Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Vederai - kiska ziemniaczana

Grupy

Szukaj w grupach

 

Vederai - kiska ziemniaczana

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-16 17:54:38

Temat: Vederai - kiska ziemniaczana
Od: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec sporo
przepisow, ktore mam sa ziemniaczane

Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke potraw -
kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.

Potrzeba:
1 kg ziemniakow
200 gr sloninki lub boczku
2 cebule
1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z pieprzem)
wieprzowe kiski
sol

Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i usmazyc,
az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow, solimy,
przyprawiamy i dobrze mieszamy.

Kiski musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
zawiazujemy nitka.

Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla, aby
nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis czas
polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.

Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.

To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)

A tak co do tej smazonej sloninki do masy ziemniacznej, to zawsze mialam
ochote zrobic kiszke z grzybami, moze kiedys namowie mame i brata
(najwiekszy konsument - miesozerny, a nie grzybozerny :o( ).

Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-16 18:26:06

Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczana
Od: "Kasia" <k...@B...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bozenko!

Wielkie dzięki za przepis na kiszkę ziemniaczaną! Jadłam ją kilka lat
temu w Suwałkach, ale smak mam do dziś w ustach. Będę miała co robić w
weekend!!!
Mam jeszcze pytanie: kiszka to nie jest to samo co kartacze?

Pozdrawiam serdecznie,
Kasia z Gdańska :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-16 18:41:48

Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczana
Od: "Ana" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:ba38qo$ds4$1@absolut.sgh.waw.pl...
> Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec
sporo
> przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
>
> Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke
potraw -
> kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
>***

Somsiadko, litosci ;-)
Ania wielbicielka kiszki ziemniaczanej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-16 20:01:22

Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczana
Od: "Extra Virgine" <e...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bozenka!
To jest przepyszne!
To jest genialne!
Uwielbiam Twoje przepisy!
Zapros mnie do siebie na takie jedzenie!!!
;-)

pozdr,
grzesio [nudny]


Bożenka <b...@s...pw.edu.pl> napisał(a):

> Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec sporo
> przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
>
> Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke potraw -
> kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
>
> Potrzeba:
> 1 kg ziemniakow
> 200 gr sloninki lub boczku
> 2 cebule
> 1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z pieprzem)
> wieprzowe kiski
> sol
>
> Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i usmazyc,
> az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
> tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
> wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow, solimy,
> przyprawiamy i dobrze mieszamy.
>
> Kiski musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
> wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
> napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
> zawiazujemy nitka.
>
> Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
> swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
> piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla, aby
> nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis czas
> polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.
>
> Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.
>
> To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)
>
> A tak co do tej smazonej sloninki do masy ziemniacznej, to zawsze mialam
> ochote zrobic kiszke z grzybami, moze kiedys namowie mame i brata
> (najwiekszy konsument - miesozerny, a nie grzybozerny :o( ).
>
> Bozenka z Wilna ;o)
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
> www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
>


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-16 20:57:49

Temat: Odp: Vederai - kiska ziemniaczana
Od: "agnieszka" <n...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


-
> kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
>
Witam!!
Jesteś cudowna!!
Byłam ostatnio na weselu w Białymstoku i nawiozłam tego parę kilo.
Oczywiście zamroziłam, a później się zajadałam.
Wszystkie składniki di tego przysmaku mam. Ale pojawił się problem : czy
ziemniaki są surowe czy gotowane. Spotkałam się z różnymi wersjami i nie
chce zepsuć:)
pozdrawiam smacznie
agnieszka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-16 21:04:20

Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczana
Od: i...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

>
> -
> Ale pojawił się problem : czy
> ziemniaki są surowe czy gotowane. Spotkałam się z różnymi wersjami i nie
> chce zepsuć:)
> >
> Odpoczywajac po pracach domowych/robilam tatara z lososia wg przepisu z
grupy/wtrace slow pare.Kiszka jest pyszna!Ziemniaki surowe.Jadłam tez z
grzybami, ale to nie to.Moja kochana tesciowa z Bialegostoku robiła ja tylko w
piecu kuchennym na drzewie.I to bylo dopiero niebo w .....Mam jednak problem z
jelitami.O ile w Bialym mozna kupic je zawsze,to np. w Szczecinie gdie mieszkam
nie wiem gdzie o nie pytac.Pozdrawiam
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-16 22:20:39

Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczana
Od: "sekutnica" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Somsiadko, litosci ;-)
> Ania wielbicielka kiszki ziemniaczanej

Po prostu sie zneca, ale ja mam pomysl, kiedys nam zrobi jakies boskie danie
litewskie.

--
sekutnica EKS, co nie umie gotowac


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-17 07:21:50

Temat: kiszki wieprzowe po niemiecku:)
Od: "Iwona M" <k...@c...at> szukaj wiadomości tego autora

A ja mam pytanie do osob niemieckojezycznych, jak jelito wieprzowe
przetlumaczyc na niemiecki

Pozdrawiam
Kaczucha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-17 07:52:02

Temat: Re: kiszki wieprzowe po niemiecku:)
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora


"Iwona M" <k...@c...at> schrieb im Newsbeitrag
news:iqlxa.55785$_b1.576565@news.chello.at...
> A ja mam pytanie do osob niemieckojezycznych, jak jelito wieprzowe
> przetlumaczyc na niemiecki
>
> Pozdrawiam
> Kaczucha
>
Nigdy nie spotkalem sie z tak dokladnym okresleniem. Naturdarm czyli jelito
naturalne - to spotykam najczesciej. Wiekszosc kielbas robiona jest chyba w
jelitach baranich. Schweinedarm - byloby najwlasciwszym tlumaczeniem.
Moglbym zapytac mojego rzeznika ale on Anglik.

Irek kochany

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-17 12:05:22

Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczana
Od: "adal" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Praktyczna rada:
Przed napelnianiem nalezy kiszke "wywrocic" na "lewa" strone, zeby wypiekly
sie wszystkie ew. "farfocle" (przepraszam za malo apertyczne
sformulowanie).
Jako dodatek do kiszki: surowka z kiszonej kapusty (+oliwka, kminek,
cebulka, jabluszko) jest the best, chociaz marynowane grzybki, czy sliwki w
occie takze smakuja wysmienicie.
Pozdr.,
Adal

Użytkownik "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:ba38qo$ds4$1@absolut.sgh.waw.pl...
> Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec
sporo
> przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

babka jogurtowa znow [P]
kanapeczki do piwa
BARANINA W TRÓJMIEŚCIE-JUŻ SPIESZĘ!!!
Baranina w Trójmieście-już spieszę!!!
szpinak inaczej - prosba

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »