« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-16 14:43:42
Temat: szpinak inaczej - prosbawitajcie,
sasiadka ma dosc powazna anemie i oprocz licznych pigul zalecono jej
spozywanie szpinaku, ktorego oczywiscie nie lubi. wedlug mnie problem w tym,
ze nie umie go zrobic, i stad jej niechec do jego spozycia.
w zwiazku z powyzszym uprzejmie prosze o pomoc, poniewaz umiem przyrzadzic
tylko jedna potrawe ze szpinaku (ktora moge jesc tonami, a prosta jest jak
budowa cepa) czyli szpinak z czosnkiem.
mam zamiar podsuwac jej gotowe wyroby i sprawdzac jak jej idzie jedzenie. na
wszelki wypadek nie bede mowic, ze to szpinak, bo autosugestia jest nie do
zlekcewazenia.
skrzacik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-16 19:29:09
Temat: Re: szpinak inaczej - prosbaDnia 2003-05-16 16:43, Tako rzecze skrzacik :
> sasiadka ma dosc powazna anemie i oprocz licznych pigul zalecono jej
> spozywanie szpinaku, ktorego oczywiscie nie lubi. wedlug mnie problem w tym,
> ze nie umie go zrobic, i stad jej niechec do jego spozycia.
> w zwiazku z powyzszym uprzejmie prosze o pomoc, poniewaz umiem przyrzadzic
> tylko jedna potrawe ze szpinaku (ktora moge jesc tonami, a prosta jest jak
> budowa cepa) czyli szpinak z czosnkiem.
spojrz na strone www.szpinak.prv.pl jest tam tyle roznosci ze cos z tego
napewno Jej zasmakuje
pozdrawiam
Nea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 21:13:14
Temat: Re: szpinak inaczej - prosba> > w zwiazku z powyzszym uprzejmie prosze o pomoc, poniewaz umiem przyrzadzic
> tylko jedna potrawe ze szpinaku> >
>
> Znam potrawe ,ktora goscili na w Medjugorie trzy razy podczas tygodniowego
pobytu.Do miesa z sosem lub ryby smazonej podawali ryz ze szpinakiem.Robie to w
domu.Przepis:ugotowac ryz i do goracego dodac dobra lyzke masla/oni daja duzo
oliwy/ i wycisnac czosnek-kilka zabkow.Dodac do tego cale liscie
szpinaku/obecnie dostepne na rynku/ i wszystko po wymieszaniu, wsadzic w szkle
zaroodpornym pod folia aluminiowa do piekarnika.Pyszne i ... nie czuc
szpinaku.A co do anemii to wiem od starej kobiety i wyprubowalam osobiscie ze
swietnymi rezultatami:trzy peczki zielonej natki pietruszki dziennie i po
tygodniu wyniki beda duzo lepsze.Powodzenia,pozdrawiam hanka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-16 22:45:21
Temat: Re: szpinak inaczej - prosba
"skrzacik" <s...@f...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:ba2t92$lj3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> witajcie,
>
> sasiadka ma dosc powazna anemie i oprocz licznych pigul zalecono jej
> spozywanie szpinaku, ktorego oczywiscie nie lubi. >
> skrzacik
Jak nie lubi ,to niech je cos innego co posiada duzo zelaza, bo ze
szpinakiem to byla pomylka, szpinak nie zawiera duzo zelaza jak dawniej
sadzono
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-17 07:38:14
Temat: Re: szpinak inaczej - prosba> witajcie,
>
> sasiadka ma dosc powazna anemie i oprocz licznych pigul zalecono jej
> spozywanie szpinaku, ktorego oczywiscie nie lubi. wedlug mnie problem w tym,
> ze nie umie go zrobic, i stad jej niechec do jego spozycia.
> w zwiazku z powyzszym uprzejmie prosze o pomoc, poniewaz umiem przyrzadzic
> tylko jedna potrawe ze szpinaku (ktora moge jesc tonami, a prosta jest jak
> budowa cepa) czyli szpinak z czosnkiem.
> mam zamiar podsuwac jej gotowe wyroby i sprawdzac jak jej idzie jedzenie. na
> wszelki wypadek nie bede mowic, ze to szpinak, bo autosugestia jest nie do
> zlekcewazenia.
>
> skrzacik
Tak jak już napisala Ci Ilona, podobno ten, kto pierwszy podawal
zawartosc zelaza, przez pomylke przesunal przecinek o jedna cyfre
w prawo (np. zamiast 7,15 wyszlo 71,5; to sa oczywiście wielkosci
_tylko przykladowe_). I tak poszlo w swiat, a za nim podawali inni.
W dodatku szpinak wiaze wapn, czyli odwapnia, a jeśli się je wiecej
produktow z wapniem, grozi to powstawaniem szczawianow.
Lepiej rzeczywiscie natke pietruszki, pylek kwiatowy (z produktow
pszczelich) albo - teraz wlasnie pora - sok z pokrzywy, a z jej wytlokow
farsz do nalesnikow. Gdybys chciala, sposób na sok i jego konserwacje
wzmacniajaca dodatkowo jego dzialanie podesle. Teraz jest na to pora,
bo musza to być pokrzywy przed kwitnieniem, czyli majowe.
Wracam jednak do szpinaku - ja mimo wszystko za nim przepadam
i dzisiaj wlasnie kupie i pierwszy raz w zyciu zrobie swiezy. Zawsze
korzystalam z mrozonek.
Alina (myslami już przy talerzu ze szpinakiem, mniam mniam)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-17 07:40:30
Temat: Re: szpinak inaczej - prosba
Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
news:ba3pm5$3ok$05$1@news.t-online.com...
>
> szpinakiem to byla pomylka, szpinak nie zawiera duzo zelaza jak dawniej
> sadzono
No wlasnie ja slyszalam ze zelazo zawarte w roslinach (szpinak, salata itd)
nie przyswaja sie najlepiej. Dlatego najlepiej uzupelniac niedobory zelaza
poprzez jedzenie miesa i podrobów, niestety.
Pozdrawiam
bk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-17 09:06:13
Temat: Re: szpinak inaczej - prosbabrokuly, brokuly.
nie jem miesa od 10 lat i lekaze, zwlaszcza dziewczynscy kaza jesc brokuly.
a szpinak wlasnie ma chyba za duzo witaminy c ktora uniemozliwia wchlanianie
zelaza. czy cos takeigo. ale sam w sobie pyszniasty
najlepiej lubie jak jest w towazystwie sera plesniowego i czosnku.
sie gotuje makaron. rurki moga byc, albo swiderki, bossosik sie trzyma.
w drugim garze poddusza sie szpinak, (siekany, mrozony jaki jest) z
czosnkiem, tego duzo. z sola i pieprzem, dodaje sie ser (ja wlasciwie dodaje
co mam, twarog tez jest swietny) najlepszy jest gorgonzola i smietane. i to
wszystko w zasadzie. dla mnie bomba.iiiiiiii..... czasami dorzucam brokuly,
a czsami pestki slonecznika albo dyni.
Użytkownik <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:1e5d.000008b1.3ec5e6e5@newsgate.onet.pl...
> > witajcie,
> >
> > sasiadka ma dosc powazna anemie i oprocz licznych pigul zalecono jej
> > spozywanie szpinaku, ktorego oczywiscie nie lubi. wedlug mnie problem w
tym,
> > ze nie umie go zrobic, i stad jej niechec do jego spozycia.
> > w zwiazku z powyzszym uprzejmie prosze o pomoc, poniewaz umiem
przyrzadzic
> > tylko jedna potrawe ze szpinaku (ktora moge jesc tonami, a prosta jest
jak
> > budowa cepa) czyli szpinak z czosnkiem.
> > mam zamiar podsuwac jej gotowe wyroby i sprawdzac jak jej idzie
jedzenie. na
> > wszelki wypadek nie bede mowic, ze to szpinak, bo autosugestia jest nie
do
> > zlekcewazenia.
> >
> > skrzacik
>
> Tak jak już napisala Ci Ilona, podobno ten, kto pierwszy podawal
> zawartosc zelaza, przez pomylke przesunal przecinek o jedna cyfre
> w prawo (np. zamiast 7,15 wyszlo 71,5; to sa oczywiście wielkosci
> _tylko przykladowe_). I tak poszlo w swiat, a za nim podawali inni.
> W dodatku szpinak wiaze wapn, czyli odwapnia, a jeśli się je wiecej
> produktow z wapniem, grozi to powstawaniem szczawianow.
