« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-12-10 15:42:40
Temat: burekDzień dobry.
Bedąc swego czasu na wakacjach w Chorwacji skosztowałam wielu tamtejszych
potraw. Miedzy innymi placek z farszem mięsnym lub serowym (biały ser)
smażonym w głębokim tłuszczu, czy ktoś może wie co to za ciasto? Z farszem
powinnam sobie poradzić, natomiast ciasto mnie intryguje, coś po między
francuskim a kruchym? Nazywali to "burek"
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-12-10 18:54:22
Temat: Re: burekGosia pisze:
> Dzień dobry.
> Bedąc swego czasu na wakacjach w Chorwacji skosztowałam wielu tamtejszych
> potraw. Miedzy innymi placek z farszem mięsnym lub serowym (biały ser)
> smażonym w głębokim tłuszczu, czy ktoś może wie co to za ciasto? Z farszem
> powinnam sobie poradzić, natomiast ciasto mnie intryguje, coś po między
> francuskim a kruchym? Nazywali to "burek"
Zobacz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Burek
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-12-10 19:06:38
Temat: Re: burekGosia pisze:
>Z farszem
> powinnam sobie poradzić, natomiast ciasto mnie intryguje, coś po między
> francuskim a kruchym? Nazywali to "burek"
Bałkański burek robi się z ciasta francuskiego.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-12-10 19:32:21
Temat: Re: burekBbjk pisze:
> Gosia pisze:
>> Z farszem powinnam sobie poradzić, natomiast ciasto mnie intryguje,
>> coś po między francuskim a kruchym? Nazywali to "burek"
>
> Bałkański burek robi się z ciasta francuskiego.
:-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Phyllo
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-12-10 19:36:47
Temat: Re: burekDziękuję bardzo za pomoc, będę próbowała .
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-12-10 21:02:10
Temat: Re: burekUżytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fjk42d$f88$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Bbjk pisze:
>> Gosia pisze:
>>> Z farszem powinnam sobie poradzić, natomiast ciasto mnie intryguje, coś po
>>> między francuskim a kruchym? Nazywali to "burek"
>>
>> Bałkański burek robi się z ciasta francuskiego.
>
> :-)
> http://en.wikipedia.org/wiki/Phyllo
Ta... ale gdzie kupić ciasto filo?
Qra, Polska, Łódź
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-12-10 21:13:12
Temat: Re: burekQrczak pisze:
>>> Bałkański burek robi się z ciasta francuskiego.
>>
>> :-)
>> http://en.wikipedia.org/wiki/Phyllo
>
> Ta... ale gdzie kupić ciasto filo?
Zrobić.
To bardzo podobne ciasto do francuskiego. Phyllo robi się podobnie, jak
ciasto na strudel, czyli ciasto kluskowe rozwałkowane cieniutko i
smarowane roztopionym masłem między warstwami.
Ale w Chorwacji burek to robią z francuskiego raczej, o ile rozeznałam.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-12-10 21:14:06
Temat: Re: burek
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:fjk9gc$4ch$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:fjk42d$f88$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Bbjk pisze:
>>> Gosia pisze:
>>>> Z farszem powinnam sobie poradzić, natomiast ciasto mnie intryguje, coś
>>>> po między francuskim a kruchym? Nazywali to "burek"
>>>
>>> Bałkański burek robi się z ciasta francuskiego.
>>
>> :-)
>> http://en.wikipedia.org/wiki/Phyllo
>
> Ta... ale gdzie kupić ciasto filo?
>
> Qra, Polska, Łódź
tu jest kilka adresów, nie wiem skąd jesteś, ale może coś ci podpasuje.
http://www.kuchnia.tv/forum/?topic/12-512
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-12-11 20:03:53
Temat: Re: burekPanslavista pisze:
> Panslavista pisze:
> .
>> Od jadalni zresztą też...
>>
>>
>
> i od sralni
i od szczalni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |