« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-16 17:58:40
Temat: babka jogurtowa znow [P]Bylo o tym sporo jakis czas temu. Nie wiem, czy ktos robil, ale czytalam na
forum w mniammniamowie, ze niektorym wychodza piekne zakalce zamiast
pulchnego ciasta. Te gnioty i zale sklonily mnie oczywiscie przekornie do
zrobienia takiej babki.
Pozmienialam sobie proporcje i...
... bardzo polecam. Cos pysznego. Moj maz, ktory nie jada babek, oprocz
gotowanej, powiedzial, ze naprawde niezla, nie jest sucha. Wsuwal nawet
zamiast sniadania :)
podaje przepis, moze komus sie przyda:
4 duże jaja (wlasciwie to mialam 5 zoltek i 4 bialka, bo jedno jajko mialo
podwojne zoltko:)
450 g mąki pszennej tortowej
350 g cukru
300 ml jogurtu naturalnego bez cukru (uzywam bakomy, jest fajnie gesta)
200 ml oleju (gatunek chyba nie ma wiekszego znaczenia, ale zawsze mam w
domu kujawski)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (jak ma ktos plytkie lyzeczki, to z lekkim
czubem)
10 kropli aromatu waniliowego
100 gram rodzynek
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej albo innych kandyzowanych owoców
Jaja z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut (czas
ubijania jest bardzo ważny).
Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, następnie olej, a w końcu mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem
i wysypanej bułką tartą sporej formy do babek z kominkiem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotową babkę polać polewą czekoladową albo pełnomleczną i posypać wiórkami
kokosowymi. Ciasto powinno być bardzo pulchne i wilgotne.
Formę do babki wypełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ ciasto podczas
pieczenia powiększy swoją objętość.
Jezeli mamy ciasta za duzo (ja tak mialam) reszte pieczemy w malej foremce
do babek
pozdrawiam
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-18 10:56:04
Temat: Re: babka jogurtowa znow [P]
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ba391e$4p6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Bylo o tym sporo jakis czas temu. Nie wiem, czy ktos robil, ale czytalam
na
> forum w mniammniamowie, ze niektorym wychodza piekne zakalce zamiast
> pulchnego ciasta.
Upiekłam. Rzeczywiście dobre, ale trochę ma zadatki na zakalec, mimo
że mksowałam 10 minut. Czy nie próbowałąś dawać mniej oleju? Może byłoby
lżejsze wtedy?E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-18 13:22:55
Temat: Re: babka jogurtowa znow [P]
Użytkownik "Ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ba7ovn$v4$3@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> Upiekłam. Rzeczywiście dobre, ale trochę ma zadatki na zakalec,
mimo
> że mksowałam 10 minut. Czy nie próbowałąś dawać mniej oleju? Może byłoby
> lżejsze wtedy?E.
>
>
nie, dałam dokladnie tyle, ile w przepisie i babka nie miala najmniejszych
zadatkow na zakalec.
Moze to tez zalezy od jogurtu, bakoma jest bardzo gesta.
Upieke jeszcze raz niedlugo i napisze, co mi ponownie wyszlo, bo moze mialam
po prostu szczescie robiacego babke pierwszy raz :))
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-18 13:23:56
Temat: Re: babka jogurtowa znow [P]
Użytkownik "Ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ba7ovn$v4$3@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> Upiekłam. Rzeczywiście dobre, ale trochę ma zadatki na zakalec,
mimo
> że mksowałam 10 minut. Czy nie próbowałąś dawać mniej oleju? Może byłoby
> lżejsze wtedy?E.
>
>
aha, zapomnialam, tu jest zdjecie tej babki, sama obejrzyj, jak wyglala :)
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis752.html
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-29 15:48:03
Temat: Re: babka jogurtowa znow [P]
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ba81jn$8hi$1@atlantis.news.tpi.pl...
> nie, dałam dokladnie tyle, ile w przepisie i babka nie miala najmniejszych
> zadatkow na zakalec.
> Moze to tez zalezy od jogurtu, bakoma jest bardzo gesta.
> Upieke jeszcze raz niedlugo i napisze, co mi ponownie wyszlo, bo moze
mialam
> po prostu szczescie robiacego babke pierwszy raz :))
Bu :-( Ja niestety szczescia nie mialam i wyszedl mi przepiekny zakalec,
ktory wpadl w ramiona kosza prawie ze od razu. Wszystko zrobilam zgodnie z
przepisem, nawet jogurt byl Bakomy i ... :-((
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |