Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Eugieniusz <p...@p...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: bielactwo
Date: Mon, 11 Jun 2007 23:53:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 73
Message-ID: <f4kgab$8le$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <lDH8i.4$hj5.1@fe2.news.blueyonder.co.uk> <f4a3q2$ali$1@inews.gazeta.pl>
<f4c339$pc7$1@atlantis.news.tpi.pl> <f4f46o$ono$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: djw47.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1181598859 8878 83.24.0.47 (11 Jun 2007 21:54:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Jun 2007 21:54:19 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.12 (Windows/20070509)
In-Reply-To: <f4f46o$ono$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:232242
Ukryj nagłówki
Mirabilis wrote:
>
>> od prawie 10 lat zabijam się dietą niskocukrową i wysokotłuszczową i
>> przez cały czas jej trwania mam cisnienie 90-110 na 50-75 w zaleznosci
>> czy dlugo nic nie robię czy normalnie cos tam czynię.
Dlaczego wszyscy których znam a mieli różne cisnienia po przejsciu na
dietę wysokotluszczowo-niskoweglowodanową spotykaja się własnie na
takich wynikach? niezaleznie czy mają 50 lat czy 20-30?
poprzednio mówiłeś, że ten model zywienia ma wywołać u p. Igora m.in.
nadcisnienie, bardzo bym prosił abyś wyjasnił mi jaki mechanizm ma
doprowadzić do tego nadcisnienia? Proszę.
>> http://www.cmdik.pan.pl/zespoly/zfd/badania.html
w tym linku podali inf. że:
Stężenie triglicerydów było ujemnie skorelowane z poziomem cholesterolu
HDL (r=-0,54, P=0,004), a dodatnio z poziomem insuliny (r=0,75, P<10exp-5).
czy dobrze rozumiem to zdanie,
ze im wieksze były poziomy trójglicerydów tym wyższe poziomy insuliny?
a im niższe poziomy HDL tym wyższe poziomy trójglicerydów?
Czy to nie daje nic do myślenia Panu i P. Markowi Bieńkowi?
Bo o ile ja wiem to jak rosnie poziom HDL to spada zagrozenie miazdzorą
a kiedy rośnie LDL, trojglicerydy to i jej ryzyko?
Zauwazmy że LDL i trójglicerydy rosną wraz ze wzrostem insuliny, tzn sa
dodatnio skorelowane.
A czy ilość spozywanych cukrów nie jest dodatnio skorelowana z iloscia
insuliny?
>
> Gratuluję, tylko ile osób taka dieta zabiła...?!
>
a ile kazda inna zabiła? mozna powiedzieć, że życie zabija, każde kończy
sie smiercią.
> Dlaczego nie zaprezentujecie prawdziwych wyników dużych badań? Bo ich nie ma
> czy bo są przeciw Wam. Nie wolno decydować o ludzkim zdrowiu bez racjonalnych
> podstaw. Doświadczenie jednostki nie ma przełorzenia na zdrowie populacji.
> Przecież i Pan i Jurek o tym wiecie.
>
> Nie prawda, jestem z tym tematem nad wyraz na bieżąco i to nie jest prawda.
>
A jaka jest dzis prawda? bo jak media donoszą już nie jest prawdą
obowiązującą, że cholesterol z pokarmu moze powodować miażdzycę. Jakie
znaczenie diagnostczne mają poziomy trójglicerydów? jakie choroby
sprzyjają ich wysokim poziomom?
>> Czyż nie jest to ciekawe ze ludzie jedzący b. tłusto mają niskie poziomy
>> akurat trójglicerydów czyli tłuszczów we krwi.
Nie odniesie się Pan do takiego paradoksu jak powyżej?
Wtedy kiedy sie badałem miałem ok 50 kiedy norma jest do 100 jednostek
dla trójglicerydów.
> Problem z tym, że Pan pisze o swoim własnym doświadczeniu, my natomiast na
> doświadczeniach opartych na badaniach wielu tysięcy pacjentów.
> Poza tym odnoszę wrażenie, że są tu obecni i tacy, którzy na tym nastręczaniu
> zarabiają... :/
>
> Pozdrawiam
> Mirab
>
Pozdrawiam,
PS pisząc ten news cisnienie skoczylo mi do 120/70 :)
|