Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: amarantus

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: amarantus

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-08-30 20:13:05

Temat: Re: amarantus
Od: r...@h...com (Robert Piotrowicz) szukaj wiadomości tego autora

Fachowcem nie jestem a to ponizej znalazlem na stronie
www.republika.pl/amarantus/
Amarantus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin
uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka
i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za
roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz
częściej nazywana zbożem XXI wieku. Uprawne formy amarantusa wytwarzają
do 50cm kwiatostan dający ok. 50 tys. nasion koloru kremowego, złocistego
lub różowego. Nasiona charakteryzują się wysoką zawartością białka (17-21%)
bogatego w lizynę i metioninę. wartość biologiczna białka amarantusa wynosi
ok. 75%, czym przewyższa wartość biologiczną białka mleka (73%), jęczmienia
(62%), pszenicy (56%) i kukurydzy (44%). Olej amarantusa zawiera bardzo
dobrze przyswajalne przez organizm niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
oraz tokotrienol i skwalen. Nasiona amarantusa są ponadto bogate w żelazo,
wapń i magnez.
wysoka zawartość białka (najwyższa spośród wszystkich roślin zbożowych),
białko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne,
nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju miażdżycy i
chorób serca,
tokotrienole i włókno strawne obniżające poziom cholesterolu,
duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu,
dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane,
nie fermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób
nowotworowych,
duża zawartość cennych żywieniowo składników mineralnych takich jak
żelazo, wapń , magnez, fosfor oraz znaczna zawartość
wit. z grupy B oraz wit. A,E i C,
nie zawiera glutenu, może więc być cennym składnikiem diety dzieci chorych
na celiakię,
produkty z amarantusa można traktować jako dodatek do pieczywa, poprawiają
jego wartość odżywczą, czynią go bardziej elastycznym i pulchnym; popping
nadaje się wyśmienicie na posypkę!
nie zawierają glutenu i mogą być cennym składnikiem diety osób nie
tolerujących glutenu, chorych na celiakię itp.
ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest dla osób cierpiących na
przewlekłe zaparcia.
amarantus zawiera tokotrienole i włókno strawne obniżające poziom
cholesterolu, a tym samym zapobiegające chorobom układu krążenia i skuteczne
w ich leczeniu
Robert

____________________________________________________
_____________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.

Share information about yourself, create your own public profile at
http://profiles.msn.com.

--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

test
Re : Zakalce
Zrazy - mielone???
Re: niekoniecznie lubczyk
Re: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona? cz2

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »