| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-16 17:54:38
Temat: Vederai - kiska ziemniaczanaLitewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec sporo
przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke potraw -
kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
Potrzeba:
1 kg ziemniakow
200 gr sloninki lub boczku
2 cebule
1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z pieprzem)
wieprzowe kiski
sol
Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i usmazyc,
az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow, solimy,
przyprawiamy i dobrze mieszamy.
Kiski musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
zawiazujemy nitka.
Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla, aby
nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis czas
polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.
Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.
To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)
A tak co do tej smazonej sloninki do masy ziemniacznej, to zawsze mialam
ochote zrobic kiszke z grzybami, moze kiedys namowie mame i brata
(najwiekszy konsument - miesozerny, a nie grzybozerny :o( ).
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-16 18:26:06
Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczanaBozenko!
Wielkie dzięki za przepis na kiszkę ziemniaczaną! Jadłam ją kilka lat
temu w Suwałkach, ale smak mam do dziś w ustach. Będę miała co robić w
weekend!!!
Mam jeszcze pytanie: kiszka to nie jest to samo co kartacze?
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia z Gdańska :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 18:41:48
Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczana
Użytkownik "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:ba38qo$ds4$1@absolut.sgh.waw.pl...
> Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec
sporo
> przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
>
> Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke
potraw -
> kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
>***
Somsiadko, litosci ;-)
Ania wielbicielka kiszki ziemniaczanej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 20:01:22
Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczanaBozenka!
To jest przepyszne!
To jest genialne!
Uwielbiam Twoje przepisy!
Zapros mnie do siebie na takie jedzenie!!!
;-)
pozdr,
grzesio [nudny]
Bożenka <b...@s...pw.edu.pl> napisał(a):
> Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec sporo
> przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
>
> Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke potraw -
> kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
>
> Potrzeba:
> 1 kg ziemniakow
> 200 gr sloninki lub boczku
> 2 cebule
> 1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z pieprzem)
> wieprzowe kiski
> sol
>
> Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i usmazyc,
> az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
> tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
> wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow, solimy,
> przyprawiamy i dobrze mieszamy.
>
> Kiski musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
> wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
> napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
> zawiazujemy nitka.
>
> Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
> swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
> piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla, aby
> nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis czas
> polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.
>
> Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.
>
> To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)
>
> A tak co do tej smazonej sloninki do masy ziemniacznej, to zawsze mialam
> ochote zrobic kiszke z grzybami, moze kiedys namowie mame i brata
> (najwiekszy konsument - miesozerny, a nie grzybozerny :o( ).
>
> Bozenka z Wilna ;o)
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
> www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 20:57:49
Temat: Odp: Vederai - kiska ziemniaczana
-
> kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
>
Witam!!
Jesteś cudowna!!
Byłam ostatnio na weselu w Białymstoku i nawiozłam tego parę kilo.
Oczywiście zamroziłam, a później się zajadałam.
Wszystkie składniki di tego przysmaku mam. Ale pojawił się problem : czy
ziemniaki są surowe czy gotowane. Spotkałam się z różnymi wersjami i nie
chce zepsuć:)
pozdrawiam smacznie
agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 21:04:20
Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczana>
> -
> Ale pojawił się problem : czy
> ziemniaki są surowe czy gotowane. Spotkałam się z różnymi wersjami i nie
> chce zepsuć:)
> >
> Odpoczywajac po pracach domowych/robilam tatara z lososia wg przepisu z
grupy/wtrace slow pare.Kiszka jest pyszna!Ziemniaki surowe.Jadłam tez z
grzybami, ale to nie to.Moja kochana tesciowa z Bialegostoku robiła ja tylko w
piecu kuchennym na drzewie.I to bylo dopiero niebo w .....Mam jednak problem z
jelitami.O ile w Bialym mozna kupic je zawsze,to np. w Szczecinie gdie mieszkam
nie wiem gdzie o nie pytac.Pozdrawiam
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 22:20:39
Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczana> Somsiadko, litosci ;-)
> Ania wielbicielka kiszki ziemniaczanej
Po prostu sie zneca, ale ja mam pomysl, kiedys nam zrobi jakies boskie danie
litewskie.
--
sekutnica EKS, co nie umie gotowac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-17 07:21:50
Temat: kiszki wieprzowe po niemiecku:)A ja mam pytanie do osob niemieckojezycznych, jak jelito wieprzowe
przetlumaczyc na niemiecki
Pozdrawiam
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-17 07:52:02
Temat: Re: kiszki wieprzowe po niemiecku:)
"Iwona M" <k...@c...at> schrieb im Newsbeitrag
news:iqlxa.55785$_b1.576565@news.chello.at...
> A ja mam pytanie do osob niemieckojezycznych, jak jelito wieprzowe
> przetlumaczyc na niemiecki
>
> Pozdrawiam
> Kaczucha
>
Nigdy nie spotkalem sie z tak dokladnym okresleniem. Naturdarm czyli jelito
naturalne - to spotykam najczesciej. Wiekszosc kielbas robiona jest chyba w
jelitach baranich. Schweinedarm - byloby najwlasciwszym tlumaczeniem.
Moglbym zapytac mojego rzeznika ale on Anglik.
Irek kochany
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-17 12:05:22
Temat: Re: Vederai - kiska ziemniaczanaPraktyczna rada:
Przed napelnianiem nalezy kiszke "wywrocic" na "lewa" strone, zeby wypiekly
sie wszystkie ew. "farfocle" (przepraszam za malo apertyczne
sformulowanie).
Jako dodatek do kiszki: surowka z kiszonej kapusty (+oliwka, kminek,
cebulka, jabluszko) jest the best, chociaz marynowane grzybki, czy sliwki w
occie takze smakuja wysmienicie.
Pozdr.,
Adal
Użytkownik "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:ba38qo$ds4$1@absolut.sgh.waw.pl...
> Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec
sporo
> przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |