« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-19 13:10:36
Temat: brązowy sos do mięsWybaczcie ignorancję, ale w mięsach i sosach dopiero raczkuję:)
Jak zrobić sos do mięsa duszonego/pieczonego aby był ciemnobrązowy?
Ciągle wychodzą mi jasne, a co najwyżej zielone:(
Pozdrawiam Iśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-19 16:50:34
Temat: Re: brązowy sos do mięs> Wybaczcie ignorancję, ale w mięsach i sosach dopiero raczkuję:)
> Jak zrobić sos do mięsa duszonego/pieczonego aby był ciemnobrązowy?
> Ciągle wychodzą mi jasne, a co najwyżej zielone:(
Z karmelem lub śliwkami suszonymi. Są też gotowe sosy - brązowe,
pomidorowy sam brązowieje jeśli trochę postoi i się utleni.
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-19 17:33:33
Temat: Re: brązowy sos do mięs=?windows-1250?B?SZxrYQ==?= <f...@p...onet.pl> wrote:
> Wybaczcie ignorancję, ale w mięsach i sosach dopiero raczkuję:)
> Jak zrobić sos do mięsa duszonego/pieczonego aby by" ciemnobr'zowy?
> Ci'gle wychodz' mi jasne, a co najwyżej zielone:(
Jakim cudem zielone?
Trzeba mieso wstepnie obsmazyc na ostrym ogniu. Mozna je wxzesniej
proszyc maka. To co zostanie na dnie garnka zdeglasowac. Potem roznie
w zaleznosci od przepisu.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-19 20:39:13
Temat: Re: brązowy sos do mięs
Użytkownik Iśka <f...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9oahp3$a93$...@n...tpi.pl...
> Wybaczcie ignorancję, ale w mięsach i sosach dopiero raczkuję:)
> Jak zrobić sos do mięsa duszonego/pieczonego aby był ciemnobrązowy?
> Ciągle wychodzą mi jasne, a co najwyżej zielone:(
>
> Pozdrawiam Iśka
Mnie nagminnie wychodzi brazowy, choc wcale sie o to nie staram. Obsmazam
wstepnie czy sparzam - brazowy i juz. Po prostu jestem gapa i zawsze
doprowadzam do tego, ze woda, ktora podlewam mieso mi odparowuje na skutek
nieupilnowania i to co zostaje samo sie zbrazawia, na szczescie zdazam zanim
sie przypali uzupelnic. Jak to co zostaje na dnie rondla sie rozwodni to juz
jest brazowe i ma taki fajny "przypieczony" posmaczek. Przysiegam ze mieso
pomimo takiego traktowania jest bardzo dobre.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 06:51:20
Temat: Re: brązowy sos do mięs
Użytkownik "Iśka" <f...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9oahp3$a93$4@news.tpi.pl...
> Wybaczcie ignorancję, ale w mięsach i sosach dopiero raczkuję:)
> Jak zrobić sos do mięsa duszonego/pieczonego aby był ciemnobrązowy?
> Ciągle wychodzą mi jasne, a co najwyżej zielone:(
>
> Pozdrawiam Iśka
Najlepiej brazowy sos uzyskac z suszonych grzybow. Wrzucam na poczatku do
gara garsc tychze (utluczone tluczkiem) a pod koniec zabielam delikatnie
maka.
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 07:47:15
Temat: Re: brązowy sos do mięsRacja że mięsko trzeba na początku troszkę mocniej przysmażyć. Mnie wychodzi
wtedy brązowy. Ale mój mąż uważa mocne przysmażenie mięska za grzech i jemu
też jasny wychodzi. Jak byłam w Wielkiej Brytanii to przywiozłam sobie cudo
które się nazywa "sos brązujący". To jest chyba na karmelu robione ale nie
ma smaku. Jest za to baaaaaardzo brązowe - dwie kropelki wystarczą żeby
przyciemnić sosik męża - cudny wynalazek!. Sos sojowo - grzybowy też jest
ciemno brązowy i można go dodać ale uwaga na ilość bo ma smak.
Poza tym z cielęciny zawsze wyjdzie jaśniejszy niż z wołowiny.
DominikaNM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 11:59:54
Temat: Re: brazowy sos do mies
Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
news:1ezzy1r.1ap7ewi9bmg9lN%wlos@tele.com.pl...
> > Ci'gle wychodz' mi jasne, a co najwyżej zielone:(
>
> Jakim cudem zielone?
Dodalam kostki ziolowej Knorra i zrobil sie zielonkawy:)
> > Trzeba mieso wstepnie obsmazyc na ostrym ogniu. Mozna je
wxzesniej
> proszyc maka. To co zostanie na dnie garnka zdeglasowac.
Obsmazam miesko, robi sie bialawe, a co to jest to deglasowanie?
Pozdrawiam-Iska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 12:01:14
Temat: Odp: brązowy sos do mięs
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9oai4d$l4s$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Z karmelem lub śliwkami suszonymi. Są też gotowe sosy - brązowe,
> pomidorowy sam brązowieje jeśli trochę postoi i się utleni.
Gotowych sosów staram się unikać (dziecię właśnie wychodzi z
alergii), to spróbuję ze śliwkami, fajny smaczek będzie:)
--
Pozdrawiam-Iśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 12:05:52
Temat: Odp: brązowy sos do mięs
Użytkownik "Dorota B." <D...@b...pl> napisał w wiadomości
> Najlepiej brazowy sos uzyskac z suszonych grzybow. Wrzucam na
poczatku do
> gara garsc tychze (utluczone tluczkiem) a pod koniec zabielam
delikatnie
> maka.
Chodziły mi grzyby po głowie tylko nie wiedziałam jak się do tego
zabrać aby nie bawić się w jakieś nocne namaczanie. Spróbuję z
tłuczkiem:) Dzięki
Pozdrawiam-Iśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 07:37:04
Temat: Re: brązowy sos do mięsDominikaNM <d...@a...pl> wrote:
> Racja że mięsko trzeba na pocz'tku troszkę mocniej przysmażyć. Mnie wychodzi
> wtedy br'zowy. Ale mój m'ż uważa mocne przysmażenie mięska za grzech
Dlaczego? To brazowienie miesa podczas pieczenie i smazenia to przeciez
slynna reakcja Maillarda, bez ktorej nic co pieczone nie byloby dobre.
Podczas niej powstaj rozmaite zwiazki aromatyczne nadajace smak
pieczeniom, wszelkiej smazeninie, pieczywu etc.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |