Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.task.gda.pl!sgh.waw.pl!not-for-mail
From: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Vederai - kiska ziemniaczana
Date: Fri, 16 May 2003 19:54:38 +0200
Organization: Warsaw School of Economics
Lines: 46
Message-ID: <ba38qo$ds4$1@absolut.sgh.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: pc139-99.sgh.waw.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:156550
Ukryj nagłówki
Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec sporo
przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke potraw -
kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
Potrzeba:
1 kg ziemniakow
200 gr sloninki lub boczku
2 cebule
1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z pieprzem)
wieprzowe kiski
sol
Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i usmazyc,
az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow, solimy,
przyprawiamy i dobrze mieszamy.
Kiski musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
zawiazujemy nitka.
Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla, aby
nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis czas
polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.
Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.
To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)
A tak co do tej smazonej sloninki do masy ziemniacznej, to zawsze mialam
ochote zrobic kiszke z grzybami, moze kiedys namowie mame i brata
(najwiekszy konsument - miesozerny, a nie grzybozerny :o( ).
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|