> Lepiej rzeczywiscie natke pietruszki, pylek kwiatowy (z produktow
> pszczelich) albo - teraz wlasnie pora - sok z pokrzywy, a z jej wytlokow
> farsz do nalesnikow. Gdybys chciala, sposób na sok i jego konserwacje
> wzmacniajaca dodatkowo jego dzialanie podesle. Teraz jest na to pora,
> bo musza to być pokrzywy przed kwitnieniem, czyli majowe.
> Wracam jednak do szpinaku - ja mimo wszystko za nim przepadam
> i dzisiaj wlasnie kupie i pierwszy raz w zyciu zrobie swiezy. Zawsze
> korzystalam z mrozonek.
>
> Alina (myslami już przy talerzu ze szpinakiem, mniam mniam)
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-17 16:20:21
Temat: Odp: szpinak inaczej - prosba
Użytkownik I.P. <i...@g...de> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ba3pm5$3ok$05$...@n...t-online.com...
> Jak nie lubi ,to niech je cos innego co posiada duzo zelaza, bo ze
> szpinakiem to byla pomylka, szpinak nie zawiera duzo zelaza jak dawniej
> sadzono
> Ilona
to fakt, kiedys wmuszana w nas papkowata mdla breje sadzac, ze to kopalnia
zelaza - dzis juz zostal obalony poglad na wyjatkowe bogactwo zelaza w
szpinaku i jak nie "trzeba", to szpinak od razu lepiej smakuje :-)
Ja uwielbiam wlasnie duszone liscie zpinaku na masle z czosnkiem - nie
rozdrobnine - uwielbiam konzystencje szpinkowych lodyzek.
Jadlam te surowke z szpinaku i bardzo polecam - przepis jak na salate
zielona - czyli liscie, pomidorki, ogorki, itd itp, w zaleznosci o0d tego,
co kto lubi, np cebula korzeniowa w kolka cieta, feta + vinegret oczywiscie
pozdrawiam szpinakowo
Ilona
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-17 18:41:52
Temat: Re: szpinak inaczej - prosba
>
> to fakt, kiedys wmuszana w nas papkowata mdla breje sadzac, ze to kopalnia
> zelaza - dzis juz zostal obalony poglad na wyjatkowe bogactwo zelaza w
> szpinaku i jak nie "trzeba", to szpinak od razu lepiej smakuje :-)
>
> Ja uwielbiam wlasnie duszone liscie zpinaku na masle z czosnkiem - nie
> rozdrobnine - uwielbiam konzystencje szpinkowych lodyzek.
> Jadlam te surowke z szpinaku i bardzo polecam - przepis jak na salate
> zielona - czyli liscie, pomidorki, ogorki, itd itp, w zaleznosci o0d
tego,
> co kto lubi, np cebula korzeniowa w kolka cieta, feta + vinegret
oczywiscie
>
> pozdrawiam szpinakowo
> Ilona
Droga imienniczko!
W dziecinstwie nie moglam zniesc szpinaku, a teraz uwielbiam, ale dawniej to
rzeczywiscie byla breja!
Ja to jeszcze tran musialam pic :-(
Co do szpinakowej surowki, to musze sprobowac, wszystkie skladniki lubie.
A tak przy okazji, czy masz(lub ktos z grupy) jakis pomysl co zrobic z
duuuza iloscia selera lisciastego, wlasnie dostalam swiezy, pachnacy z
ogrodka. Dzisiaj zrobilam zupe kremowke z z takim groszkiem zamiast
grzanek.Canneloni robie na bazie mielonego i peczek pietruszki, a wiec
wyprobuje zamiast pietruszki z selerem(tzn. z tymi liscmi), bede wdzieczna
za inne pomysly.
Pozdrawiam troche przejedzona przy ciescie z rabarbarem
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-18 03:29:58
Temat: Odp: szpinak inaczej - prosba
Użytkownik I.P. <i...@g...de> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ba5vpm$32c$00$...@n...t-online.com...
>
> A tak przy okazji, czy masz(lub ktos z grupy) jakis pomysl co zrobic z
> duuuza iloscia selera lisciastego, wlasnie dostalam swiezy, pachnacy z
> ogrodka. Dzisiaj zrobilam zupe kremowke z z takim groszkiem zamiast
> grzanek.Canneloni robie na bazie mielonego i peczek pietruszki, a wiec
> wyprobuje zamiast pietruszki z selerem(tzn. z tymi liscmi), bede wdzieczna
> za inne pomysly.
koktail koniecznie - jakies inne zielone, sol, pieprz, itd i pic :-)
pozdroweczki
Ilona
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |