Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-f
or-mail
From: "Extra Virgine" <e...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Vederai - kiska ziemniaczana
Date: Fri, 16 May 2003 20:01:22 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 63
Message-ID: <ba3g2i$eh0$1@inews.gazeta.pl>
References: <ba38qo$ds4$1@absolut.sgh.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.106.1.18
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1053115282 14880 172.20.26.240 (16 May 2003 20:01:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 16 May 2003 20:01:22 +0000 (UTC)
X-User: extravirgine
X-Forwarded-For: 10.106.1.18, cache.kosnet.pl
X-Remote-IP: 10.106.1.18
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:156580
Ukryj nagłówki
Bozenka!
To jest przepyszne!
To jest genialne!
Uwielbiam Twoje przepisy!
Zapros mnie do siebie na takie jedzenie!!!
;-)
pozdr,
grzesio [nudny]
Bożenka <b...@s...pw.edu.pl> napisał(a):
> Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec sporo
> przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
>
> Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke potraw -
> kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
>
> Potrzeba:
> 1 kg ziemniakow
> 200 gr sloninki lub boczku
> 2 cebule
> 1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z pieprzem)
> wieprzowe kiski
> sol
>
> Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i usmazyc,
> az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
> tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
> wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow, solimy,
> przyprawiamy i dobrze mieszamy.
>
> Kiski musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
> wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
> napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
> zawiazujemy nitka.
>
> Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
> swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
> piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla, aby
> nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis czas
> polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.
>
> Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.
>
> To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)
>
> A tak co do tej smazonej sloninki do masy ziemniacznej, to zawsze mialam
> ochote zrobic kiszke z grzybami, moze kiedys namowie mame i brata
> (najwiekszy konsument - miesozerny, a nie grzybozerny :o( ).
>
> Bozenka z Wilna ;o)
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
> www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|