| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-02-14 10:37:00
Temat: Re: "Zywieniowy" atlas swiata
> Cala tak zwana medycyna akademicka lezy i kwiczy, wyobrazasz to sobie? A
> wiec jasne i logiczne ze tak naprawde bardzo wielu jest zainteresowanych w
> utrzymaniu stanu aktualnego,
Tu sie mylisz.
Brak wyobrazni i glupota, nie mozna twierdzic, ze robia to swiadomie.
Gdyby tak bylo, sami by nie chorowali i ich rodziny, nie poddawali sie roznym
operacjom, nie lykali lekarstw.
bo tak jest wygodnie i biznes sie kreci.
Oj, kreci sie, kreci
A ze
> ludzie cierpia i umieraja bez potrzeby, i tak jest nas (ludzi) za duzo :(
Wszystko w reku Boga, z tego zalozenia wychodza.
>
> > Dlatego mi nie chodzi o chwile obecna, tylko tak do 100-150 lat wstecz.
> > U nas tez w roznych regionach sa rozne podstawowe potrawy. Pomorze, gory,
> > takich roznic jest duzo. Np. lacza nas ziemniaki + regionalne potrawy:
> > ryby,
> > kotlet, kaszanka,kapusta.
>
> kiedys ludzie byli zalezni od tego co "znalezli" do jedzenia w najblizszej
> okolicy. Jest ciekawym zjawiskiem ze we wszystkich regionach gorskich (mowie
> o Europie) populacje byly najbiedniejsze, najslabsze, najbardziej
> uposledzone, a mieszkancy ujsc duzych rzek do morz, zawsze byli najbogatsi,
> najbardziej dynamiczni i przedsiebiorczy (to dotyczy rowniez klanow
> kupieckich).
A zdrowotnie??
>
> > Jeszcze jeden fragment
> > Niestety, stosunkowo malo jest prac, poswieconych problemowi odzywiania
> > sie
> > ludnosci w roznych rejonach swiata i rozprzestrzeniania sie nowotworow
> > zlosliwych.
>
> a kto jest tak naprwde zainteresowany takimi badaniami?
>
> > Mittman . Przeanalizowal on statystyke 29 krajow i wykazal ze zmniejszenie
> > smiertelnosci z powodu raka w przeliczeniu na 100 tys mieszkancow z 206,8
> > do
> > 14,5 jest w okreslony sposob zwiazane ze spozywaniem w tych krajach
> > bialek,
> > tluszczow i weglowodanow.
> > Uklon w strone JK.
>
> wiesz ze na tej grupie za takie stwierdzenie mozesz zostac zbluzgana ? ;)
Dlaczego? Chyba wszyscy sa zainteresowani swoim zdrowiem, czego nie widac na psw
W ten sposob moze do czegos bysmy doszli?
Wystarczy ze na info tak sie poczulam, tu jest inna specyfika grupy.
> > pozdro Dana
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-02-14 11:21:32
Temat: Re: "Zywieniowy" atlas swiata
"dana" <d...@a...pl> a écrit dans le message de news:
> Tu sie mylisz.
> Brak wyobrazni i glupota, nie mozna twierdzic, ze robia to swiadomie.
> Gdyby tak bylo, sami by nie chorowali i ich rodziny, nie poddawali sie
> roznym
> operacjom, nie lykali lekarstw.
na pewno wiekszosc lekarzy nawet nie zdaje sobie z tego sprawy, czego innego
uczono ich na uczelniach
> Wszystko w reku Boga, z tego zalozenia wychodza.
pomozmy sobie sami, to i Bog nam pomorze
> A zdrowotnie??
w czasie wilekich epidemii "dziwnym" trafem, im biedniejsze dzielnice/rejony
tym wieksza smiertelnosc, i jak poszperasz w publikacjach dotyczacych
dawnych epok to latwo zauwazysz ze jest wielu kupcow czy innych
zamoznych(dobrze odzywionych ;) ktorzy dorzywali sedziwego wieku, tzw
"plebs" bardzo szybko opuszczal ten padol
> Dlaczego? Chyba wszyscy sa zainteresowani swoim zdrowiem, czego nie widac
> na >psw
dlatego ze DO jako idea i DrJk jako jej tworca sa ogloszone jako be i koniec
:)
> W ten sposob moze do czegos bysmy doszli?
zawsze nalezy probowac
>> > pozdro Dana
Jurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-02-16 07:37:55
Temat: Re: atlas swiata Japonia> Czytam wlasnie ciekawa ksiazke "Tajemniczy swiat nowotworow"
> Pomyslalam, ze moze wy, ktorzy przeszliscie na swoje diety ze wzgledu na
zdrowie
> ( obawa przed chorobami )pomozecie mi.
> Chodzi mi o wiadomosci typu: czym w roznych regionach swiata ludzie sie
glownie
Japonia
Tradycyjne menu noworoczne po dzis dzien w wielu domach zachowane
solona ikra sledziowa, obrany korzen lopianu, czarna fasola (gwarantuje
znakomite zdrowie, jest bardzo zywotna, gdyz jej suche ziarna rzucone na
tluszcz wysoko skacza) solone japonskie sliwki, ryzowe o-sushi, wedzony losos i
suszone sardynki, wodorosty itp.
Najwazniejsze ze wszystkich dan o-mochi jest niewiarygodnie niezdrowe, lecz
jednoczesnie najbardziej lubiane i obowiazkowe.
----------------------------------------------------
-----------------
Rosolek sojowy, wzbogacony grzybkiem, wodorostem i rybna galaretka lub sojowa,
tofu
suszona sardynka, chrzeszczace biale rybeczki ami wielkosci robakow z malin,
kiszona kapusta, rzodkiew
ukochane przez japonczykow danko! niezbyt goracy ryz, do ktorego wbijaja
jajko. Tworzy sie wtedy ciagnaca, rzadkawa masa bez smaku.
----------------------------------------------------
-------------------
kawalki surowj ryby (plaszczka) pikantna skorka z ryby i rybia watrobka, sos
sojowy
z jarzyn marynowana rzodkiew z papryka, kabaczki, gorzkie ogoreczki i inne
jarzyny
Lata 20-30
ryz, pszenica, warzywa
ryby w tym czasie byly zadrogie, chlopi jedli je tylko okazjonalnie.
Zywiono sie gotowanymi lub surowymi warzywami (slodkie ziemniaki, kapusta,
kapusta chinska
krow nie byko, mleka nie pili bo nie znali
swin tez nie bylo
kury rzadko, jajka jedli tylko chorzy.
Od lat 50 chlopi jedza tylko ryz.
pedy babmbusa, do przyrzadzania jarzynowych salatek
trawa morska, przyprawa do zup i innych potraw
Warzywa i owoce- arcywazna czesc japonskiej kuchni
ryba tufu, jezowce
kwiaty chryzantem w sosie, zapiekane w ciescie, marynowane
ciasteczka i paluszki ryzowe
zapraszam do wpisywania innych ciekawostek
pozdro Dana
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-02-16 07:45:12
Temat: Re atlas swiata Nowa Gwinea> Czytam wlasnie ciekawa ksiazke "Tajemniczy swiat nowotworow"
> Pomyslalam, ze moze wy, ktorzy przeszliscie na swoje diety ze wzgledu na
zdrowie
> ( obawa przed chorobami )pomozecie mi.
> Chodzi mi o wiadomosci typu: czym w roznych regionach swiata ludzie sie
glownie
Sago-rozowa i galaretowata (dosc obrzydliwa, typowo indonezyjska potrawa.
grube, biale gasienice zebrane pod kora drzewa, sagowca
ryby plaszczki ( ni to ryby, ni to plazy,) mieso krokodyla,
owoce i ziarna pandanusa, liscie podobne do szpinaku, rdzen bambusa,
przypominajacy szparagi. dziki
pobratymcow, tylko nie wiem czym ich doprawiaja
pozdro Dana
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |