| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-12-02 13:15:00
Temat: Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?Witam, doświadczionych w wędzeniu pytam się, czy jeśli się ma za duzo
mięcha, to czy można najpierw zapeklować, a póżniej zamrozić, zeby poźniej
wędzić? Czy też zamrożić bez peklowania i peklowac po rozmrożeniu.
--
WMP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-12-02 18:37:35
Temat: Re: Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?W dniu 2011-12-02 14:15, WMP pisze:
(...)
Czy też zamrożić bez peklowania i peklowac po rozmrożeniu.
Tak właśnie bym zrobił. Bo zapeklowane = z solą...
pwz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-12-02 21:53:48
Temat: Re: Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?Dnia Fri, 02 Dec 2011 19:37:35 +0100, pwz napisał(a):
> W dniu 2011-12-02 14:15, WMP pisze:
> (...)
> Czy też zamrożić bez peklowania i peklowac po rozmrożeniu.
>
> Tak właśnie bym zrobił. Bo zapeklowane = z solą...
Mięso mrożone niezbyt nadaje się na wędzonki.
Tak mówi dobra szkoła wędzenia.
Z mojej praktyki: długo się przekonywałam do tego, ale jednak dobry sposób:
uwędzić wszystko i nadmiar zamrozić, po rozmrożeniu gotować/parzyć lub piec
(tzn powtórnie wędzić, w gorącym dymie). Jest jak świeżutko wędzone.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-12-04 09:11:53
Temat: Re: Przygotowanie do wędzenie - czy można mrozić?peklowanie ma za zadanie przedłużanie trwałości mięsa,czemu chcesz je
jeszcze mrozić?
wędzonki mrożone przechowują się b.dobrze, ale i w lodówce zdarzało
sie nam trzymać własne wędliny 5 tygodni az kończyły w bigosie bo nikt
nie chciał na nie patrzeć ;)
pzdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |