:bj6pcd$5rg$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
>
> >˝ lyzeczki cynymonu
> >ź litra wina
>
> Hmm tu tylko żuczki widze zamiast ilości - ile tego ma byc 1/2 , 1/3 ?
>
>
> Marek
>

1/2 lyzeczki cynamonu
1/4litra wina

pzdr
yenn

--
jesli chcesz do mnie napisac usun nospam z adresu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pumpernikiel - da się upiec w domu?
jarzębina
galretka z wódka
kto zna...
Kto poda przepis na chlebek turecki ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »