« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2011-12-10 22:23:28
Temat: Re: awokado - omszałe pestkiDnia Sat, 10 Dec 2011 19:37:20 +0100, NoTak napisał(a):
> W dniu 2011-12-10 16:31, Nixe pisze:
>> W dniu 2011-12-10 13:43, XL pisze:
>>
>>> Awokado położone w towarzystwie
>>> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni
>>
>> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
>> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
>>
>> N.
>
>
> Bo kupuje sie tak jak juz napisalem dojrzale w koszyczku z
> przeterminowanymi.
Ile razy Ci mam mówić, że w koszyczku z przeterminowanymi sa przejrzałe
awokado o mazistej konsystencji i ze zbrązowieniami.
Dojrzałe są zielone i jędrne, ale już skórka ugina się pod naciskiem palca.
> I wlasnie te miekkie to sa dojrzale a wsioki
> farszafskie mysla ze one sa juz be, no bo skad taki chlop ma qrwa
> wiedziec jak w dupie byl i gowno widziol.
Jak widzisz wiedzą więcej niż Ty z NY :->
--
XL wsiok niefarszafski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2011-12-10 22:24:10
Temat: Re: awokado - omszałe pestkiDnia Sat, 10 Dec 2011 19:38:48 +0100, lamia napisał(a):
> "Nixe" <n...@n...pl> wrote in message news:jbvu0g$j8t$1@inews.gazeta.pl...
>> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
>> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
>
> zdarzyło się sporadyczne
> - podejrzewam że to może być jak owoc był już raz np przymrożony ('wieczne'
> przechowywalnie w marketach) o stracił pewną florę,
Raczej nabył... Tak myślę.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2011-12-10 22:24:47
Temat: Re: awokado - omszałe pestkiDnia Sat, 10 Dec 2011 19:41:02 +0100, Nixe napisał(a):
> W dniu 2011-12-10 19:33, lamia pisze:
>> "Nixe" <n...@n...pl> wrote in message news:jbv7ss$btu$1@inews.gazeta.pl...
>>> Pleśni nie stanowią grzyby beztlenowe, więc jakim cudem miałaby się
>>> rozwijać wewnątrz owocu?
>>
>> rzeczywiście nie ma tam dostępu tlenu?
>
> A w jaki sposób ten tlen miałby się dostać do wnętrza owocu, który nie
> dość, że ma grubą skórę, to jeszcze miąższ na 2 cm?
>
całe rośliny, więc i owoce też oddychają. To się dostaje.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2011-12-10 22:27:40
Temat: Re: awokado - omszałe pestkiDnia Sat, 10 Dec 2011 21:47:15 +0100, lamia napisał(a):
> wszak rośliny produkują tlen :]
Ba - a nawet pobierają, bo muszą oddychać :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2011-12-10 22:30:19
Temat: Re: awokado - omszałe pestkiDnia Sat, 10 Dec 2011 23:10:25 +0100, Nixe napisał(a):
> Przede wszystkim stały dopływ tlenu. Jeśli wskażesz którędy ten tlen i
> zarodniki pleśni miałyby się dostawać do wnętrza awokado, to będziesz
> miszczem.
http://tiny.pl/hjqfx
"Na poziomie organizmu procesy oddechowe roślin i zwierząt różnią się
sposobem dostarczania tlenu do komórek i usuwania z nich dwutlenku węgla. W
tkankach zwierzęcych wymiana gazowa odbywa się za pomocą krwiobiegu.
Natomiast wymiana gazowa u roślin odbywa się za pośrednictwem systemu
przestworów międzykomórkowych. Rośliny posiadają specjalne struktury
(aparaty szparkowe), za pomocą których tkanka kontaktuje się ze
środowiskiem zewnętrznym (stopień rozwarcia aparatów ma decydujący wpływ na
wymianę gazową). Ponadto tlen dostarczany jest także w postaci
rozpuszczonej: w roztworze przepływającym naczyniami i w soku floemowym
(dystrybucję gazu ułatwia ruch cytoplazmy). Miarą oddychania w warunkach
fizjologicznych jest ilość tlenu pobieranego przez tkankę lub ilość
wydzielanego CO2. Intensywność oddychania poszczególnych tkanek i organów
roślin wyższych może się znacznie różnić. W dojrzałych tkankach
wegetatywnych natężenie oddychania jest mniej więcej stałe lub powoli się
zmniejsza, w miarę starzenia się tkanki i przechodzenia jej w fazę
spoczynku. W odciętych liściach i kwiatach, organach wchodzących w okres
spoczynku oraz w dojrzewających owocach obserwuje się często przejściowy
wzrost oddychania. Suche nasiona i zarodniki mają zwykle niewykrywalnie
małą wymianę gazową. Kiełkowanie nasion rozpoczyna cykl życiowy większości
roślin uprawnych i w tej fazie cyklu życiowego oddychanie tych roślin jest
największe."
:-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2011-12-11 12:02:24
Temat: Re: awokado - omszałe pestkiW dniu 2011-12-10 23:23, XL pisze:
> Dnia Sat, 10 Dec 2011 19:37:20 +0100, NoTak napisał(a):
>
>> W dniu 2011-12-10 16:31, Nixe pisze:
>>> W dniu 2011-12-10 13:43, XL pisze:
>>>
>>>> Awokado położone w towarzystwie
>>>> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni
>>>
>>> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
>>> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
>>>
>>> N.
>>
>>
>> Bo kupuje sie tak jak juz napisalem dojrzale w koszyczku z
>> przeterminowanymi.
>
> Ile razy Ci mam mówić, że w koszyczku z przeterminowanymi sa przejrzałe
> awokado o mazistej konsystencji i ze zbrązowieniami.
> Dojrzałe są zielone i jędrne, ale już skórka ugina się pod naciskiem palca.
>
>
>> I wlasnie te miekkie to sa dojrzale a wsioki
>> farszafskie mysla ze one sa juz be, no bo skad taki chlop ma qrwa
>> wiedziec jak w dupie byl i gowno widziol.
>
> Jak widzisz wiedzą więcej niż Ty z NY :->
>
I takie wlasnie sa dojrzale !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2011-12-11 12:04:00
Temat: Re: awokado - omszałe pestki"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:1d1famn1qckti.1xil8moerp6e3$.dlg@40tude.net...
> Raczej nabył... Tak myślę.
nabył (jedne), bo stracił (inne) -
obecność jednego gatunku chroni przed zainteresowaniem innego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2011-12-11 12:10:12
Temat: Re: awokado - omszałe pestki"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:1bo013j2wuuzh.17na0c7abbj4o$.dlg@40tude.net...
> Ostatnio nie kupowałam. Jednak u nas na pewno są droższe.
to tak jak u nas! :)
- po 9 też umieją sprzedawać
Jak się wchodzi do Bomi i kupuje to trzeba położyć PLNy
ale jak się często bywa tu i ówdzie w różncyh sklepach i sklepikach, zagląda
w stragany, to da radę utrafić w cenie ziemiaka. Oczywiście zawsze jest
ryzyko, że będzie kiepskie - raz trafiłam na gorzkie mimo dojrzenia, (nie
wiem, czy to gatunek czy jak). Zwykle dają radę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2011-12-12 08:00:12
Temat: Re: awokado - omszałe pestki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1q2ke07gyn8co.zuyrhh4dl1fi$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 10 Dec 2011 23:10:25 +0100, Nixe napisał(a):
>
>> Przede wszystkim stały dopływ tlenu. Jeśli wskażesz którędy ten tlen i
>> zarodniki pleśni miałyby się dostawać do wnętrza awokado, to będziesz
>> miszczem.
>
> http://tiny.pl/hjqfx
> "Na poziomie organizmu procesy oddechowe roślin i zwierząt różnią się
> sposobem dostarczania tlenu do komórek i usuwania z nich dwutlenku węgla.
> W
> tkankach zwierzęcych wymiana gazowa odbywa się za pomocą krwiobiegu.
> Natomiast wymiana gazowa u roślin odbywa się za pośrednictwem systemu
> przestworów międzykomórkowych. Rośliny posiadają specjalne struktury
> (aparaty szparkowe), za pomocą których tkanka kontaktuje się ze
> środowiskiem zewnętrznym (stopień rozwarcia aparatów ma decydujący wpływ
> na
> wymianę gazową). Ponadto tlen dostarczany jest także w postaci
> rozpuszczonej: w roztworze przepływającym naczyniami i w soku floemowym
> (dystrybucję gazu ułatwia ruch cytoplazmy). Miarą oddychania w warunkach
> fizjologicznych jest ilość tlenu pobieranego przez tkankę lub ilość
> wydzielanego CO2. Intensywność oddychania poszczególnych tkanek i organów
> roślin wyższych może się znacznie różnić. W dojrzałych tkankach
> wegetatywnych natężenie oddychania jest mniej więcej stałe lub powoli się
> zmniejsza, w miarę starzenia się tkanki i przechodzenia jej w fazę
> spoczynku. W odciętych liściach i kwiatach, organach wchodzących w okres
> spoczynku oraz w dojrzewających owocach obserwuje się często przejściowy
> wzrost oddychania. Suche nasiona i zarodniki mają zwykle niewykrywalnie
> małą wymianę gazową. Kiełkowanie nasion rozpoczyna cykl życiowy większości
> roślin uprawnych i w tej fazie cyklu życiowego oddychanie tych roślin jest
> największe."
Ale litości - ten tlen, jak sama zauważyłaś, jest wykorzystywany przez
tkanki roślinne do oddychania, czyli następuje wymiana gazowa z tlenu na
dwutlenek węgla.
To nie ma kompletnie nic wspólnego z przenikaniem wolnego tlenu do wnętrza
owocu, do przestrzeni między pestką a jej gniazdem.
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2011-12-12 08:01:49
Temat: Re: awokado - omszałe pestki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1884pfkwyinfd$.197nu3lgfndhk.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 10 Dec 2011 21:47:15 +0100, lamia napisał(a):
>
>> wszak rośliny produkują tlen :]
>
> Ba - a nawet pobierają, bo muszą oddychać :-)
Idąc tym tokiem rozumowania nasza krew też powinna pleśnieć, ponieważ
znajduje się w niej tlen.
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |